HTTP Nedir ve Nasıl Çalışır?

HTTP (Hyper Text Transfer Protocol – Hiper Metin Transfer Protokolü), 90 yıllardan bu yana dünya çapında ağ üzerinde kullanılmakta olan iletişim protokolüdür. Bu protokol ile internet ağı üzerindeki web sayfaları görüntülenir. Bilgisayar (istemci) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kuralları HTTP protokolü ile belirlenir, bu protokol 80 portunu kullanır.

HTTP, bilgilerin internet ağı üzerinden sunucuya oradan da kullanıcıya ne şekilde ve nasıl aktarılacağını gösterir bir yoldur. Ancak belli kural ve yöntemlere göre bu işlem yapılır. İnternette hangi tarayıcı kullanılırsa kullanılsın, kullanıcı web sitesine ait domain (alan adı) bilgisini yazdığında ve ilgili linke tıklandığında site açılırken tarayıcı otomatik olarak HTTP’yi ekler.

Günümüzde internet ve sunucular arasında veri akarımı ve bunun kontrolüne yönelik birçok protokol bulunur. Ancak HTTP, bu protokoller içerisinde yer alan önemli bir kavramdır. Çünkü bu uzantı olmadan, internet ortamında herhangi bir yere gidip bilgi almak mümkün değildir.

HTTP Durum Kodları Nedir?

HTTP protokolü ile istemciyle sunucu arasında belli kuralara dayalı bir alışveriş gerçekleşir. HTTP durum kodları (HTTP Status Code) ise, bu alışveriş sonucunda alınan cevabın başarılı ya da başarısız olup olunmadığını anlamaya yardımcı olurlar. Çoğunlukla kullanıcılar bu kodları görmezler. Çünkü bunlar tarayıcıda dönüştürülür. Bu durum kodları hata ya da başarı mesajının görüntülenmesi açısından, herhangi bir uygulamayı kullanan kişi için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunması açısından gereklidir.

Durum kodları 5 ayrı grupta toplanır. Toplam HTTPdurum kodu sayısı 80’e kadar çıkar.

  • 1** – Bilgi
  • 2** – başarı
  • 3**- Yönlendirme
  • 4** – Tarayıcı Hatası
  • 5** – Sunucu Hatası

HTTP – HTTSP Arasında Hangisi Tercih Edilmelidir?

HTTP ve HTTPS neredeyse birbirinin aynı olmasında rağmen, verilerin korunmasının yanı sıra güvenli ve verimli bir web sitesi açısında bu ikisi arasında önemli farklar bulunur. HTTPS bağlantısı için öncelikle SSL sertifikası alınması gerekir. SSL sertifikası web sitesi güvenliğini sağlamak açısından önemli bir faktördür.

Bu açıdan bakıldığında HTTP güvenli değilken, SSL ile sağlanan güvenlik ile HTTPS güvenli bir protokol olur. Veri iletiminde HTTP’de şifreleme yapılmazken, HTTPS’de veriler iletişim öncesinde şifrelenir. Özellikle SEO çalışmaları açısından SSL sertifikası alınması büyük önem taşır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz de “HTTPS’ye Geçişin SEO’ya Sağladığı Faydalar” başlıklı blog yazımız size detaylı bilgi sağlayacaktır.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

HTTP Nedir ve Nasıl Çalışır? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz