Content Delivery Network (CDN) Nedir

İçerik dağıtım ağı olarak da Türkçeye çevrilen Content Delivery Network (CDN), web sitelerinde yer alan statik içeriklerin web sitesini ziyaret eden kişiye en yakın CDN sunucusu üzerinden verilmesi ve bu şekilde web sitelerinin hızlı şekilde açılmasını sağlayan bir network servisidir. Statik içerikler sürekli değişmeyen ve çoğunlukla da veri tabanına bağlı olmayan içeriklerdir.

Metinlerden görsellere, kodlardan indirilebilir medya dosyalarına, videolardan belgelere kadar birçok unsur statik içeriğin kapsamı içerisindedir. Tüm bunlar neredeyse sosyal ağlar ve e-ticaret platform ve uygulamalarının büyük bölümdür. CDN ile web siteleri yüksek performanslı, hızlı ve kesintisiz şekilde içeriklerini sunarak, yüksek kullanıcı deneyimini elde ederler.

CDN Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

  • Web sitelerinin hızı artar. Farklı lokasyondan örneğin yurtdışından gelen ziyaretçilere hızlı bir erişim sunar.
  • Sağladığı hızlı erişim kullanıcı deneyimlerinin olumlu olmasını sağlar.
  • Site hızı SEO açısından önemlidir. SEO görünürlüğünün yanı sıra arama motorlarında da olumlu etkileri vardır.
  • Web sitelerinin yükü ve trafik miktarı da azalır. Bu da hosting giderlerinin düşmesine hem de sunucuların isteklere daha hızlı şekilde cevap vermesine neden olur.
  • CDN kullanabilmek için DNS’leri CDN üzerine vermek gerekir. Bu da olası DDOS saldırılarında web sitesini koruyacak bir ara faktör olmasını sağlar. CDN servisleri özellikle DDOS saldırılarına karşı yüksek koruma sunacak, ileri güvenlik çözümleri ile korunur.

CDN Nasıl Çalışır?

CDN servisi, birbirine bağlı bir sunucu sistemdir. Web sitelerinin ön belleğe alınan içeriklerinin çeşitli yerlerde bulunan sunucularda depolanmasını sağlayarak, ziyaretçiler ile web sitesi arasındaki mesafeyi azaltır. CDN servisleri, web sitesinin bağlantı sistemini geliştirmek açısından farklı ağlar arasındaki farklı değişim noktalarına yerleştirilir.

CDN temelinde birçok içeriğin aynı anda farklı sunucu sistemlerinde barındırılmasıdır. Bu şekilde kullanıcılara çok geniş kapsama alanı sunar. Özellikle hızın önemli olduğu ve yüksek ziyaretçi sayılarının olduğu web sitelerinde trafik yükü de dengelenmiş olur. Verilerin tek bir sunucuda olması yavaşlama, çökme tarzında sonuçları açısından büyük problemlere neden olur. CDN serverlar ile bu sorun ortadan kalkar. CND bir bulut sunucu hizmetleri ile destelenir. Bulut sunucuların güvenlik açısından sunduğu olanaklar içinBulut Çözümleri Network Güvenliğini Nasıl Değiştirdi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Content Delivery Network (CDN) Nedir ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz