Disaster Recovery Hakkında Bilmeniz Gerekenler – I

Teknotel Teknotel Disaster Recovery Hakkında Bilmeniz Gerekenler - I

Veriler, günümüz kuruluşlarının en değerli varlığıdır. Kaybolması halinde gelir, itibar, verim ve hatta müşteri kaybı gibi geri dönüşü olmayan pek çok büyük çaplı hasara neden olabilir. Bir felaketin ne zaman olacağını veya yaratacağı hasarın boyutlarını önceden tahmin etmek ise neredeyse imkânsızdır. Öte yandan, olabilecek felaketlere karşı aldığınız önlemler veya firmanızın bu durum karşısında ne derece başarılı olacağı tamamen sizin kontrolünüzde. Felaket Kurtarma olarak da bilinen Disaster Recovery, kurumsal iş uygulamalarınızın kesintisiz çalışması ve verilerinizin kaybolmaması için tüm sistem ve bilgilerin farklı lokasyonda veri merkezinde veya bulutta kopyalandığı bir hizmettir.

Geleneksel Disaster Recovery ve Yeni Nesil (Bulut tabanlı) Disaster Recovery olarak iki farklı felaket kurtarma modeli bulunmaktadır. Bunlar arasından uygun olanını kullanarak, firmanız için önem arz eden bütün verilerinizi olabilecek her türlü doğal afet veya felakete karşı koruyabilirsiniz.

Geleneksel Disaster Recovery

Geleneksel Disaster Recovery modeli, özel altyapı veya dağıtılmış yaklaşım olarak iki farklı yöntemi içermektedir. Dağıtılmış modelde, birden fazla kullanıcıya altyapı ataması yapılır; özel yaklaşımda ise bir müşteriye bir altyapı atanır ve yönetimi tamamen atanan kişiye bağlıdır. Geleneksel Disaster Recoverynin temelinde kritik verilerin yedek kopyalarının ayrı olarak, ikincil bir veri merkezinde muhafaza edilmesi mantığı yer almaktadır. Firmaların kesintisiz hizmet verme ve iş sürekliliği sağlama mecburiyetinden doğan ihtiyaçlarına cevap verebilmesi adına alternatif bir veri merkezi seçeneğinin olması gerekmektedir. Bu durumda, her iki veri merkezi arasında sağlıklı bir senkronizasyon sağlanmalıdır.

Verilerinizi korumak üzere geleneksel disaster recovery metodunu seçtiyseniz;

  • Tercih ettiğiniz veri merkezinin iş gereksinimlerinize cevap verebilecek yeterli sunucu kapasitesine sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • İkincil veri merkezine uzaktan erişim sağlamak için yeterli bant genişliğine sahip internet bağlantısına sahip olmalısınız.
  • Verilerinizin yer aldığı her iki veri merkezi arasında güvenli bir bağlantı sağlamak için routers, firewalls ve switch gibi network altyapısının işleyişine hâkim olmalısınız.

41784366_m-1-300x224 Disaster Recovery Hakkında Bilmeniz Gerekenler - I

Yeni Nesil (Bulut Tabanlı) Disaster Recovery

Yeni Nesil Disaster Recovery ise firmanıza ait kritik veriler ve uygulamaların bulutta depolanarak olası felaket durumlarına karşı korunmasını ifade eder. Bulut tabanlı felaket kurtarma çözümü, kulanım ve yönetim kolaylığı dolayısıyla geleneksel felaket kurtarma modeline kıyasla daha fazla revaçta olsa da her iki yöntem de firmanız için pek çok yönden fayda sağlayacaktır. Öte yandan, küçük ve orta ölçekli firmaların çoğu, yoğun ve fazla veri akışına sahip olmadığından bu yöntemi tercih etmektedir.

Yeni nesil disaster recovery yöntemiyle;

  • İkinci bir fiziksel depolama alanına ihtiyaç olmadığından ek donanım ve yazılım gereksinimi de ortadan kalkar.
  • Mevcut iş taleplerinize bağlı olarak kolayca ölçeklendirme yapabilirsiniz.
  • İnternet erişiminin sağlandığı herhangi bir yerde veya zamanda verilerinizin yedeklenme ve diğer yönetim süreçlerini yönetebilirsiniz.
  • Birden fazla noktada verilerinizi saklayabilir, felaket sonrası başarısızlık riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Üçleme olarak paylaşacağımız bu yazı serisinin ikincisinde, firmanız için Disaster Recovery planı tasarlarken dikkat etmeniz gereken unsurlardan bahsedeceğiz… Yazılarımızı takip etmeye devam edin!

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Disaster Recovery Hakkında Bilmeniz Gerekenler – I ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz