Bulut Bilişim’e Daha Fazla Güvenmek için Kendi Yeteneklerine Daha Az Güven!

Son yıllarda sunduğu hız, verimlilik ve düşük maliyet gibi avantajlarla dikkatleri üzerine çeken Cloud teknolojileri hızlı yükselişine devam ederken “güven” tartışmalarını da beraberinde getirdi. Ancak bu güven kavramı siber güvenlikten fazlasını ifade etmektedir. Hatta güvenlik, gizlilik ve uyum triyosunun bile ötesindedir.

Operasyonel faaliyetlerin çok daha hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasına olanak sağlayan Cloud teknolojilerinden tam manası ile faydalanabilmek adına bu “güven üçlüsü”nün sağlam temelli ve eş güdümlü olarak desteklenmesi gerekmektedir.

Bireysel verilerin ötesinde şirket verilerini ve uygulamalarını buluta yüklerken güvenliğini sorgulayabilirsiniz. Ancak burada asıl bilinmesi gereken şey, yüksek güvenlikle işleyen bir sistem olmasına rağmen, Cloud teknolojilerini savunmasız hale getiren en büyük unsurun son kullanıcıların yapmış olduğu güvenlik ihlalleri olmasıdır. Gartner’ın yapmış olduğu araştırmaya göre, 2020 senesi boyunca meydana gelen güvenlik problemlerinin %95’i kullanıcı kaynaklı hatalar sonucu ortaya çıkmıştır. Bu da bulut teknolojilerinden sürdürülebilir fayda sağlamanın yolunun, profesyonel servis sağlayıcılar ile çalışmanın yanı sıra “cloud kullanımı”nın güvenli hale getirilmesiyle gerçekleştirilebileceğini göstermektedir.

Bulut Bilişimde Güven Paradoksu: Buluta Daha Fazla Güvenmek için Kendi Yeteneklerine Daha Az Güven

Cloud Kullanımınızı Nasıl Daha Güvenli Hale Getirebilirsiniz?

  • Çalışanlarınızın Cloud Konusunda Uzmanlaşmasını Sağlamalısınız

Cloud kullanımınızı daha güvenli hale getirmenin belki de ilk şartı çalışanlarınızın güvenlik, gizlilik, uyum ve yönetim gibi alanlarda uzmanlaşmasını sağlamaktır. Hem şirket bilgilerinin hem de kişisel bilgilerin güvenliğinin sağlanması için hangi önlemlerin alınması, kullanılan cihazların güvenlik sistemlerinin nasıl aktif olarak kullanılacağı, hassas bilgi gibi Cloud kullanımına ilişkin pek çok konuya hâkim olunması gerekmektedir. Firmanız bünyesinde çalışan her personel, herhangi bir güvenlik ihlali senaryosuna karşı yeterli donanıma sahip olmalıdır.Teknotel-blog-big-data-hakkinda-bilinmesi-gereken-seyler-e1604265685468 Bulut Bilişim'e Daha Fazla Güvenmek için Kendi Yeteneklerine Daha Az Güven!

  • Yüksek Erişilebilirlik ile Servislerinizi Yakından Takip Edin

Firmanıza ait verilerinizi ve uygulamalarınızı beklenmeyen olaylara karşı takibe almalı ve sürekli izleyerek gerekli analizleri yapmalısınız. Bu noktada, profesyonel Cloud servisi aldığınız hizmet sağlayıcınızın güvenlik stratejileri ve firmanız ile arasındaki ilişki oldukça önemli. Bu şekilde 7/24 yetkilendirilen uzman personeller, mekân sınırlaması olmaksızın kurumsal verilerinizin takibini yapabilir ve doğru zamanda gerekli müdahalelerde bulunabilirler.

  • Mutlaka Cloud Backup ve Cloud Storage Kullanın

Bulutta korunan veri daha erişilebilir, kurtarılması kolay ve birçok durumda geleneksel saklama yöntemlerine kıyasla daha güvendedir. Öte yandan, bir Cloud servis sağlayıcısının yedekleme ve geri yükleme protokolleri de daha profesyoneldir. Ayrıca doğal afet gibi beklenmedik durumlar sonrası kurtarma seçenekleri ile kısa sürede ayağa kaldırma seçenekleri sunarak veri kaybından doğacak zararlarınızı minime eder veya tamamen ortadan kaldırır.

Teknotel-blog-big-data-hakkinda-bilinmesi-gereken-seyler-e1604265685468 Bulut Bilişim'e Daha Fazla Güvenmek için Kendi Yeteneklerine Daha Az Güven!

  • Profesyonel Güvenlik Hizmetleri ile Cloud Altyapınızı Güçlendirin

Veri hacminin artması ve süreçlerinizin karmaşık hale gelmesi ile birlikte profesyonel güvenlik çözümleri ile Cloud kullanımınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. Firmanızın network altyapısının yanı sıra uygulama ve verilerinizi her türlü siber saldırıya karşı korumak için Firewall’dan başlayarak SSL VPN, IPS ve DDoS Koruma servislerinden faydalanmanız gerekmektedir.

Servis sağlayıcınızın Cloud altyapısının hangi cihazlar ve yazılımlardan oluştuğunu bilmeniz de güvenli bulut kullanımınızda önemli bir noktadır.

  • KVKK ve Diğer Mevzuatlara Uyumluluk

Veri güvenliği ve kişisel verilerin korunmasına yönelik hassasiyetlerin global olarak artması ve kontrolünün kanunlar aracılığıyla sağlanması, firmaların KVKK gibi veri koruma düzenlemelerine uyumlu ortam ihtiyaçlarını da artırdı. Bu tür düzenlemelere uyum sağlamak adına ek akreditasyonlara sahip veri merkezlerini tercih etmek firmanızın stratejisi ve güvenli bulut kullanımı noktasında büyük avantajlar sağlayacaktır.

Ancak şunu da unutmayın ki sistem bileşenlerinizi daha güvenli hale getirmenizin başlangıç noktası, tüm mevcut altyapı bileşenlerinize duyduğunuz güvenin az olması ile başlayacaktır. Bir başka deyişle, altyapınızın güvenliğini devamlı sorguluyor olmak alacağınız önlemleri güncellemeniz ve artırmanız için her zaman tetikte olmanızı sağlayacaktır.

İşte tam bu noktada devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor.

Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi’nde sunulan en önemli hizmetlerinden birisi olan güvenlik sistemleri, her türlü ölçekten kurumsal firmanın network altyapısında yaşayabileceği olası zararları minimize etmek üzere tasarlanmıştır. Tüm hizmetlerinde olduğu gibi Güvenlik Servislerinde de global ölçekte kendini kanıtlamış ve kurumların ilk tercihi olan firmalar ile çalışmaya eden Teknotel Telekom, vmware ve Veeam ile HP Blade şaseler üzerinde 3Par Storage kullanılarak hizmet vermektedir. Ayrıca VOXILITY, FORTINET ve VERISIGN DDoS Güvenlik Servisleri ile DDoS ataklarının önüne geçerken Cloud Backup ve Disaster Recovery servisleri ile de veri kayıplarınızın önüne geçerek iş sürekliliğinizi garanti altına alıyor.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Bulut Bilişim’e Daha Fazla Güvenmek için Kendi Yeteneklerine Daha Az Güven! ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz