Tier 3+ Standardını Bir de Bizden Dinleyin

Teknotel Tier Standartlarını Teknotel'den Dinleyin

Bu yazımızda veri merkezleri altyapı standartlarından ve Tier standartlarının farkları üzerine konuşalım istedik. Genel olarak düşündüğümüzde veri merkezleri; yedek güç kaynakları, yedek veri iletişim bağlantıları, merkez içerisinde bulunan sistemlerin soğutulması için kullanılan iklimlendirme sistemleri, yangın söndürme sistemleri ve dış ortamdan gelebilecek tehlikelere karşı verinin güvenlik derecesine göre güvenlik sistemlerini bulundururlar. Günümüzde en kritik konulardan biri de internet erişimi. Ani kesintiler katlanılmaz oluyor değil mi? Özellikle işletmelerin internet erişimleri, maliyet ve itibar açısından çok daha önem arz eder.

BEŞ 9

Yani %99.999 erişim ideali bu manzaranın kaçınılmaz bir sonucu. Firmaların bu ideale erişebilmeleri için elektriksel altyapılarına ciddi yatırım yapmaları gerekir.

Tier Standartlarının Amacı Nedir?

En güvenilir veri  merkezi kullanılabilirlik seviyelerini belirlemeye yönelik  ölçeklendirmeler yapılır. TIER standatları halen tartışılır olmasına rağmen basit ve efektif yapısıyla en geniş anlamda kabul gören standart konumunda. Tier 1,2,3,4 gibi seviyelerden oluşur. Sol baştan kısaca açıklamaya çalışalım:

Teknotel-Blog-Tier3-standarti-300x200 Tier 3+ Standardını Bir de Bizden Dinleyin

Tier Standartlarını Teknotel’den Dinleyin

  • Tier 1: Genelde küçük işletmelere hizmet veren veri merkezleri diyebiliriz. Bilgisayar sistemleri, elektrik, mekanik tesisat yedeksizdir. Tahmini SLA %99.676 oranında kullanılabilirlik sunar.
  • Tier 2: Enerji ve soğutma sistemlerinde kısmen yedeklik içerir. Jeneratör kullanarak 24 saatlik bir elektrik kesintisine dayanabilir. Tahmini SLA 99,741 oranında kullanılabilirlik sunar.
  • Tier 3: Yedek elektrik şebekesi içerir. Yedek enerji ve soğutma sistemleri içerir. Yedek hizmet sağlayıcıları içerir. 72 saatlik bir kesintiye karşı dayanabilir. Tahmini %99,982 kullanabilirlik sunar.
  • Tier 4: Bütün Tier 3 kriterleri sağlanır. Ek olarak 96 saatlik kesintiye dayanabilir. 7/24 çalışan bir personel ekibi ile yüksek güvenlik önlemleri alınmıştır.

Tier 3+ Standartına Sahip Bir Veri Merkezi: Telehouse Istanbul

Telehouse Istanbul; veri merkezi işletmeciliği alanındaki tecrübesi tüm Dünya’da bilinen Telehouse’un ismini verdiği ancak işletmesini, bilgi birikimini ve pazardaki güçlü konumu ile öne çıkan, lokal hizmet sağlayıcıya emanet ettiği ilk veri merkezi olma özelliğini taşır.

Telehouse Istanbul ile Kesintisiz Erişim ve Sürekli Servis İmkanı

Telehouse Istanbul’un Carrier Neutral (Operatör Bağımsız) erişim imkanları ile internet servis sağlayıcı (ISP- TT, TTI, Turkcell Superonline, Vodafone), taşıyıcı (Carrier), uygulama geliştirici (ASP) ve kurum/kuruluşlara bağımsız altyapı imkanı sunar. Taşıyıcıların Telehouse Istanbul’da yer alma ve dark fiber/Metro Ethernet/uydu üzerinden bağlantı sağlama alternatifleri bulunur. Ayrıca veri merkezine gelen ISP kabloları tümüyle yedekli bağlantı üzerinden gerçekleşir. Böylece sizler için tüm kablolu, kablosuz erişim şekilleri sağlanır. Bana faydası nedir, derseniz şöyle:

Farklı operatörlerin altyapılarından sunduğu noktadan noktaya bağlantılar sayesinde veri merkezine yedekli olarak ulaşmak ve kesintisiz erişim sağlamak mümkün olur.

Fortune Global 300 şirketlerinden KDDI Corporation’ın iştiraki konumundaki bir teknoloji şirketi olan TELEHOUSE; Asya, Avrupa ve Amerika’da bulunan Dünya standartlarında güvenlik önlemleri ile donatılmış Data Centerlarında “Carrier Neutral” Data Center hizmetleri sunar.

 Telehouse Istanbul Veri Merkezi Müdürü Mesut ÖRS:

”(…) Carrier sayımız 5. Bunlar; TT.  TT Int. Turkcell Superonline, Vodafone, Mednautilus. Hepsi buraya yedekli olarak geliyor. Elektrik altyapımız standart 4 KW/max. 4.8 KW elektrik kapasitesine sahiptir. Kesinti durumunda ise max. yükte 48 saat kesintisiz çalışan N+1 yedekli jeneratörler devreye girer. N+1 yedekli UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) altyapımız vardır. Her kabinde farklı  elektrik dağıtım panolarından beslenen (yedekli), 2 adet  smart PDU-Power Distribution Unit  (Akıllı prizler) bulunur.”

Peki bu kadar kontrollü bir veri merkezinde iklimlendirme özellikleri nelerdir?

N+1 hassas kontrollü klima sistemi bulunur. Sabit sıcaklık ve nem oranı sağlayan iklimlendirme üniteleri bulunur ve bunun takibi de veri merkezi ekiplerince 7/24 izlenmektedir.

Gelelim tazeliğini hiç kaybetmeyen Güvenlik sorununa… Telehouse Istanbul güvenliği nasıl sağlıyor?

 Telehouse Istanbul Veri Merkezi Müdürü Mesut ÖRS:

‘(…) Bizi tercih eden müşterilerimizden aldıkları hizmet için yetkili listelerini bize vermelerini istiyoruz. Bunun amacı da sağladığımız hizmette kimlerle kontakt halinde olacağımızı bilmektir. Yetkili kişiler 7 gün 24 saat veri merkezimize telefon, mail, ticket üzerinden ulaşarak, konumlandırdıkları cihazlara, istedikleri işlemlerin yapılmasını talep edebilmektedirler. Ama gelmeden önce bize mail veya ticket üzerinden bilgilendirme yapılmış olması gerekmektedir. Bunların hepsi kayıt altına alınıyor. Ne zaman gelmiş, kim gelmiş vs. Teknik ekibimizden biri eşliğinde müşterilerimiz veri merkezinde yapmak istediği işleri halledebilir. BTK, BDDK tarafından denetlenen ISO 27001 belgesine sahip bir kurumuz… Her işlemin kayıt altında, bilgi dahilinde olması gerekiyor. Bu sadece güvenliğin fiziksel olan kısmından bir örnek.”

Yangın algılama ve söndürme noktasında ise adreslenebilir çift katmanlı, yükseltilmiş döşeme altını ve veri merkezi alanını kontrol eden yangın algılama sistemi bulunur. Erken duman algılama alarmları ve kuru sprinkler sistemine sahiptir. Özetle Telehouse Istanbul’un olası bir kesintiye en düşük düzeyde tutmak ve küçük problemlerin lokalize kalmasını sağlamak üzere tasarlanmış olan yangın algılama ve söndürme sistemi oldukça başarılıdır.

Aynı zamanda Telehouse Istanbul’un tecrübeli ve dinamik personeli problemleri en kısa sürede çözümlemek üzere doğru kalifikasyon ve bilgi birikimine sahiptir. Telefon, online destek platformu, web form veya e-mail üzerinden iletilen tüm soru ve talepler ticketing sistemine kaydedilir. Ticketing sistemine ulaşan her bir talebin maksimum müdahale süresi 2 saatir. Bu noktadaki avantajınız uzman kişiyle direkt olarak iletişime geçmenizdir. Call Center üzerinden vakit kaybetmez, işinizi kısa sürede halledebilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Tier 3+ Standardını Bir de Bizden Dinleyin ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz