Dijital Dönüşümün Başlangıcı: IaaS Cloud Altyapısı

Dijital Dönüşümün Başlangıcı: IaaS Cloud Altyapısı

Günümüzde artık sektörlerin çoğu teknoloji etrafında şekillenmekte olup ancak teknolojiyi en iyi kullanan şirketler bu yeni sektörlerde başarılı olabilmektedir. Son yıllardaki dijital dönüşümle gelişen sistemlerle beraber BT altyapıları da hızla değişim içerisine girmiş ve bulut teknolojileri firmaların en önemli gündem maddelerinden birine dönüşmüştür. Çünkü önceleri sadece kendi sunucu odalarına sahip olan büyük çaplı firmaların küresel ölçekte rekabet edebilmesi inancı bulut teknolojileri ile birlikte büyüklüğü fark etmeksizin her ölçekten firma için geçerli olmaya başladı. Bugün İngiltere’de şirketlerinin neredeyse %42’sinin BT altyapısının en azından bir kısmını buluta taşıdığı bilinmektedir. Türkiye’de ise bulut servislerinden faydalanan firma sayısının geçtiğimiz seneye kıyasla %23 oranında arttığı gözlemlenmektedir.

En yalın haliyle bulut teknolojileri BT departmanlarının ve yazılım geliştiricilerinin bakım ve kapasite planlaması gibi işlerle zaman kaybetmesinin önüne geçerek daha önemli konulara odaklanmasını sağlamaktadır. Bulut bilişimin popülerliğinin artması ile birlikte genişleyen kullanıcı sayısı, farklı ihtiyaç ve kullanım alanlarını da beraberinde getirdi. Bu da farklı bulut model ve dağıtım stratejilerinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Buna göre, farklı düzeyde esneklik, yönetim stratejisi ve denetim imkânı sunan Hizmet Olarak Altyapı (IaaS), Hizmet Olarak Platform (PaaS) ve Hizmet Olarak Yazılım (SaaS) cloud modelleri ortaya çıktı.

IaaS (Infrastructure as a Service) Nedir?

Infrastructure as a Service (IaaS), Türkçe çevirisi ile “Altyapının Servis Olarak Sunulması” veya “Hizmet Olarak Altyapı” cloud modellerinden bir tanesidir. En temel bulut bilişim hizmet modellemesi olan IaaS’te bulut mimarisi sanal sunucular aracılığı ile son kullanıcıya aktarılır. Sanallaştırılmış bir platform altında bilgisayar altyapılarının dağıtıldığı bu modelde, kullanıcılar yazılım almak yerine hizmet sağlayıcı firmaların sanallaştırılmış altyapısından depolama alanı veya işlem gücü gibi hizmetler satın almaktadır. Kaynaklar kullanıcıya göre şekillenirken uygulamaların ve verilerin yönetimi de aynı şekilde son kullanıcının kontrolündedir. Kolay yönetilebilir ve hızlı konfigure edilebilir bir hizmet olması sebebiyle firmalar tarafından sıkça başvurulan bu yöntem, “kullandığın kadar öde (pay as you go)” ödeme şekli ile de oldukça avantajlıdır.

127268774_m-300x262 Dijital Dönüşümün Başlangıcı: IaaS Cloud Altyapısı

Dijital Dönüşümün Başlangıcı: IaaS

IaaS’i Farklı Kılan Ne?

IaaS’i giderek daha çok popüler yapan şey, işletmelerin teknoloji altyapılarını dönüştürürken maliyet tasarrufu ve yüksek verim elde etmelerine yardımcı olmasıdır. Öte yandan, veri merkezi kurmak ve düzenli bakım masrafları gibi harcamaları ortadan kaldıracağından ilk yatırım maliyeti de oldukça düşük olacaktır. Bu açıdan değerlendirildiğinde özellikle KOBİ’ler için oldukça ekonomik bir seçenek olabilir. IaaS çözümü, uzun saatler alabilecek iş süreçlerinin dakikalar içerisinde gerçekleştirilmesine olanak sağlarken; BT kaynakları üzerinde tam kontrol ve yönetim avantajı sunar. Ayrıca, firmaların donanım ve yazılım bakım ihtiyaçlarını ortadan kaldıracağından yüksek performans ve tasarruf imkânı sunar. Kolayca ölçeklendirilebilen bir servis modeli olduğundan pek çok yeni ve küçük şirket tarafından tercih edilmektedir.

Rekabet Üstünlüğü ve Yüksek İnovasyon Performansının Anahtarı: IaaS

Dünya çapında IaaS pazarı %33 oranında büyürken yakın zamanda Türkiye’de gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, BT uzmanlarının %50’si IaaS’a yatırım yapmayan işletmelerin yatırım yapan rakiplerinin gerisinde kalacağını ifade ederken, %67’si IaaS’in firmaların cloud stratejileri için önemli bir unsur olduğuna inanıyor. Ayrıca, araştırmaya katılan uzmanların %75’i IaaS çözümlerinin bakım çalışmalarına harcanacak enerji ve sürenin temel faaliyet alanlarına ilişkin AR-GE çalışmalarına kaydırılması ile birlikte firmaların inovasyon yapma yeteneğinin gelişeceğine inandığını belirtiyor.

Tüm bu özellikler söz konusu olduğunda devreye profesyonel bulut hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Teknotel, kesintisiz çalışması gereken tüm iş süreçleri için kurumlara profesyonel Bulut hizmetleri sunarak doğru çözümler üretir. Teknotel’in bulut servisleri ile işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kolayca erişebilirken, kesintisiz iş süreçlerine ve sürdürülebilir rekabet avantajına da sahip olursunuz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Dijital Dönüşümün Başlangıcı: IaaS Cloud Altyapısı ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz