Sanallaştırma ve Bulut Bilişimin Farkları

Teknotel Sanallaştırma ve Bulut Bilişimin Farkları

Bir işletmenin gelişerek pazar payını artırması için yenilikleri yakından takip etmesi ve bu yenilikleri iş süreçlerine dâhil etmesi gerekmektedir. Veri toplama, depolama ve işleyerek enformasyona dönüştürme gibi zorunluluklar ise günümüz şartlarında ancak en güncel teknolojilerin yardımıyla mümkün olmaktadır. Hal böyle olunca, günümüz BT ortamında bazı terim ve uygulamalar sıkça karşımıza çıkıyor. Belki de bunlardan en önemlileri, cloud ve virtualization yani “sanallaştırma” teknolojileridir. Fakat bu iki terim pek çok insan için karışıklık yaratırken, hala birçok şirket de kafası karışmış durumda bunları birbirinden nasıl ayıracağını bilmemektedir. Bu karışıklığın başlıca sebebi, her ikisinin de soyut kaynaklardan ilgili amaç ve ihtiyaçlara yönelik alanlar oluşturmasıdır. Öte yandan, her ne kadar bu iki teknoloji benzer olsa da aynı şey değildir ve fark, iş süreç ve kararlarınızı etkileyecek kadar önemlidir.

Sanallaştırma temelde RAM ve işlemci gibi fiziksel kaynakların ihtiyacınız kadarını bölerek yeni mantıksal sunucular oluşturmayı ifade eder. Bir başka deyişle sanallaştırma, tek bir fiziksel donanım sisteminden birden fazla benzer ortam veya özel kaynak oluşturmanıza olanak tanıyan bir teknolojidir.

Bulut bilişim ise, bilgisayar ve diğer cihazlar aracılığı ile istendiği zaman kullanılabilen ve verilerin kullanıcılar arasında paylaşılmasını sağlayan internet tabanlı BT hizmetlerinin genel adıdır. Bulut Bilişim firmalara daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, iş gücü tasarrufu ve maliyet tasarrufu yapabilme gibi pek çok avantaj sağlamaktadır.

Neden Sanallaştırma?

Başta maliyet tasarrufu olmak üzere sanallaştırma teknolojisinin kullanıcılara sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Bunların başlıcalarını sıralayacak olursak;

  • Kolay yönetilebilir; Bilgisayar ve sunucular, tek bir fiziksel makine aracılığı ile kolaylıkla yönetilip kontrol edilebilir.
  • Maliyet tasarrufu; Fiziksel donanım ve alan ait ihtiyacın azalması, soğutma ihtiyacı ve elektrik kullanımının azalması ile birlikte maliyet tasarrufu sağlar.
  • Yüksek güvenli; Veri ve uygulamaların farklı sanal makinelere ayrılabilir. Bu da hızlı erişim kontrolü imkânı tanır.
  • Etkin kaynak kullanımı; Birçok sanal makinenin tek bir fiziksel makinede kurulabilir olması kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar.
  • Kolay veri transferi; Veriler herhangi bir veri kaybı olmaksızın bir fiziksel makineden diğerine kolaylıkla taşınabilir.
  • Hata izolasyonu; Bir sanal makinede meydana gelen hata veya sorun diğerini etkilemezken sorunun çözülmesi aşamasında diğer sanal makineler çalışmaya devam edeceğinden iş süreçlerinde herhangi bir aksama yaşanmaz.

Sanallaştırmanın Bulut Teknolojisinden Farkları Nelerdir?

Sanallaştırma Bulut
Amaç 1 fiziksel donanım sisteminden çoklu ortamlar oluşturur. İsteğe bağlı kullanım için sanal kaynakları bir araya toplayarak otomatikleştirir.
Kullanım Belirlenmiş kaynakları belirli bir amaç için belirli kullanıcılara sunar. Çeşitli kullanıcı gruplarına farklı amaçlar için değişken kaynaklar sağlar.
Kullanım Süresi Uzun sürelidir. İhtiyaca bağlı olarak “kısa süreli” olabilir.
Maliyet Yüksek sermaye giderleri (CAPEX) Düşük işletme giderleri (OPEX) Düşük CAPEX, yüksek OPEX
Ölçeklenebilirlik Sadece artırılabilir. İhtiyaç doğrultusunda artırılıp azaltılabilir.
Kullanıcı Tekil kullanıcı vardır. Birden fazla kullanıcı olabilir.

TEKNOTEL Vmware Certified Professional 6 ‘Data Center Virtualization’ partnerliği ile kurumunuza en güvenilir Cloud çözümlerini sunuyor. Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir Veri Merkezi altyapısı olmazsa olmaz. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak yedekli Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Sanallaştırma ve Bulut Bilişimin Farkları ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz