Domain IP Sorgulama Nedir?

Domain Teknotel Alan adı

Domain (alan adı), web sitelerinin kolaylıkla bulunabilmesini sağlayan rakam ve harf kombinasyonlarından meydana gelir. İnternete bağlanan telefon, tablet ve bilgisayar benzeri cihazlarda olduğu gibi, alan adının da benzer bir IP adresi bulunur. Alan adı (domain) IP sorgulama işlemleri, Domain Name System (DNS) sayesinde gerçekleştirilir.

NS (Name Server) Nedir?

Name Server, isim sunucusu sistemidir. Domain Name System içinde yer alan Name Server, buradan yapılan alan adı adresi sorgulamalarına cevap veren özel sunuculardır. Name Server adresi, hosting hizmeti alınan şirketlerin, alan adına atadıkları kısa adreslerdir.

NS adresleri yedekli, olarak kullanılır. IP ile bağlantı kurulumu sırasında NS sunucusundaki ilk adrese ulaşılamaması durumunda yedek sunucuya ulaşılarak bağlantı kurulur. Name Server sunucu adresleri, IP adresleri ile alan adı arasındaki bağı oluşturan adrestir.

Domain Name System (DNS) Nedir?

Türkçe karşılığı, alan adı sistemi olan DNS, İnternet ağına bağlanan bütün web sitelerini sınıflandırır ve onları IP ile adlandırır. Bunun sonucunda İnternette bulunan tüm bileşenler IP adresleri aracılığı ile bağlantı kurar. DNS bu işlemi DNS sunucuları ile gerçekleştirir. Dünya genelinde yalnızca 13 tane ROOT DNS server bulunur. Bölgesel DNS serverlar bu 13 adet DNS server ile iletişim kurarak kimlik denetleme işlemini gerçekleştirir ve bağlantıların oluşmasını sağlar.

Bir Domaine Ait IP Adresi Nasıl Öğrenilir?

Herhangi bir alan adına ait IP adresini öğrenebilmek için ROOT DNS serverlarında sorgulama yapılması gerekir. ROOT DNS sunucularından sorgu yapabilmek için DNS Checker benzeri web siteleri kullanılabilir. Sorgu yapılabilen siteler, sorgu yaptığınız alan adının IP adresini ve name server sunucusunun kolay bir şekilde bulunmasını sağlar.

DNS Checker sitesinde sorgu yapabilmek için, öncelikle sorgu sayfasının sol üst köşesinde yer alan arama çubuğuna IP adresi öğrenilmek istenen alan adı yazılır. Daha sonra sağ tarafta bulunan sekmedeki “A” seçeneği tıklandıktan sonra arama tuşu (search) tıklanır. Bu işlemin sonucunda birden fazla DNS sunucusundan cevap gelir. Bu şekilde sorguladığınız alan adının IP adresine kolayca ulaşmış olursunuz. Alan adı gizliliği ile alakalı olarak bilgi edinmek isterseniz de “Alan Adı Gizliliği Nasıl Sağlanır” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Domain IP Sorgulama Nedir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz