Yapay Zeka ve Veri Merkezi İlişkisinde Bilinmeyenler

Teknotel Yapay Zeka ve Veri Merkezi İlişkisinde Bilinmeyenler

Yapay zeka, bilinenin aksine  modern bir kavram değil ancak ilk modern yapay zeka araştırması, 1956 yılında Marvin Minsky tarafından düzenlenen Dartmouth Koleji Atölyesi’nde başladı. Yapay zeka çalışmalarının öncülerinin ilk hedefi insan gibi öğrenebilecek makineler geliştirmekti.

Yapay zeka geliştirilirken insan gibi öğrenmenin kolay olmayacağının fark edilmesine rağmen İngilizce cümleler konuşabilen ELIZA gibi projeler sayesinde bazı ilerlemeler kaydedildi. Matematik problemlerini çözebilen, satranç oynayan makineler geliştirildi ancak bu başarıların hiçbiri kamuoyunun hayal gücüyle ölçülemezdi.

Bu gelişmeleri takip eden birkaç yıl boyunca, yapay zeka araştırmalarında ilerleme kaydedilse de, genel beklenti tam anlamıyla karşılanamadı. Ancak, 90’lı yıllarla beraber teknolojinin gelişmesiyle arama motoru, robotik ve konuşma tanıma gibi yazılımlar popülerlik kazanmaya başlayınca yapa zeka çalışmaları yeniden ivme kazandı..

İşte Yapay Zeka’nın Temel Kavramları

İnternetin yayılışı ve kişisel bilgisayarların yükselişiyle  gelişen yapay zeka çalışmalarında en önemli kavramlardan biri öğrenme kavramı. Zira yapay zekanın alt kümeleri olan makine öğrenimi ve derin öğrenme, otonom olarak öğrenebilen ve karmaşık problemleri çözebilen uygulamalar yaratmaya yardımcı oluyor. Dolayısıyla, bugünün AI teknolojisinin durumunu araştıran herkesin, makine öğrenimi ve derin öğrenme kavramlarının ne olduğunu bilmesi gerekir.

turkiyenin-ilk-yapay-zeka-urunu-geliyor-300x154 Yapay Zeka ve Veri Merkezi İlişkisinde Bilinmeyenler

Her iki teknolojide de aynı temel ilkeleri paylaşılır ancak modellerin geliştirilme biçimlerinde farklılık vardır. İlk olarak, makine öğreniminin yapay zekanın bir alt kümesi olduğunu ve derin öğrenmenin de makine öğreniminin bir alt kümesi olduğunu söylemek yararlı olacaktır.

 

Makine öğrenimi algoritmasında, insanlar bir model geliştirir ve bu modeli AI makinesine bazı eğitim verileriyle birlikte sunar. Başka bir deyişle, bir model olarak tasarlanan makine öğrenimi bildiği verileri kullanarak bunları geliştirir.

Derin öğrenme algoritması ise, eğitim verilerine dayanarak karmaşık bir fikri alır ve iç içe geçmiş sinir ağlarındaki her bir noktada basit bir matematiksel fikir olana dek onu daha basit kavramlara ayırmaya devam eder. Derin öğrenme modeli, verilen herhangi bir modeli kullanmak yerine, eğitim verilerinin kendi analizinden model oluşturur. Derin öğrenmeyi kullanan projeler, hesaplama gereksinimlerini karşılamak için veri merkezlerine  yani barındırma servis sağlayıcılarına  ihtiyaç duyar.

Makine öğreniminde, insanlar uygulamanın daha çok içindedir ve ilk modeli yaratırlar. Derin öğrenmede ise, kavramların soyutlanmasıyla sinir ağları geliştirilir.  Örneğin, Siri ve Cortana gibi sesli asistanlar makine öğrenimini kullanıyor. 2017’de dünya Go şampiyonunu mağlup eden ve yapay zeka gelişiminde bir kilometre taşı  olan AlphaGo ise derin öğrenmenin en ünlü örneğidir.

Yapay Zeka Uygulamalarında Veri Merkezinin Konumu

turkiyenin-ilk-yapay-zeka-urunu-geliyor-300x154 Yapay Zeka ve Veri Merkezi İlişkisinde Bilinmeyenler

Yapay Zekanın yükselişi  veri merkezlerini iki şekilde etkiler:

  1. Yapay Zeka uygulamaları, gerekli hesaplama gücünü sağlamak için global ve profesyonel veri merkezlerine ihtiyaç duyar.
  2. Veri merkezlerini geliştirmek için yapay zeka uygulamaları geliştirilmektedir.

Dolayısıyla veri merkezleri, Yapay Zeka uygulamalarından hem servis alır hem de ona servis sağlar.

Yapay Zeka Geliştirirken Veri Merkezi Seçiminin Önemi

Yapay Zeka tabanlı uygulamalar,  daha iyi hizmet verebilmesi için veri merkezlerinin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.  Yapay Zeka uygulaması geliştiren kurumlar ise, enerji verimliliği, optimizasyon, güvenlik, uyumluluk ve felaket kurtarma gibi özelliklere sahip ve en son teknolojilerin kullanıldığı küresel ölçekli profesyonel ve kesintisiz bir veri merkezine ihtiyaç duyar.

İşte tüm bu özellikler söz konusu olduğunda devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak sunduğu hizmetlerle  kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Yapay Zeka ve Veri Merkezi İlişkisinde Bilinmeyenler ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz