xDSL (Digital Subscriber Line), İnternetin bakır kablolar aracılığı ile yerleşim yerlerine yüksek bant genişliği sağlayarak ulaşmasını sağlayan teknolojidir. X değeri bu teknolojinin türünü belirler. DSL’in, bant genişliği, tel uzunluğu, hızı ve sinyal iletim şekline göre farklı türleri vardır.
DSL’in kullanılan en yaygın türleri ADSL, VDSL ve SDSL’dir. DSL, sinyalleri bakır kablo üzerinden ileterek dijital veriyi sese çevirir ve aktarır. Yerel telefon altyapısında bakır teller kullanıldığı için internet bağlantısı da bu altyapı üzerinden kullanılır. Bu sayede internet bağlantısı için yeni bir altyapıya ihtiyaç duyulmaz. 1997 yılında kullanıma sunulan DSL teknolojisi, analog bağlantının yerini dijital bağlantıya bırakmasına neden olmuştur.
Günümüzde Kullanılan xDSL Türleri Nelerdir?
Günümüzde kullanılan DSL türlerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line): Asimetrik teknolojiye sahiptir. Asimetrik teknolojisi nedeniyle indirme hızı ile yükleme hızı arasında büyük fark vardır. ADSL’ in sunduğu indirme hızı 8 Mbit’tir.
- SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line): Simetrik bir teknolojiye sahip olan xDSL’dir. İndirme hızı ile yükleme hızı aynıdır. Bu bağlantıyı kullanmak için SDSL destekleyen modem gereklidir. 3 Mbit hızı destekler.
- VDSL (Very High Bit Rate Digital Subscriber Line): Yüksek hızlı bir xDSL’dir. 300 m – 1 km aralığında hizmet verir. Hızı, santral ile arasındaki mesafeye göre değişiklik gösterir. Yakın mesafede 50 Mbit hız sunabilir.
- HDSL (High Bit Rate Digital Subscriber Line): Günümüzde pek kullanılmayan HDSL, xDSL’in ilkel formudur. Geçmişte uzun yıllar kullanılmış olan HDSL, 1.5 Mbps çift yönlü veri taşıma kapasitesine sahip.
xDSL İnternet Nasıl Çalışır, Kullanım Alanları Nelerdir?
İnternet servis sağlayıcıları, DSL bağlantı sayesinde, telefon altyapısını kullanarak doğrudan bağlantı sinyali gönderir. DSL modemler tarafından geniş bant servisine dönüştürülen internet günümüzde birçok yerde ve birçok alanda kullanılır.
Büyük bir kullanım alanına sahip olan İnternet ağı, küçük yerleşim alanlarına kadar ulaşır. DSL İnternet, bağlantı hızı, kota ve limiti gibi etkenler dikkate alınarak fiyatlandırılır.
Günümüzde bağlantı hızı çok önemlidir. Özellikle e-ticaret sitelerinde sitenin performansı ile bağlantının hızı doğru orantılıdır. Bu açıdan birçok kurumsal firma Metro Ethernet ile hızlarını daha iyiye götürmeye çalışırlar. Bu alanda daha fazla bilgi edinmek isterseniz de “Neden Metro Ethernet Kullanılır” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok