MPLS VPN Nedir?

Özel sanal ağ oluşturabilmek için çok protokollü etiket geçişinin kullanılması gerekir. Bu etiket geçişinin kullanılmasını sağlayan yöntem ailesi MPLS VPN’dir. VPN (Virtual Private Network); özel bir bilgisayar sanal ağıdır. VPN sizi, fiziksel olarak bulunmadığınız herhangi bir yerdeki ağa bağlar.

VPN kullanılarak yapılan kayıtlar, paylaşılan gönderiler, şifre ve bilgiler üçüncü kişiler tarafından görülemediği için güvenlidir. MPLS (Multi Protocol Label Switching), Türkçesi; çoklu protokol etiket anahtarlama olan sistem ile birbirinden uzak olan iki düğüm arasında kolay bir sanal bağlantı kurulmasını sağlar.

Faaliyetlerini birden fazla noktada sürdüren şirketler güvenli, kesintisiz ve kapalı iletişim ihtiyaçlarını MPLS ile karşılar. MPLS sistemi network yapıları kadar karmaşık değildir.

MPLS VPN İle Neler Yapılabilir?

  • MPLS VPN 256 Kbps’den 1 Gbps’e kadar bant genişliği sağlar.
  • MPLS sistemi üzerinde kullanıcılar için özel VPN alanları oluşturulabilir.
  • MPLS VPN’nin müşteriye özel sağladığı güvenli sanal ağ ile İnternet dünyasında bağımsız olabilirsiniz.
  • Kurumların farklı coğrafi bölgelerde yer alan ofis ve bayileri arasında güvenli ve kapalı bir ağ oluşturulmasını sağlayarak coğrafi sınırların ortadan kaldırır..
  • MPLS sistemine tanıtılan IP adresleri arasında hızlı iletişim kurulmasını sağlar.

MPLS Mimarisindeki Temel Aygıtlar

MPLS sisteminin kullanıldığı ağlarda kullanılması gereken cihazları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • MPLS sistemi ve geleneksel veri aktarım protokolleri ile uyumlu olan yönlendirici,
  • Etiket kullanılarak yapılan anahtarlama işleminin gerçekleştirilemediği cihazlar ile etkileşime giren yönlendirici,
  • Yönlendirme sistemi ve genel yönetim içindeki etiketlerin kullanılarak geçiş yapmasını sağlayacak ağ cihazları,

MPLS Sisteminin Yapısı

MPLS, çekirdekler ve sınır bölgesi bileşenlerinden oluşur. Çekirdeklerin yapısında MPLS’yi destekleyen cihazlar bulunur. Bu cihazlar altyapı bileşenleri olarak; anahtarlı protokol içindeki trafiği yönlendirmek için kullanılır. Çekirdeğin yapısında bulunan bu cihazların temel işlevi anahtarlamadır. Paketlerin belirli kriterler içerisinde sınıflandırılması ve belirli hizmetlerin uygulanması, sınır bölgesi sorumluluğundadır.

Çekirdekler ile sınır bölgesi arasındaki işlevlerin dağılımı ile ağda yer alan cihazların, konumunun dikkate alınarak yapılandırılması sağlanır. Bazı uzman görüşleri, MPLS sistemini destekleyen ağ donanımlarının, geleneksel ağ çözümlerini piyasadan çıkarabileceği yönündedir.

Kurumlar için İnternet bağlantısı çok önemlidir. Bu açıdan birçok firma kurumsal İnternet bağlantısını tercihe diyor. Firmanız için hangi bağlantının daha iyi olacağını bilerek seçim yapmak gerekir. Bu konuda daha fazla bilgi için “MPLS VPN Firmanıza Neler Kazandırır” başlıklı yazımız yardımcı olabilir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

MPLS VPN Nedir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz