Web Server Tipleri Nelerdir?

web server

Web server (sunucu), İnternette görüntülenmek istenen web sayfalarını ayırarak bu sitelerin içeriklerini kullanıcılara ulaştıran ve yöneten programdır. İnternet sayfalarını saklamak, işlemek ve kullanıcılara dağıtmak birincil görevidir. Sunucular bu dağıtımı HTTP üzerinden gerçekleştirir.

E-postalar için SMTP, dosya transferleri için ise ETP kullanılır. Sunucu için araştırma yaparken fiyat ve özellik bakımından farklarını daha iyi anlayabilirsiniz. Özellikleri bakımından farklarını iyice kavradıktan sonra ihtiyacınız olana karar vermek daha kolay olur. Piyasada bulunan ve hepsi yaygın olarak kullanılan server çeşitleri şu şekilde incelenebilir:

  • Paylaşımlı Hosting
  • VPS Server
  • Dedicated Server
  • Cloud Server

Server Çeşitleri Nelerdir?

Birbirinden farklı özelliklerde ve fiyatlarda sunulan sunucu çeşitleri ve kısaca özellikleri şu şekilde değerlendirilebilir.

  • Paylaşımlı Hosting: Bir server birden fazla kullanıcının paylaştığı sunucudur. Bu sunucuda web sitesi sahibinin hiçbir şekilde kontrolü yoktur. Aynı sürücü üzerinde neredeyse binlerce web sitesi barındırılabildiği için kısıtlı bir depolama alanı ve sistem kaynaklarına kısıtlı erişim sağlanır.
  • VPS Server: Türkçe karşılığı sanal özel sunucu olan bu server paylaşımlı hosting ile özel sunucu arasında yer alan bir seçenektir. Paylaşımlı hostinge göre performansı daha yüksektir ve sunucu üzerinde binlerce değil sizinki ile beraber sadece birkaç tane web sitesi bulunur.
  • Dedicated Server: Bu sunucu tamamen size ait fiziksel bir sunucudur. Diğer sunuculara göre maliyeti daha yüksektir. Daha çok büyük web siteleri bu sunucuya ihtiyaç duyar.
  • Cloud Server: Birçok fiziksel serverin bir araya geldiği bilgisayar ağının sanal sunuculara bölünmesi ile oluşur. Aylık veya kullanım durumuna göre fiyatlandırılır.

Sunucuya İhtiyacınız Var mı?

Yeni bir web sitesi kurmayı planlıyorsanız fiyatı daha uygun olan paylaşımlı hosting paketini tercih edebilirsiniz. Sitenizi zaman içerisinde geliştirmeniz durumunda diğer seçeneklere geçiş yapmanız mümkündür. Mevcut web sitenizi geliştirmeyi planlıyor ve daha çok fonksiyona ihtiyaç duyuyorsanız VPS ve Cloud sunucularını inceleyebilirsiniz.

Bu sunucularda kullanılan bellek, hız ve depolama alanına göre fiyatlar değişiklik gösterdiği için başlangıç paketleri ile başlayabilirsiniz. Sunucu seçimi yaparken temel almanız gereken kriter; sunucu yönetimini siz mi yapacaksınız veya yönetilen sunucu mu kiralamak istiyorsunuz? Sunucu yönetimine dair bir bilgi ve donanım sahibi değilseniz yönetilen VPS server tercih etmeniz işlerinizi kolaylaştırır. Server teknolojileri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz de “Dünden Bugüne Server Teknolojisi” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Web Server Tipleri Nelerdir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz