VPS/VDS, sanal sunucudur. Bir serverın özel programlar yardımıyla sanal şekilde birden fazla küçük servera bölünmesi ile elde edilir. Dedicated server ise disklere sahip fiziksel bir sunucudur. Sanal ve fiziksel sunucu arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir:
- Dedicated, CPU kaynağı paylaşmaz ve sadece tek bir kullanıcıya aittir. ;sanal sunucuda ise birden fazla kullanıcı yer alır.
- Sanal sunucuda kaynaklar birçok kişiye paylaşılır. Dedicated sunucuda ise bütün kaynaklar bir kullanıcıya tanımlanır.
- Dedicated sunucu kullanıcılarına dilediği işletim sistemini çalıştırma imkanı sunar. Sanal sunucunun böyle bir imkanı yoktur.
- Sanal sunucu Dedicated gibi tam denetim yetkisi vermez.
- Dedicated sunucunun performansı sanal sunucuya göre daha yüksektir.
Hangi Web siteleri Sanal Sunucu Kullanabilir?
Sanal sunucular daha çok küçük ve orta dereceli şirketler tarafından tercih edilir. Orta dereceli site trafiğine sahip olan yalnız bütün bir server ihtiyacı olmayan web siteleri için idealdir. Sanal sunucu hizmetinden faydalanabilecek web siteleri şu şekilde sıralanabilir:
- Trafiği arttığı için yükleme sorunları yaşayan paylaşımlı hosting kullanan web siteleri,
- Trafik dalgalanmalarından büyümesi öngörülen orta dereceli şirketlerin web siteleri,
- Büyük kaynaklara ihtiyaç duyan hacimli web siteleri,
- Online satış yapan web siteleri,
- Sunucu yapılandırma, yüksek performans ve root erişimine önem veren web siteleri için sanal sunucu uygundur.
Dedicated Sunucunun Dezavantajları Nelerdir?
Veri güvenliği ve hız bakımından yüksek performansa sahip olan fiziksel sunucular az fakat etkili dezavantajlara sahiptir. Bu dezavantajların ilki teknik bilgiye dayalıdır. Dedicated sunucuda yönetim tamamen kiralayan kişiye aittir. Bu yüzden sunucu yönetimi ile ilgili gerekli olan yazılım, uygulama ve programları kurmak kullanıcının sorumluluğundadır. Bu teknik detaylara hakim değilseniz ek bir ücret karşılığı, sunucuyu kiraladığınız firmadan destek satın alabilirsiniz.
Dedicated sunucunun diğer bir dezavantajı da; bant genişliği, işlemci, RAM ve depolama alanı olarak yüksek kapasitede hizmet sunduğu ve sadece tek kullananı olduğu için daha yüksek maliyet gerektirir. Bu iki dezavantajına rağmen büyük web siteleri tarafından yoğun rağbet gren sunucudur. Sanal sunucular hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz de “Sanal Sunucunun Avantajları Nelerdir” başlıklı yazımız size fikir verebilir.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok