Veri Merkezlerinde Altyapı Önlemleri

Teknotel Telehouse Data Center Kurulum Maliyeti Nedir?

Bilginin internet ortamında muhafaza edilmesi trendinin hız kazanması ile birlikte veri merkezlerinde uygulanan yüksek güvenlik önlemleri de sıkça gündeme gelmeye başladı. BT altyapı ve uygulamalarının barındırılması noktasında veri merkezi ile çalışan her firma, verilerinin güvenliği için her türlü fiziki ve siber güvenlik önlemlerinin alındığından emin olmak ister. Zira veri merkezi güvenliği, günümüz rekabet ortamında kurumsal bilgi teknolojilerinin profesyonel olarak kullanımı açısından oldukça önemlidir. Ancak verinin güvenli bir şekilde saklanması ve yönetilmesi için siber güvenlik önlemleri yeterli değildir. Verinin bütünlüğü, erişilebilirliği ve güvenliği, idari ve teknik tedbirlerin yanı sıra kesintisiz güvenlik kontrolleri ile sağlanmaktadır. Bu bağlamda, veri merkezi güvenliği için alınan fiziki tedbirlerin Veri Merkezi Bilgi Güvenliği Standartları’na uygun olması, hem uluslararası hem de yerel denetçi kurumlar tarafından denetleniyor olması gerekmektedir.

Veri merkezinde olması gereken ve veri güvenliğiniz için hayati önem taşıyan önlemleri ise 3 başlık altında toplayabiliriz;

  • İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri

Öncelikle data centerlar, sıcaklığın, nemin kontrol edildiği ve elektrik kaynağının kesintisizliğinin sağlandığı özel olarak iklimlendirilmiş alanlar olmalıdır. Kontrollü bir şekilde soğutulmalarının yanı sıra uluslararası standartlarca belirlenen şartlara uygun olarak iklimlendirilmeleri de gerekmektedir. Çünkü veri merkezinde yer alan sunucu, depolama/yedekleme cihazları ve ağ bileşenleri gibi IT ekipmanlarının, belirli bir sıcaklık değerlerinde muhafaza edilmesiyle beraber nem, hava akışı, sıcaklık ve havanın temizlenmesi gibi şartlar altında bulundurulması gerekmektedir. Aksi takdirde sürekli çalışan bu cihazların ürettikleri ısı ve büyüyen iş hacmi nedeniyle artan sayıları, gerekli hava şartlarının sağlanmaması sebebiyle bozulmalarına neden olabilir. Bu da beraberinde sürekli iş sürekliliğinin aksamasını ve hatta durmasını getirir.

Veri merkezi soğutma süreçlerinde konvansiyonel sistemlerin yanı sıra yeni yöntemler de geliştiriliyor. İleri teknoloji soğutma ve iklimlendirme sistemlerinin geliştirilmesi ise daha az güç tüketimi sağlama noktasında faydalı olacaktır. Bu sayede, enerji kullanım maliyetlerinde ciddi oranda tasarruf sağlanırken yüksek performans elde edilebilir.

internette-onca-veri-nereye-saklaniyor-1024x683 Veri Merkezlerinde Altyapı Önlemleri

  • Enerji Yönetimi

Veri merkezlerinden yüksek performans elde edebilmek ve veri kaybı yaşamamak, sistemlerin devamlılığı ve problemlere karşı dayanıklılık gibi bazı önemli gereksinimlerin karşılanmasına bağlıdır. Bu da, enerji tüketim miktarı ve tüketilen enerjinin kontrolü ile sağlanmaktadır. Enerji verimliliğini doğru sağlamak için ise ilk olarak enerjinin hangi sistem veya cihazlar tarafından ve ne şekilde tüketildiğinin belirlenmesi gerekmektedir. Veri merkezlerinde enerji tüketiminin büyük bir kısmının iklimlendirme sistemleri tarafından gerçekleştirildiği bilinmektedir. Bu bağlamda, iklimlendirme için harcanan enerjinin belirlenerek takip edilmesi; planlananın dışında gerçekleşen tüketimin kontrol altına alınması enerji verimliliğini sağlamada önemli bir noktadır.

  • Yangın Önlemleri

Yangın, bir veri merkezinin başına gelebilecek en kötü senaryoların başında gelmektedir. Bu yüzden yangın söndürme sistemi ve uygulanacak prosedürlerin belirlenmesi, her veri merkezinin olmazsa olmazıdır. Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, çift katmanlı ve tamamen adreslenebilir yangın tespit sistemi ile hem zemin altı hem de oda içi yangın olasılığına karşı sürekli takip edilir. Yerel tespit ve müdahale özelliği sayesinde herhangi bir problem ortaya çıktığında sistemlerimizde o problemin yeri tam olarak belirlenir ve hızla müdahale edilir.

  • Bağlantı

Telehouse Istanbul, “taşıyıcı bağımsız” yapısı sayesinde müşterilerin internet servis sağlayıcılarına (İSS), taşıyıcılara uygulama geliştiricilere ve şirket ve kurumlara erişim özgürlüğü getirir. Telehouse Istanbul, müşterilerine 5 farklı operatör üzerinden fiber optik bağlantı altyapısı sunar.

Veri merkezi servislerinin birçok ayrıcalıklı hizmet ile birlikte sağlandığı Telehouse Istanbul’un enerji, iklimlendirme, yangın/su baskını koruma ve elektronik/fiziki güvenlik alt yapıları dünyadaki tüm diğer Telehouse işletmeleri gibi, en üst düzeyde sağlanır. Fazla enerji tüketimine yol açılmaz. Verileriniz, veri merkezlerimizde muhafaza edilen servislerimizde güvenli bir şekilde saklı tutulur. Böylelikle Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, hem iş sürekliliğinizin devamı ve başınıza gelebilecek olası talihsizliklere karşı paravan görevi görür hem de doğadan tam not almayı hedefleyerek çevreye duyarlı planlar geliştirmeye devam eder.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Veri Merkezlerinde Altyapı Önlemleri ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz