Sanallaştırma Nedir, Kaç Tür Sanallaştırma Vardır?

Bilişim alanında en önemli unsurlardan biri olan sanallaştırma, fiziksel bir yapının dijital ortamda modelinin oluşturulması işlemidir. Bazen verilerin muhafazası için bulut bilişim kullanmak yerine sanallaştırma işlemi tercih edilir. Böylece sanal bir ortam düzenlenerek veriler bu ortamda saklanırken, işletmelerin çok daha az iş gücüyle ve az maliyetle maksimum verimlilik sağlanır.

Yüksek performans için tercih edilen sanallaştırma pek çok farklı türe sahiptir ve birbirinden farklı amaçlarla gerçekleştirilir. Sanallaştırma türlerinin en yaygın olanları 4 başlık altında incelenebilir.

1- Ağ Sanallaştırması:

Çok sayıda servis sağlayıcının çok sayıda kullanıcıya hizmet vermesi amacıyla sunulması olarak bilinen ağ sanallaştırması sayesinde uçtan uca hizmet sağlanır. Böylece bütün ağ kaynakları kullanıcılar tarafından aktif olarak kullanılır ve maksimum performans sağlanır.

2- İşletim Sistemi Sanallaştırması:

Aynı bilgisayar üzerinden ana işletim sistemin dışında çok sayıda işletim sisteminin oluşturulması olarak bilinen bu sanallaştırma türü, ortak veri kaynaklarındaki işletim sistemini kullanıcılara paylaştırır. Bu sayede bakım, onarım ve güvenlik çözümleri konusunda kullanıcılar açısından yararlı önlemler alınmış olur. Sanallaştırılan işletim sisteminde pek çok yazılım ana işletim sisteminden bağımsız olarak çalıştırılabilir.Teknotel-Blog-bulut-serverda-dosya-paylasimi-2-e1576592564613 Sanallaştırma Nedir, Kaç Tür Sanallaştırma Vardır?

3- Sunucu Sanallaştırması:

Kullanıcılar arasında en çok tercih edilen sanallaştırma türlerinden biri olan sunucu sanallaştırması sayesinde sunucular bir havuzda bir araya gelerek kullanıcılar arasında paylaştırılır. Bu sanallaştırma türü sayesinde maliyet oldukça düşer ve enerjiden tasarruf edilir. Ayrıca güvenlik açısından fayda sağlanarak sistem korunur.

4- Depolama Alanı Sanallaştırması:

Bu sanallaştırma yöntemi sayesinde fiziksel olarak var olan depolama alanlarının tamamı sadece tek bir kaynakta toplanır. Sanal depolama ile gerekli yazılımlar kullanılır ve bellekteki depolama süreci kontrol edilir.

Sanallaştırmaya Neden İhtiyaç Duyulur?

Sanallaştırma teknolojisi kullanılarak elde olan bir adet parçadan birçok parça elde edilir. Bu sayede mevcut olan varlıklardan maksimum verim elde edilir ve çok daha az maliyet oluşması sağlanır. Örneğin; bilgisayarda tek bir işlemci vardır. Ancak sanallaştırma yöntemiyle çok sayıda misafir işletim sistemi oluşturulabilir. Bu işletim sistemlerinde yapılan işlemler ana işletim sisteminden bağımsız olur. Bazı programlar ya da demolar bu tarz sanal işletim sistemlerinde çalıştırılarak ana işletim sistemindeki veriler korunur. Aynı durum sunucular için de geçerlidir. Özellikle veri merkezi çözümlerinde sanal sunucular kullanılır. Tek bir sunucudan çok sayıda sunucu elde edilir ve kullanıcılara bu sanal sunucular sunulur. Böylece az donanımla çok sayıda işlem yapma imkânı olur.

İşte tam bu noktada, profesyonel, kaliteli ve kesintisiz hizmetleriyle devreye Teknotel Telekom giriyor. Teknotel olarak global standartlardaki veri merkezimizde sunduğumuz profesyonel ve kesintisiz hizmetlerimizle orta ve büyük ölçekli şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde yanında oluyoruz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Sanallaştırma Nedir, Kaç Tür Sanallaştırma Vardır? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz