Sanallaştırmada En Sık Kullanılan 10 Terim

Aynı cihaz üzerinde birden fazla sayıda işletim sisteminin yer alması olarak bilinen sanallaştırma sayesinde tek bir ekipmanda kaynaklar paylaşılabilir duruma gelir. Sanallaştırma sistemleri ile kullanıcılar istediği zaman misafir olarak bilinen ikinci ya da üçüncü bir işletim sistemi açar ve burada yaptığı işlemlerin ana işletim sistemini etkilemesini engeller. Bir nevi sanallaştırılan bu alan ile arasına bir duvar örülür ve istenildiği zaman bu duvar kaldırılabilir ve iki alan arasında veri aktarımı sağlanabilir.

Bilişim alanında sanallaştırma pek çok amaçla kullanılır. Sunucu yedekleme, sunucu ve ağ sanallaştırması için tercih edilerek farklı işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanır. Sanallaştırmada en sık kullanılan 10 terim ise şu şekilde sıralanabilir:

1- Sanal Makine:

Teknotel-blog-sanallastirmada-en-cok-kullanilan-terimler-2 Sanallaştırmada En Sık Kullanılan 10 Terim

Ram, CPU, I/O gibi sanal olan donanım cihazlarının oluşturduğu bir bütün olarak bilinen sanal makine, fiziksel bir sunucu gibi çalışır ve sıklıkla kullanılan Windows, Linux gibi işletim sistemlerine kusursuz şekilde uyum sağlar.

2- Bare Metal Hypervisor:

Sanallaştırma platformu olarak bilinen B

are Metal Hypervisor, direkt olarak donanım üzerinde çalışır. Böylece farklı bir bilgisayar işletim sistemine ihtiyaç olmaz.

3- Hypervisor:

Tek bir fiziksel bilgisayar üzerinde çok sayıda işletim sisteminin çalışmasına imkan tanıyan Hypervisor, sanal bir makine monitörüdür. Bu monitör sayesinde sanal makine kusursuz şekilde çalışır ve temel donanımı sanal donanımla paylaşarak işleyişin sorunsuz olmasını sağlar.Teknotel-blog-sanallastirmada-en-cok-kullanilan-terimler-2 Sanallaştırmada En Sık Kullanılan 10 Terim

4- Hosted Hypervisor:

Bir sanallaştırma yazılımı olan Hosted Hypervisor, ana bilgisayarın işletim sisteminde çalışır. Sanal makinelerin sorunsuz şekilde çalışmasına imkan tanıyan bu yazılıma Virtual Server, VMWare Server ve Parallels Desktop örnek olarak verilebilir.

5- Thin Client:

Hem Linux hem de Windows işletim sisteminde kullanılabilir bir uygulama olan Thin Client, daha çok uzak olan bir sanal masaüstüne bağlanmak için kullanılır.

6- Host Operating System:

Fiziksel bir makineye kurulan Host Operating System, sanallaştırma işleminin gerçekleştirildiği cihazlarda olması gereken bir temel işletim sistemidir.

7- Zero Client:

Uzak sanal masaüstüne bağlanmak amacıyla kullanılan Zero Client, ince yapıda olan bir istemciden bile çok daha yalın bir aygıttır. Yerel diski olmayan bu aygıt, gömülü olan bir işletim sistemini çalıştırır.

8- Paravirtualized:

Paravirtualized bir sürücünün verimini artırmak amacıyla kullanılır. Temel ana işletim sistemini sıralayarak arabellekleri ana bilgisayarın işletim sistemiyle paylaşır.

9- Snapshot (Anlık Görüntü):

Belirli aralıklarla sanal makinenin anlık ekran görüntüsü alınır. Böylece istenilen zamanda sanal makinede yapılan işlemler bu snapshotlar sayesinde eski haline alınır.

10- P2V (Physical to Virtual):

P2V, fiziksel sunucu donanımından sanal makineye geleneksel bir sunucunun geçiş yapmasıdır.

Firmaların, ürün ve hizmetlerini yeni teknolojiler ile yönetmesi gittikçe kolaylaşmaktadır. Ancak alt yapı kadar önem kazanan bir durum ise bağlantının hızı ve kalitesidir. Bu açıdan kurumsal internet küçük veya büyük ölçekli tüm firmalara büyük avantajlar sunar.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Sanallaştırmada En Sık Kullanılan 10 Terim ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz