Sağlık Sektörü Sınırları Aşıyor, Bulut’a Taşınıyor

Teknotel Sağlık Sektörü Sınırları Aşıyor, Bulut’a Taşınıyor

Sağlık sektörü, günümüz bilgi teknolojisi sayesinde oldukça gelişen alanlardan biri ancak dünya genelinde gerçekleştirilen sağlık reformlarının sektöre olan etkisi çoğunlukla göz ardı ediliyor. Gerçekte ise, elektronik tıbbi kayıtlarının depolanıp yorumlanmasından sağlık hizmetlerinde kullanılan robotik teknolojilerden gen dizilimi bilgisine kadar sağlık sisteminin her uzantısında her gün yeni teknolojiler kullanılıyor ve bu teknolojilerle beraber milyonlarca veri üretiliyor. Bu da bizi yeniden Big Data kavramına götürüyor…

Sağlık Sektöründe Büyük Veri

Büyük veri, miktarı hayal gücümüzün ötesinde olan, doğru ele alınmadığı sürece çalışmaların işleyişini zorlaştıran büyük miktardaki veri setlerini tanımlar. Dolayısıyla, Büyük Veri yani Big Data, gelişmiş ve eşsiz depolama, yönetim, analiz ve görselleştirme teknolojilerine ihtiyaç duyar. Cloud bilişim ise, gelişmiş Veri Depolama ve işleme gücü sağlayarak tüm Büyük Veri işlemlerini mümkün kılar.

“Sağlık hizmetlerinde büyük veri”, elektronik sağlık kayıtları (EHR’ler), tıbbi görüntüleme, genomik sıralama, ilaç araştırmaları, giyilebilir malzemeler ve tıbbi cihazlar gibi sayısız kaynaktan toplanan geniş miktardaki sağlık verilerini ifade eder. Tıp uzmanları tıpkı işletme girişimcileri gibi, çok büyük miktarda veri toplayabilmekte ve bu sayıları kullanmak için en iyi stratejileri aramaktadır.

Öte yandan, sağlık alanında üretilen veri yığınlarının depolanması ve Büyük Veri analitiğinin uygulanması, birçok olumlu ve hayat kurtarıcı sonuçlara sahiptir. Zira tüm bunlar, yalnızca bir sağlık kurumunun iş yapış süreçlerini kolaylaştırmakla kalmaz daha etik bir rol üstlenir. Sağlık hizmeti analitiği, tedavi maliyetlerini azaltma, hastalık salgınlarını tahmin etme, önlenebilir hastalıklardan kaçınma ve genel olarak yaşam kalitesini iyileştirme potansiyeline sahiptir.

 Sağlık Hizmetlerinde Cloud’un Önemi

saglik-sektorunde-cloud-bilisim-300x250 Sağlık Sektörü Sınırları Aşıyor, Bulut’a TaşınıyorSağlık sektöründeki BT yöneticilerinin büyük bir kısmı, karşı karşıya kaldıkları Büyük Veri söz konusu olduğunda Cloud Hizmetlerinin sektörleri için kritik olduğunun farkında. Zira gün geçtikçe artmaya devam eden veri yığını karşısında, BT ihtiyaçlarını karşılamak için güvenlik, kesintisizlik ve ölçeklenebilirlik gibi hizmetlere sahip olmaları gerekiyor.

Sağlık kuruluşları tüm bu özelliklerle beraber maliyetleri düşürmek ve ölçek ekonomilerini arttırmak için birleştikçe, hasta bakımı ve bilgileri için veri paylaşma yeteneği daha da önem kazanıyor. Böylece, farklı EHR’ler ve bağlı sağlık sistemleri arasındaki kesintisiz veri paylaşımını sağlayan Cloud teknolojisi her geçen gün daha çok benimseniyor.

Sağlık Sektörü İçin Vazgeçilmez Bir Birleşim: Hybrid Cloud

Bilindiği gibi uygulamaların kesintisiz bir şekilde çalıştırılması ve verileri güvenli bir şekilde depolanması söz konusu olduğunda, durum Hybrid Cloud’a işaret eder. Hybrid Cloud , Public Cloud ve Private Cloud’larının beraber çalışmasını sağlamak üzerine tasarlanan bir birleşimdir.

Hybrid Cloud , bir yandan sağlık kurumlarının elinde bulundurduğu verilerin kritik güvenlik ihtiyaçlarını karşılarken diğer yandan da süreçlerindeki en uygun olan uygulamaları ve iş yüklerini yerleştirmelerini sağlar. Kısacası, sağlık hizmetleri güvenlik ve yasal uyumluluk ihtiyaçları nedeniyle Private Cloud çözümlerinden yararlanmaya devam ederken; EHR, tıbbi cihazlar, medikal teknolojiler ve diğerleri arasında sanal bakım desteği sunan sayısız SaaS çözümlerini barındırdıkları Public Cloud ise Cloud stratejilerinde artan bir rol oynayacaktır.

Son olarak…

saglik-sektorunde-cloud-bilisim-300x250 Sağlık Sektörü Sınırları Aşıyor, Bulut’a TaşınıyorCloud’un kullanılmasıyla, sağlık sektörü daha fazla bilgi depolayabiliyor, kendi sistemleri arasında kesintisiz veri paylaşımı sağlıyor ve  Büyük Veri analitiği bu verilerle ilgili öngörüleri araştırıyor ve böylece sağlık sektörüne ilerici bir gelecek yolu sunuyor.

Daha fazla sağlık kuruluşu büyüdükçe ve birleştikçe, cloud bilişimin gerekli olduğu belirli bir ölçeğe ulaşıyorlar. Türkiye’de de hızla büyümeye devam eden sağlık sistemi ve sağlık turizmi, BT ihtiyaçlarını karşılamak için Cloud’u kullanmaya karar veriyor ve bunun için doğru çözümler arıyor.

İşte tam bu noktada devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Teknotel, kesintisiz ve güvenli bir şekilde çalışması gereken sağlık hizmetleri için için profesyonel bir Cloud hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Cloud Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Sağlık Sektörü Sınırları Aşıyor, Bulut’a Taşınıyor ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz