2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri

Teknotel 2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri

Bulut depolama ve dijital modernleşmenin iş sürekliliği için giderek daha önemli hale geldiğini görüyoruz. Gelişen teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte hayatımızın büyük bir alanını kaplamaya başlayan bulut bilişim gücünü, donanım ve yazılımın sanallaştırılması teknolojisi ve hizmet odaklı mimarisinden alıyor. Bu yönü ile hem ticari işletmelerin hem de şube sayısı fazla olan firmaların yakın markajında olan bulut teknolojisinin, 2020’de de başarının kilit unsuru olarak konumlanması bekleniyor. Öte yandan 2020’de günlük hayat içerisinde bulut bilişim ile etkileşimin ve yeni arayüzler, bağlantı seçenekleri ve uygulamalar gibi yeniliklerle verimliliğin artması beklenmektedir.

Ölçeklenebilir ve güvenilir olmasının yanı sıra, önemli sermaye yatırımlarını ortadan kaldırarak yüksek miktarda tasarruf ve sunduğu modern BT altyapı imkânı sebebiyle günümüzde pek çok işletme bulut bilişime ihtiyaç duymaktadır. Konuyla ilgili olarak yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre ise, 2025 senesi itibari ile işletmelerin %80’i kendi bünyelerinde yer alan veri merkezlerini kapatarak bulut bilişime geçiş yapacak.

İşte 2020 için bulut bilişime dair tahminler ve öne çıkacak trendler;

1- Hybrid Cloud (Hibrit Bulut) kullanımı artmaya devam edecek

Hybrid cloud, hem özel (private) hem de genel (public) bulutun tek bir mimaride kullanılmasını ifade eder. Şirketler özel bulut altyapılarını hassas uygulamalar ve veriler için kullanabilirken; genel bulutu diğer bilgi işlem görevleri için kullanabilir. Bu özelliği ile BT altyapılarını bulut tabanlı sistemlerde bulunduran şirketlere ek esneklik sağlar. Düşük maliyet ve ölçeklenebilir olması dolayısıyla Hybrid cloud kullanımı 2018 – 2019 seneleri arasında %51’den %58’e artarken bu yükselen trendin 2020 senesinde de hızla devam edeceği öngörülmektedir.

2- Yeni meslek kolları ortaya çıkacak

2020de-one-cikacak-Cloud-Trendleri-300x200 2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri

2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri

Küresel ölçekte erişim, performans, hız, verimlilik, maliyet ve güvenilirlik konularında sayısız avantaj sağlayan bulut bilişim kariyer gelişimi noktasında da kapılar açarak yeni meslekleri beraberinde getiriyor. International Data Corporation (IDC)’nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, bulut bilişim, 2017-2022 yılları arasında Türkiye’de 130 binden fazla kişiye yeni iş imkânı yaratırken;

  • Bulut Mühendisi
  • Bulut Mimarı
  • Bulut Uygulama Geliştiricisi
  • Büyük Veri Analisti
  • Bulut Yöneticisi gibi yeni mesleklerin ortaya çıkması bekleniyor.

3- Nesnelerin İnterneti ve Yapay Zekânın buluttaki rolü artacak

Anlık veri aktarımı ve analizi gerektiren servisler, bulut bilişim yatırımlarının 2020 senesinde de artmasına sebep olacak. IDC tarafından yayınlanan araştırma raporuna göre, IoT harcamaları 2021 senesine kadar 1 trilyona ulaşacak. Bu yatırımların, bulut tabanlı platformların hızlı bir ivme yakalamasına katkı sağlaması da beklentiler arasında. Öte yandan, bulut bilişimin anahtar rolü üstlendiği yapay zekâ teknolojilerinin ön plana çıkması bulut bilişim platformlarının da aynı şekilde olumlu yönde tetikleyecek. Anlık veri analizine imkân sağlayan yapay zekâ, kaliteli bir servis için bulut bilişimin geniş altyapısına her daim ihtiyaç duyan bir teknoloji olmaya devam edecek.

4- “Uyumluluk” konusu daha fazla gündeme gelecek

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK)’ya uyum çalışmaları hızlanarak devam edecek. Etkin veri kullanımı, verilerin güvenliği ve KVKK’ya uyum konuları cloud bilişimi etkileyeme büyük ölçüde devam edecek.

2020de-one-cikacak-Cloud-Trendleri-300x200 2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri

2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri

5- Bulut API’ler aracılığıyla düzenlenip yönetilecek

İş süreçleri, işin tamamını oluşturan temel unsurlardır. Örnek vermek gerekirse “sipariş girişi” bir iş sürecidir. Sipariş girişi ile birlikte bu ürünü üreten, kullanıma sunan, nakliye vb. süreçlerin hepsi sırası ile harekete geçer. Bir başka deyişle, bu süreçlerin hepsi birbirine bağlıdır. Bulut kullanımının benzeri görülmemiş bir biçimde artması, firmaların bu süreçleri gerçek zamanlı olarak bulut üzerinden yönetmesine olanak sağlamaktadır. Önümüzdeki günlerde ise, bu bulut uygulamalarının API’ler (Uygulama Programlama Arayüzü) aracılığıyla birbirlerine bağlanarak yapılandırma, yedekleme ve boyutlandırma gibi manuel işlemleri ortadan kaldırması bekleniyor. Bir nevi otomasyon olarak yorumlanan ve “API-fication” olarak bilinen bu yeni gelişme ile birlikte firmalar, şirket içinde veya dışında, iş ortakları, servis sağlayıcıları ve müşterileri ile olan iş süreçlerini API’ler aracılığı ile iyileştirme olanağı yakalayacak.

Sonuç olarak, basit ve ölçeklenebilir olmasının yanı sıra kesintisizlik, esneklik ve maliyet tasarrufu gibi avantajlar sunan bulut bilişim çözümlerinin kullanım oranları firmaların ölçeği fark etmeksizin artmaya devam edecek. Global standartlarda,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi Cloud Servisleri ile kurumlara  iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken onların iş süreçlerini akıllı hale getirmeye yardımcı olur.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

2020’de Öne Çıkacak Cloud Trendleri ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz