Her Hybrid Cloud Multi-Cloud mudur?

Teknotel Her Hybrid Cloud Multi-Cloud mudur?

Bulut bilişimin ortaya çıkışından bu yana firmalar için en büyük soru işareti hangi cloud modelinin kendileri için en uygun olduğuna karar vermeleri olmuştur.  Öte yandan ise, bulut bilişim dünyası geliştikçe, firmaların bu konudaki talepleri de artmaya başladı. Bu artan talepler ve yenilikçi yaklaşımlar ise beraberinde yeni cloud modellerini getirdi. Bunlardan en günceli ise, “Multi-cloud”, bir başka deyişle “çoklu bulut” diyebiliriz.

Tek bir hizmet sağlayıcısına bağlı kalmak istemeyen ve maksimum faydayı hedefleyen firmaların yoğun olarak tercih ettiği Multi-cloud modelinde, kullanılan cloud sayısı kadar, farklı altyapı ve yönetim paneli bulunmaktadır. Çoğu firma tarafından Hybrid Cloud ile karıştırılan Multi-Cloud genel anlamı ile cloud yönetim stratejisini ifade etmektedir.

Hybrid Cloud ve Multi-cloud arasında ayrım yapmanın firmalar için zor olması ise sıklıkla bu iki modelin birbirleri yerine kullanılmalarına neden oluyor. Her ne kadar benzerlikleri bulunsa da bu iki model arasında bazı temel farklılıklar da söz konusu.

Hybrid Cloud Nedir?

36305163_m-1-300x260 Her Hybrid Cloud Multi-Cloud mudur?

Her Hybrid Cloud Multi-Cloud mudur?

Hybrid (hibrit) Cloud, hem Private (özel) Cloud hem de Public (genel) Cloud altyapılarının kombinasyonlarından oluşan ve her iki sistem arasındaki uygulama ve verilerin paylaşılması sistemine dayanan bütünleşik bir bilgi işlem ortamıdır. Birbirine entegre ağlardan meydana gelen Hybrid Cloud, birden fazla ortamda geçerli olan merkezi bir altyapıya sahiptir.

Multi-Cloud Nedir?

Son dönemlerde etkinliğini artırmış bulut kavramlarından bir olan Multi-cloud ise adından da anlaşılacağı üzere birden fazla cloud servis sağlayıcısı ile çalışarak ihtiyaçlarınız doğrultusunda çeşitli yetenek ve uygulamalarınızı bir araya getirebilirsiniz.

Her ne kadar Hybrid Cloud birden fazla bulut ortamının bir araya gelmesi ile meydana gelen bir model olsa da, Multi-Cloud olduğu anlamına gelmez.

              Her iki cloud modeli de birbirleri ile yakından ilişkilidir ancak aynı değildirler

Esneklik sağlama, yönetim kolaylığı, ölçeklendirilebilirdik ve maliyet tasarrufu gibi birçok ortak noktası bulunan bu iki cloud çeşidini birbirinden ayıran temel farklar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Hybrid Cloud, hem Private (özel) Cloud hem de Public (genel) Cloud’un bir karışımıdır. Yeni iş yükleriniz için Public Cloud kullanırken, yeni uygulamalar oluşturup test ederken şirket içi çözümleriniz için Private Cloud’u tercih edebileceğiniz bir ortam sunar. Multi-Cloud’da ise birden fazla Public Cloud kullanımı söz konusudur. Ayrıca, Multi-Cloud kullandığınız zaman tek bir cloud servis sağlayıcısı ile çalışma zorunluluğunuz bulunmaz.
  • Hybrid Cloud, şirket içi altyapı ile ilgili güvenlik ve kontrol imkânının yanı sıra, ihtiyaçlarınız doğrultusunda ölçeklendirebilme ve esneklik sunar. Öte yandan, hem Public hem de Private Cloud altyapınız tek bir çatı altında birbirlerinden bağımsız ancak bütünleşik bir yapı içerisinde çalışır. Diğer taraftan Multi-Cloud’da ise, farklı cloud servis sağlayıcılarından edindiğiniz cloud hizmetlerinin yönetimini tek bir noktadan sağlayabilirsiniz ancak her biri için farklı bir hesap kullanmanız ve yönetim stratejisi belirlemeniz gerekecektir. Bu sayede, her bir hizmet sağlayıcısından gereksinimleriniz doğrultusunda en iyi şekilde yararlanmanız mümkün.
  • Hybrid Cloud’da, IT yöneticileri her bir bulut yapısının monitoring, maliyet yönetimi ve performans analizi gibi yönetimsel sürecini üçüncü taraflara ihtiyaç duymaksızın yerel araçlar vasıtasıyla gerçekleştirebilir. Diğer yandan, Multi-cloud’da, birkaç Public Cloud’un ortak yönetilmesini sağlayan yeni bir yönetim aracına sahip olmak gerekmektedir.

Cloud Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir altyapı şart!

Hybrid Cloud ya da Multi-cloud fark etmeksizin gerçekten dinamik bir üretim ortamı haline getirmek için, verilerin ve mobil iş yüklerinin fiziksel konumları ne olursa olsun, altyapının tam güvenlik ve gerçek profesyonellik politikasını kapsayan bir çerçeveye dayanması gerekir. Dolayısıyla, Cloud Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir altyapı şart!

İşte tam bu noktada devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Teknotel, kesintisiz ve güvenli bir şekilde çalışması gereken tüm kurumlar için profesyonel bir Hybrid  Cloud hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Cloud Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Her Hybrid Cloud Multi-Cloud mudur? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz