Big Data Dijital Pazarlamayı Nasıl Değiştiriyor?

Teknotel Teknotel Big Data Dijital Pazarlamayı Nasıl Değiştiriyor?

Pazarlama kararlarının sezgi ve deneyimle yönlendirildiği günler geride kaldı. Artık önemli pazarlama kararları big data yani büyük veri ile belirleniyor. Bu, geleneksel veri işleme uygulamaları tarafından işlenemeyen büyük, karmaşık veri kümelerinin incelenmesi ve uygulanmasını ifade etmektedir. Bu sayede firmalar daha iyi kararlar alırken doğru stratejik hamleler üretebilmektedir. Bir başka deyişle, doğru teknolojinin uygulanması, firmaların karar verme, detaylandırma ve iş süreçlerinin kalitesini artırmaktadır.

Kısaca, çıktıların sayısı ve müşteri özellikleri arttıkça şirketler, hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış büyük miktarlarda verilerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu miktarda işleme düzeyi bir yandan pazarlama faaliyetlerinin çeşitliliğine ve performansına olumlu katkılar sağlarken diğer taraftan geleneksel veri tabanları ve yazılım teknolojilerinin kapasitesini zorlamaktadır.

Peki, big data etkili bir dijital pazarlama çalışmalarında nasıl yardımcı oluyor?

  • Daha Etkili Pazarlama Kampanyaları

Big data, firmaların daha zengin ve bilgilendirici içerik geliştirmesini ve ayrıca müşterilerin temel ihtiyaçlarını daha iyi hedeflemelerini sağlar. Büyük veri kullanılarak hazırlanan kampanyalar müşteri beklentilerini öngörme ve karşılama noktasında tahmini uygulamaları ortadan kaldıracağından, geçmişte kullanılan geleneksel ve geneli hedefleyen reklamlardan daha etkili olacaktır.

Örneğin, bir tüketicinin e-posta kampanyalarına yanıt vermesinden, kupon kullanımından, bir önceki alışverişi veya gezindiği ürünlerden yola çıkarak kişiye özel kampanya oluşturulması hem firmanın kişiselleştirilmiş pazarlama faaliyeti gerçekleştirmesine olanak sağlayacak hem de satış rakamlarını artıracaktır.

Dijital pazarlama faaliyetlerinde büyük veriden faydalanmak harika bir fikir olsa da, verilerin değerli sonuçlar vermesini sağlamak için doğru analitik araçlar kullanmak gerekir. Bu yöntemler, şirketlerin kararlarını gecikmeksizin alabilmeleri için eyleme geçirilebilir içgörünün verimli bir şekilde elde edilmesini sağlar. İyi bir analiz için ise firmaların, sosyal medya, web siteleri, e-postalar ve çerez uygulamaları gibi pek çok kanaldan elde ettikleri işlenmemiş verileri barındırabilmek ve her an erişebilmek için cloud teknolojilerini tercih etmeleri yerinde bir karar olacaktır. Bu sayede,  kampanya süreçlerinin takibi ve gerçek zamanlı analizler kolaylaşacaktır.

Teknotel-Blog-Big-Data-Dijital-Pazarlamayi-Nasil-Degitiriyor-3-300x200 Big Data Dijital Pazarlamayı Nasıl Değiştiriyor?

  • Uygun Fiyatlandırma Çalışması

Geleneksel pazarlamada firmalar ürün ve hizmetlerini fiyatlandırırken maliyet, rakip fiyatlandırma, talep ve müşteri tarafından algılanan değer gibi temel bilgileri kullanır. Big data ile birlikte, fiyatlandırma kararlarında başka birçok faktör daha bu sürece dâhil olmaktadır. Tamamlanmış / tamamlanmamış tekliflerin ve performansa dayalı verilerin de dâhil edilmesi ile daha doğru bir fiyatlandırma çalışması yapmam mümkün olmaktadır. Büyük veri, özellikle de B2B olarak faaliyet gösteren firmaların ürün ve/veya hizmet fiyatlandırma süreçlerinde faydalı olacaktır. Zira her anlaşma bir sonrakinden farklı olduğundan sabit bir fiyat anlayışı üzerinden ilerleme problemi ortadan kaldıracaktır.

Fiyat belirleme süreçlerinde big datadan faydalanan firmaların müşteri tercihleri ​​ve genel ekonomik bilgiler gibi hâlihazırda çok sayıda kullanılmayan verilerinin olabileceğini bilmesi gerekir. Buradaki zorluk, bu bilgilerden nasıl değerli veriler elde edileceğidir. Mevcut verinizin, fiyatlandırma stratejiniz belirli bir müşterinin “Son beş yılda hangi ürünleri satın aldığını içeriyor mu?”, “Geliri ne kadar?”, “Bir ürün için ne kadar ödeyebilir?” gibi sorulara cevap vermesi gerekmektedir. Ayrıca, fiyatlandırma stratejisi oluştururken faaliyet gösterdiğiniz ülkelerin üç aylık GSYİH büyüme oranı, enflasyon, döviz kuru, faiz oranı ve devlet harcamaları gibi makroekonomik göstergeleri de dikkate almanız doğru fiyatlandırma konusunda oldukça yol gösterici olacaktır.

Teknotel-Blog-Big-Data-Dijital-Pazarlamayi-Nasil-Degitiriyor-3-300x200 Big Data Dijital Pazarlamayı Nasıl Değiştiriyor?

Big Data Dijital Pazarlamayı Nasıl Değiştiriyor?

  • Uygun Web İçeriği Sunma

Big data ile birlikte dijital pazarlama uzmanları, her ziyaretçiye hangi içeriğin daha ilgi çekici olacağını belirleyerek web sitesi ziyaretçilerine özel içerik çalışması yapmaya başladı. Son zamanlarda bunun en popüler örneği Netflix’tir. Netflix websitesini statik bir site olmaktan çıkartıp ziyaretçilerine izledikleri film veya dizilere uygun alternatifler sunarak kişiselleştirilmiş pazarlamanın en güzel örneklerinden birini sunmaktadır. Özelleştirilmiş içerik göstermek teknik bir zorluk olsa da, artık tüketicilerin neredeyse tamamı kişiselleştirilmiş deneyimler talep ediyor. Bu talepleri karşılayamayan dijital pazarlama stratejileri ise, kuruluşlarının günümüz pazarında rekabet etmesine yardımcı olmayacaktır.

Sonuç olarak, big datayı firmaların dijital pazarlama plan ve stratejilerinde mevcut müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılama potansiyel tüketiciye ulaşma noktasında ayırt edici bir unsur olarak kabul edebiliriz.

Etkili “Big Data” Yönetimi için “Cloud Computing Şart!”

Her geçen gün çığ gibi büyüyen verinin güvenilir bir şekilde yönetilmesinin yolu ise “cloud computing”den geçiyor. Verinin hızlı transferi ve güvenli depolanması için fiziki cihaz ve donanımların yerini alan cloud (bulut) teknolojileri firmalara ölçeklendirme, esneklik, hız ve güvenlik gibi birçok açıdan avantaj sağlıyor.

Tekrarlamak gerekirse, etkili bir big data yönetiminin yolu bulut bilişimden geçiyor. Bu da güçlü bir altyapı gerektiriyor. Teknotel Telekom dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş ve dünyanın en önemli 24 şehrinde 48 data centera bağlı Tier 3+ seviyesindeki Telehouse Istanbul Veri Merkezi ile cloud servisleri sunarken kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlıyor.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Big Data Dijital Pazarlamayı Nasıl Değiştiriyor? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz