FTP Ne Amaçla Kullanılır?

İnternet ortamında veri indirme ve paylaşma işlemleri yaparken farkında olmaksızın bazı sistemler kullanılır. Her gün defalarca kullanılan sistemleri bilmek, onları daha da işlevsel bir şekilde kullanmanızı sağlar.

Gün içerisinde sık sık kullanılan sistemlerden yalnızca bir tanesi olan FTP (File Transfer Protocol) dosya transfer protokolüdür. Dijital platformlardan indirilen e-kitap, oyun, müzik ve film gibi dosyaları indirmek FTP ile mümkündür.

Bazı durumlarda HTTP’den daha hızlı performans gösteren FTP, 40 yıldan daha uzun süredir kullanılır. Bu protokol ile ağ üzerinden istemci ile sunucu arasında aktarım gerçekleştirilir. FTP sayesinde her türlü dosyanın aktarılması mümkün olur.

FTP Sunucusu/Server Nedir?

FTP adresi sahibi olan ve bağlantı alma işlemini sağlayan uygulamaya FTP sunucusu denir. FTP sunucusunda depolanan veriler, FTP üzerinden diğer bilgisayarlara gönderilir. Bazı şirketlerde kullanım kolaylığı ve güvenlik sağlamak açısından FTP fiziksel sunucu şeklinde de kullanılır. Bu sayede güvenlik endişesi yaşamaksızın, dosya paylaşımı ve dosya saklama işlemleri gerçekleştirilir.

FTP sunucusu ile İnternete de bağlanabilirsiniz. Fakat sunucu ile İnternete bağlanmak bazı güvenlik riskleri oluşturduğu için önemli dosyalar söz konusu olduğunda, İnternete bağlanmaktan kaçınmak daha güvenli bir yaklaşım olur. Birçok sunucu anonim bir şekilde oturum açılmasına izin verir. Anonim şekilde dosya indirimi yapılabiliyor olsa da işlem yapan IP adresi daima sisteme kaydedilir. Güvenlik açığı oluşturmamak adına şirketlerin FTP sunucusu belirlerken dikkatli davranmaları, ekstra güvenlik çözümleri getirmeleri gerekir.

FTP Sunucusu İle Telif Hakkı Kapsamında Olan Dosyalar İndirilebilir Mi?

Her ne kadar FTP sunucusunda oturum açmak için bir hesaba gerek duyulmasa da, bu tamamen anonim olabileceğiniz anlamına gelmez. Yaptığınız her işlem için IP adresiniz kaydedilir. Bu durumda, telif hakkı yasası kapsamında yer alan veya yasadışı kabul edilen bütün materyalleri aktardığınız zaman kolay bir şekilde fark edilebilir ve çeşitli adli yaptırımlara maruz kalabilirsiniz.

Bu yaptırımlar, engelleme, kovuşturma veya para cezası şeklinde karşınıza çıkabilir. Bu yüzden FTP sunucusu kullanırken de çok dikkatli olmak gerekir. Ayrıca, bireysel olarak geçmişte yaptığınız tüm işlemleri sunucu günlüklerinde bulabilirsiniz.

Bulut sunucu seçeneklerindeki yüksek güvenlik FTP sunucular için de geçerlidir. FTP server ve güvenlik çözümlerine yönelik bilgiler için “FTP Server Nedir” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

FTP Ne Amaçla Kullanılır? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz