Border Gateway Protocol Nedir?

Teknotel BGP

Türkçe karşılığı sınır geçit protokolü olan Border Gateway Protocol (BGP), İnternette yer alan otonom sistemleri arasında bilgi paylaşmayı ve yönlendirme yapmayı sağlayan ağ protokolüdür. Günümüzde İnternet üzerinde yaptığınız en küçük sorgu bile bu protokol sayesinde gerçekleşir.

İnternetin daha küçük yapıya sahip olduğu yıllarda yönlendirmeler tanımlanmadığı için bağlantılar doğrudan yapılmıştır. O yıllarda İnternet sadece bir kaç ağdan oluştuğu için ağlar arasında kurulan iletişim ve yönlendirmeler hem kolay hem de sabittir. Günümüzde kullanılan İnternet, o yıllara göre dev bir yapı şeklindedir.

Her geçen gün artarak büyüyen İnternet dünyasının dinamik bir ağ yönlendirmesine olan ihtiyacı nedeniyle, önce EGP protokolü, ilerleyen süreçte de BGP’nin ilk sürümü kullanılmaya başlanır. Firmalar bağlantı hızının öneminin farkında olarak kurumsal İnternet bağlantısına yöneliyorlar. Alınan hizmetlerle maliyetten olduğu kadar zamandan da kazanç elde ediyorlar.

BGP Yönlendirme Tabloları Nelerdir?

BGP, yönlendirme için 3 tabloya sahiptir. Bu tabloları kısaca şu şekilde tanıtabiliriz:

  • Komşu Tablosu: Bu tabloya manuel bir şekilde komşu yönlendiriciler eklenir. Bunun yanı sıra hangi bilginin hangi yönlendiriciye aktarılacağı bilgisini de bu tabloda tutmak mümkündür.
  • BGP Tablosu: Her dakika komşu yönlendiriciden çalışma bilgisi gelip gelmediğinin kaydını tutar.
  • IP Yönlendirme Tablosu: BGP (Border Gateway Protocol) tablosu içerisinde yer alan en iyi rotaların kayıtlarını tutar.

Fiziksel dünyada olduğu gibi, dijital dünyada da her zaman hedefe ulaştıran birden çok rota mevcuttur. BGP, mevcut tablolardaki verileri analiz eder ve anlık değişiklikleri değerlendirerek en verimli rotayı belirler. Bu belirleme, yönlendirme politikasına uygun olmak zorundadır.

BGP Yönlendiricileri Arasındaki İlişki Nasıl Kurulur?

BGP Router’ları 4 mesaj kullanır. Bu mesajları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Open: Komşuların Router’a tanıtılmasından sonra, Router, open mesajı ile komşuluğu başlatır. Open mesajının içeriğinde; BGP versiyon bilgisi, Local Router’a ait AS bilgisi, hold time ve BGP Router ID bulunur.
  • Update: Bu mesajın içeriğinde Network bilgileri bulunur.
  • Keepalive: 60 saniyede bir gönderilen bu mesaj ile BGP komşuluğu aktif kalır.
  • Notification: Bu mesaj komşuluğun sonlandırıldığı bilgisini içerir.

BGP, oldukça güvenilir ve sağlıklı çalışan bir Routing Protocol olmasına rağmen yavaş çalışan bir protokoldür. Bu protokolün kullanıldığı sistemde ayrıca yedekli bağlantıya da ihtiyacınız olabilir.

Kurumlar metro Ethernet ile kaliteli ve hızlı bağlantı hizmeti alabiliyorlar. Kurumsal internet konusunda fikriniz yoksa “Kurumsal İnternet Başvurusu Nasıl Yapılır” konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Border Gateway Protocol Nedir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz