Firewall Nedir, Nasıl Çalışır?

Teknotel Firewall

Türkçe karşılığı “güvenlik duvarı” olan firewall, bilgisayar sistemlerinde ağa gelen veya giden paketlerde filtreleme yaparak, internet trafiğinin güvenli gerçekleşmesini sağlar. İnternete bağlandığınız tüm cihazlarınızı koruyan firewall, koruyucu bir kalkan görevi görür.

Donanım ve yazılım tabanlı olmak üzere iki şekilde kullanılabilir. İnternet ortamında birçok zararlı yazılımlar dolaşır. Bu zararlı yazılımlar, bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonu gibi internete bağlanan birçok cihaz için tehdit oluşturur. Bu tehditlerden korunmak ve güvenlik sağlamak için anti-virüs yazılımları yeterli olmayabilir. Buna rağmen birçok kişi firewall yazılımı kullanmaz. Fakat birçok işletim sisteminde, temel özellikleri içeren firewall mutlaka yer alır.

Büyük şirketlerde kullanılan firewall cihazlarına, kullanımı güvenli olan servis, port ve işlemler beyaz liste olarak tanımlanır. Liste dışında kalan her işlem güvenlik duvarına takılır. Firewall önemli güvenlik çözümleri seçeneklerinden birisidir.

Firewall Sizi Uzaktan Erişime Ve Zararlı İçeriklere Karşı Korur

Uzaktan erişime karşı korunmayan cihazların ele geçirilmesi çok kolaydır. Ayarları doğru yapılmış firewall ve güvenlik güncellemeleri eksiksiz olan işletim sistemine sahip bir bilgisayara uzaktan erişmek kolay değildir. Bilgisayarınızda kullandığınız işletim sisteminin orijinal olması da güvenlik için önemlidir. İndirilen işletim sistemlerine zararlı yazılımların entegre edildiğine sık sık rastlanır.

Zararlı yazılım içeren işletim sistemleri güvenlik açıkları oluşturur. Firewall ile istenmeyen içeriklere sahip mesajları engelleyebilirsiniz. Ayrıca gelişmiş olan firewall yazılımları ile günümüzde oldukça popüler olan çevrimiçi oyunları da güvenli bir şekilde oynamanız mümkündür.

Güvenlik çözümleri çoğu zaman maliyetli süreçlerdir. Birçok firma sunucu kiralama hizmeti alarak bu güvenlik çözümlerine daha az maliyetlerle kavuşur. Sunucuların kiralanması konusunda bilgi edinmek isterseniz de “Sunucu Kiralama ile Elde Edeceğiniz Avantajlar Nelerdir” başlıklı yazımız size fikir verebilir.

Firewall Çeşitleri Nelerdir?

Firewall, yapısına göre ve mimarisine göre çeşitlilik gösterir. Yapısına göre firewall; donanımsal ve yazılımsal firewall olarak ikiye ayrılır. Mimarisine göre firewall çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Statik Paket: Trafikteki verinin yalnızca başlık kısmında yer alan bilgiler analiz edilir. Eksileri olan pakettir.
  • Devre seviyesi: Bağlantı sağlanır sağlanmaz, küçük bir denetim ile paketleri taşır. Bu yüzden yüksek performans gösterir. Sistemde yerel ağda yer alan IP adresini dışarıya bağlı olan kaynaklardan gizler. Esnek yapıya sahiptir.
  • Dinamik paket: Sadece paketin başlığı değil, içeriği de kontrol edilir. Ek güvenlik önlemi alarak portu kapatabilir.
  • Proxy destekli: Oturumu kendi başlatır. Performans kayıpları riski taşır. Bu nedenle yoğun trafiğe sahip ağlarda kullanımı pek tercih edilmez.
  • Hibrit (Melez): İçeriğinde iki, ya da daha fazla mimari bulunduran güvenlik duvarıdır.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Firewall Nedir, Nasıl Çalışır? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz