DNS Ne Demek?
Bilgisayar ve mobil cihazlar aracılığı ile internete bağlanarak ihtiyacımız olan her şeye ulaşmayı hepimiz çok seviyoruz. Ayrıca 7’den 70’e kadar hemen hemen herkesin internet kullanmaya çok alıştığı da söylenebilir. İnternette aradığımız her şeye bu kadar kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlayan DNS, neyi nasıl yapıyor da birkaç tuşa basarak istediğimiz içeriklere ulaşıyoruz?
IP adresleri ile haberleşmeyi sağlayan ve İnternette dolaşmayı kolaylaştıran DNS hakkında merak edilen DNS ne demek, nasıl değiştirilir gibi soruların cevaplarını hazırladığımız içerikte bulabilirsiniz.
DNS Nedir?
Dijital dünyanın teknik detaylarına hâkim olmak zordur. Bu yüzden işinizin bir parçası değil ise detayların yanı sıra birçok teknik terimi bile duymamış olabilirsiniz. Ancak bu durum DNS için geçerli değildir. İnterneti ve uygulamaları yoğun olarak kullanan kişilerin büyük çoğunluğu DNS terimini duymuştur. Terimi duyanların %50’sinden fazlası DNS ayarlarını en az 1 defa değiştirmiştir. DNS nedir, sorusunun cevabına gelecek olursak; DNS, İnternet sitelerinin IP adresleri ile alan adları arasında bağlantı kurulmasını sağlayan sistemdir. DNS için internetin telefon rehberi, diyebiliriz.
DNS Ne İşe Yarar?
Tarayıcılardan herhangi bir sorgulama yaptığımızda sorgulamanın karşılığı olan IP adreslerini DNS bulur. DNS, sitem, makine ve kullanıcı arasında etkileşim kurarak IP adresleri yerine alan adları kullanır. DNS olmasaydı ihtiyacımız olan bir içeriğe ulaşmak için 4 kümeli IP numaraları ile sorgulama yapmamız gerekirdi. Örneğin; Google.com.tr adresini aramak için 216.58.207.163 IP numarasını girmemiz gerekecekti, oysa DNS sayesinde sadece domain yazarak arama yapabiliyoruz.
DNS Nasıl Değiştirilir?
Bazen DNS sunucuları sorgulamalara geç cevap verebiliyor. Bunun sonucu olarak ya aradığımız site yavaş açılıyor ya da tarayıcı görüntüleme sorunları yaşayabiliyoruz. Böyle durumlarda İnternette daha hızlı gezebilmek için DNS değiştirebiliriz. Bütün İnternet servis sağlayıcılarından DNS değiştirmek mümkündür. DNS nasıl değiştirilir ve bunun için hangi adımları takip etmeniz gerekir merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
DNS’in Açılımı Nedir?
DNS’in açılımı, Domain Name System’dir. Kısaca ifade etmek için kelimelerin baş harfleri kullanılır. Türkçe karşılığı; Alan Adları Sistemi’dir. DNS’in kendine özgü bir yapısı vardır. Belli bir kökten çıkarak konuma göre isim verilir.
IP adreslerinin karşılığı olan alan adları com, gov, net gibi uzantılar ile biter. Bu alan adları öncelikle ülkeye göre daha sonra da farklı alt bölümlere ayrılır. Örneğin; Türkiye’de bulunan alan adlarının kökü tr’dir. Herkes her alan adını kullanamaz. Ancak belirlenen kurallar çerçevesinde alan adı alınabilir. Örneğin; org uzantısını ticari niteliği bulunmayan kurumlar, gov uzantısını devlete bağlı olan siteler, edu uzantısını eğitim kuruluşları kullanabilir.
DNS Nasıl Çalışır?
DNS’in çalışmasında sunucu ve çözümleyici adlı iki faktör etkilidir. Sunucu, IP adresi bilgilerini saklar çözümleyici ise DNS isteyen ekipmanlardır. Çözümleyiciler, DNS sunucuları ile sunucuların adreslerini barındırır. DNS sisteminde birden çok çözümleyici kullanılması mümkündür. Bir çözümleyicinin devre dışı kalması durumunda diğer çözümleyici devreye girerek iletişimin kopmasını engeller.
DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
DNS ayarlarının değiştirilmesi oldukça kolaydır. Bu yüzden teknik bilgilere sahip olmayan bir kişi de kolay bir şekilde DNS değiştirerek İnternette daha hızlı aramalar yapabilir. Aşağıdaki adımları takip ederek DNS ayarlarını değiştirebilirsiniz.
Windows 10 DNS Ayarlarının Değiştirilmesi:
- Bilgisayardan “Ağ ve İnternet Ayarları” açın.
- Açılan ekranda “Bağdaştırıcı seçeneklerini değiştir” menüsünü açın.
- “Ağ Bağlantıları” sekmesinden kullanılan ağı bulun. Sağ tık yaparak özellikler kısmını seçin.
- “İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)” kısmını seçerek özellikler butonunu tıklayın.
- “Aşağıdaki DNS sunucu adreslerini kullan” seçeneğini işaretleyin.
- Kutucuklara kullanılmak istenen DNS adreslerini girin.
- “Tamam” butonu tıklayın.
Bu şekilde ayarlarınız kaydedilmiş olur.
MacOS DNS Ayarlarının Değiştirilmesi:
- Sistem tercihlerinden ağ menüsüne girin.
- Sol taraftan bağlantı yapılan bağdaştırıcıyı seçin. Sağ alt tarafta bulunan “ileri düzey” butonunu tıklayın.
- Açılan pencereden DNS menüsünü tıklayın (burada liste temizlenir).
- Birincil ve ikincil DNS adreslerini girin ve “tamam” butonunu tıklanıp menüyü kapatın. “uygula” butonuyla ayarlar kaydedilmiş olur.
DNS Sunucusu Nasıl Bulunur?
Windows 11 bilgisayarda DNS sunucusu bulmanın birkaç farklı yöntemi vardır. Bu yöntemleri aşağıdaki listeden inceleyebilirsiniz.
- Komut İstemi İle DNS Sunucusu Bulma
Komut istemi penceresi açılır ve ipconfig /all | findstr /R “DNS\ Servers” komutu yazılarak Enter tuşuna basılır.
- PowerShell ile DNS Sunucusu Bulma
PowerShell penceresi açılır ve Get-DnsClientServerAddress komutu yazılarak Enter tuşuna basılır.
- Ağ Bağlantıları Üzerinden DNS Ayrıntılarını Bulma
- Windows tuşundan “ağ bağlantıları” aranır
- “Ağ bağlantılarını görüntüle” seçeneği tıklanır
- Ağ bağlantısı klasöründe mevcut İnternet bağlantısı bulunur ve üzerine sağ tıklayarak “durum” seçilir
- Durum penceresinden “ayrıntılar” seçilir
- Bu bölümde DNS sunucusu ve detaylar görüntülenir.
Telefon DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?
Android telefonlar için DNS ayarlarını değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- “Ayarlar” menüsü açılır
- “Wi-Fi” menüsü seçilir
- Mevcut bağlı olunan ağ seçilir
- Yeni açılan menüden “IP ayarları” menüsü açılır
- “Statik” seçeneği seçilir
- “DNS 1” ve “DNS 2” satırları doldurularak işlem kaydedilir
- Cihaz yeniden başlatılır
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok