Disaster Recovery Planı’nızı Yeniden Gözden Geçirin!

DDoS Saldırısı Güvenlik Çözümleri

Veri, günümüzde gittikçe artan bir oranda önem kazanıyor. Hatta işin uzmanları, çoğu ekonomik aktivitenin doğasını değiştireceğini öngörüyor. Talep tahmininden pazarlama faaliyetlerine kadar iş sürecinin birçok aşamasında kullanılan verilerin güvenli bir şekilde saklanması da bir o kadar önemli. Zira kaybolması halinde gelir, itibar, verim ve hatta müşteri kaybı gibi geri dönüşü olmayan pek çok büyük çaplı hasara neden olabilir.

Bir felaketin ne zaman olacağını veya yaratacağı hasarların boyutunu önceden tahmin etmek neredeyse imkânsız. Öte yandan, olabilecek felaketlere karşı aldığınız önlemler veya firmanızın bu durum karşısındaki başarısı ise tamamen sizin kontrolünüzde. Hal böyle olunca, yeni bir Disaster Recovery Planı oluşturmanız veya planınızı gözden geçirmeniz firmanızın öncelikleri arasında yer almalı.

Öncelikle, her firma için aynı Disaster Recovery Planı’nın çalışmayacağını bilmenizde fayda var. Şirketiniz adına DR Planı oluştururken sistemlerinizin, verilerinizin ve personelinizin korunması ve iş süreçlerinizin devamlılığı için göz önünde bulundurmanız gereken pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. İhtiyacınıza uygun ve başarılı bir Disaster Recovery (Felaket Kurtarma) Planı oluşturmaya veya halihazırdaki planınızı yeniden gözden geçirmeye karar verdiyseniz, şu noktalara dikkat etmelisiniz;

1. DR Planı’nıza İlişkin Dokümantasyon Çalışması

Disaster Recovery Planı’nında aktif rol alacak personellerin ve üstlenecekleri görevlerin belirlenerek belgelenmesi, olağanüstü / acil durum yaşandığı zaman üst yönetim veya ilgili departmanların ne yapmaları gerektiğini bilmeleri noktasında oldukça önemli bir çalışmadır. İyi bir DR strateji çalışması planınızın amaçları, taktikleri, acil durum irtibat numaraları da dâhil olmak üzere, süreci kimin yöneteceği, planın her aşamasında yer alan ilgili kişi ve rolleri / sorumlulukları gibi birçok detaylı bilgiyi kapsamalıdır. Ayrıca, uygulama ve donanımlarınızın öncelikli sıralamasını eksiksiz yapmalı ve her uygulama ve donanım için teknik destek alınacak ilgili kişilerin iletişim bilgilerinin de çalışmaya dâhil edilmesi gerekmektedir. Bu sayede, olağanüstü durumun yönetilmesi esnasında yaşanabilecek olan olası aksaklıklar en aza indirilebilecek veya tamamen ortadan kalkacaktır.

Teknotel-Blog-Disaster-Recovery-Planinizi-Yeniden-Gozden-Gecirin-3-300x300 Disaster Recovery Planı’nızı Yeniden Gözden Geçirin!

2. Risk Değerlendirmesi ve İş Etki Analizi

İş dünyasında en başarılı stratejiler “risk değerlendirmesi” ile başlar. Bu durum Disaster Recovery Planı için de geçerlidir. Bulut bilişimde etkili bir Disaster Recovery planının ilk adımı, firmanıza ait mevcut altyapının değerlendirilmesi ve olası tehdit ve risk faktörlerinin belirlenmesidir. Risk değerlendirmesi, mevcut BT altyapınızın güvenlik açıklarını, işletmenizin işlev ve bileşenlerinin önem derecelerini belirlemenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bu sayede, olası hizmet kesintileri karşısında işinizin etkilenme derecesi konusunda öngörülerde bulunarak gerekli iyileştirme çalışmalarını gerçekleştirebilirsiniz.

Öte yandan, bu tahminlere dayanarak, Disaster Recovery ile ilişkili finansal veya finansal olmayan maliyetlerinizi ve RTO (Recovery Time Objective) ve RPO (Recovery Point Object) değerlerini de hesaplayabilirsiniz. RTO, olası felaket durumunda sistemin, ne kadar süreyle tekrar devreye alınabildiğini gösterir. RPO ise kabul edilebilir veri kaybını ifade etmektedir. Günümüzde özellikle kurumsal şirketler için büyük önem taşıyan, RTO ve RPO’yu anlamak, hangi verileri ve uygulamalarınızı koruyacağınıza, etkili DR planına sahip olmak için kaç tane kaynağa yatırım yapmanız gerektiğine ve hangi DR stratejilerini uygulamanız gerektiğine karar verirken yardımcı olacaktır.

3. Tatbikat Yönetimi ve DR Planının Güncellenmesi

Etkin bir DR (Felaket Kurtarma) Stratejisi, her sürecin ve sistemin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlamak adına düzenli ve periyodik tatbikatlara ihtiyaç duyar. Başarılı bir Disaster Recovery Planına sahip olmak asıl hedef ancak en kötüsü gerçekleştiğinde bu planın gerçekten işinize yarayacağından emin olmanız gerekmektedir.

4. Farklı Felaket Seviyelerine Karşı Hazırlıklı Olun

Birçok farklı felaket türü ve ölçeği vardır. Gerekli önlem ve planlamayı yapmayan şirketler felaketin ölçeği ne olursa olsun daha uzun kesintiler yaşayabilir ve kayıplara uğrayabilir. İyi bir DR Planlaması farklı seviyelerdeki felaket ve acil durumlar için farklı yanıt seviyelerine sahip olmalıdır. Her seviye planlama için doğru ekip ve stratejinin belirlenmesi gerekmektedir.Teknotel-Blog-Disaster-Recovery-Planinizi-Yeniden-Gozden-Gecirin-3-300x300 Disaster Recovery Planı’nızı Yeniden Gözden Geçirin!

5. Önceliklerinizi Belirleyin

Disaster Recovery, bir diğer deyişle Felaket Kurtarma Çözümü firmaların asla kullanılmaması umuduyla gerçekleştirdiği BT harcamalarından biridir. Bu yüzden esnekliği BT altyapınızda yönlendirici bir unsur haline getirmek önemlidir. Altyapınızın esnek olmasını sağlamak ise, hem işinizi destekleyen hem de olası riskleri en aza indiren iyi uygulama ve teknolojilerin bir birleşimidir. Bu aşamada en doğru tercih Cloud tabanlı Yeni Nesil Disaster Recovery Çözümü olacaktır. Bu sayede;

  • İkinci bir fiziksel depolama alanına ihtiyaç duymayacağınız için ek donanım ve yazılım masrafınız da olmayacaktır.
  • Mevcut iş taleplerinize bağlı olarak kolayca ölçeklendirme yapabilirsiniz.
  • İnternet erişiminin sağlandığı herhangi bir yerde veya zamanda verilerinizin yedeklenme ve diğer yönetim süreçlerini yönetebilirsiniz.
  • Birden fazla noktada verilerinizi saklayabilir, felaket sonrası başarısızlık riskinizi en aza indirebilirsiniz.

İşte tam bu noktada devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Teknotel, kesintisiz ve güvenli bir şekilde çalışması gereken tüm kurumlar için profesyonel bir Disaster Recovery hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Cloud Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Disaster Recovery Planı’nızı Yeniden Gözden Geçirin! ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz