Disaster Recovery Planı ile Dijital Felakete Kapılmayın!

Teknotel İstanbul Lokasyonunda Fark Yaratan Data Center

Faaliyet alanı fark etmeksizin her işletmenin başlıca öncelikleri arasında veri güvenliği ve iş sürekliliği yer alıyor. Verilerin kaybolması halinde gelir, itibar ve hatta müşteri kaybına sebep olan verinin korunması ve erişilebilir olması ise bu önceliğin bir parçası olarak düşünülebilir. Buradan hareketle, günümüzde işletmelerin en değerli varlıkları arasında “veri”nin yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Disaster Recovery Planı’nı, bir başka deyişle Felaket Kurtarma Planı‘nı bir sigorta poliçesi olarak ele alabilirsiniz. Ne kadar ve ne tür bir sigortaya ihtiyaç duyuyorsunuz? Firmanız ne tür riskler altında? Sorularını cevaplayarak planınızın kapsadığı felaketleri doğru tanımlayabilirsiniz. Sel ve deprem gibi doğal afetlerin yanı sıra sunucu/web site kesintisi veya siber saldırı da firmanızın iş tanımına göre bir felaket olarak değerlendirilebilir.

Yaşanabilecek herhangi bir kesinti sonrası doğacak olan verim ve itibar kaybını önlemek için her firmanın kendi ihtiyaç ve önceliklerine göre iş süreklilik çözümlerini planlaması gerekmektedir. Bu bağlamda firmanız için ekili bir Disaster Recovery Planı’na sahip olmak istiyorsanız şu adımları takip etmelisiniz;

1. İş Önceliklerinizi Belirleyin

Etkili bir Disaster Recovery Planı oluşturmanızın ilk adımı, faaliyet gösterdiğiniz sektöre bağlı olarak iş gereklilik ve önceliklerinizi belirlemek olmalıdır. İş sürekliliğinin mevcut altyapınız ile olan ilişkisine dair detaylı bir çalışma yapmalısınız. İşletmeniz için hangi uygulamalara ihtiyacınız var? Verilerinizin ne kadar güncel olması gerekiyor? Veya bu uygulama olmadan işiniz ne kadar süre ile devam edebilir? Sorularına bulduğunuz yanıtlar çerçevesinde, DR Planı’nızı oluşturmalısınız. Öte yandan, yapacağınız risk değerlendirmesi ile birlikte, BT altyapınızın güvenlik açıklarını keşfederek ihtiyaç ve öncelikleriniz noktasında daha doğru tespitler yapmış olursunuz.

2. Uygulama ve Veri Bağımlılıklarınızı Tespit Edin

Bir sonraki adım, öncelikli uygulamaların ve veri bağımlılıklarının tespit edilmesi olacaktır. Örneğin, SQL Server veya Active Directory uygulamanın çalışabilmesi için sürekli çevrim içi olmaları gerekebilir, bu nedenle öncelikler ağ hizmetleri, veri tabanları ve dizinlerin kurtarılması şeklinde sıralanabilir.

Disaster-Recovery-Planinizi-Guncel-Tutun-300x219 Disaster Recovery Planı ile Dijital Felakete Kapılmayın!

Görev ve Sorumluluklarınızı Belirleyin

3. Disaster Recovery Planı’nızı Güncel Tutun

DR planlaması, şirketinizin BT çalışmalarının günlük işlemlerinin bir parçası olmalıdır. Öte yandan, planınızı oluşturulduktan sonra, altyapı veya BT ortamınızda herhangi bir öğenin değiştirilmesi halinde Disaster Recovery Planı’nızda da gerekli değişiklik ve güncellemelerin gerçekleştirildiğinden emin olmalısınız.

4. Görev ve Sorumlulukları Belirleyin

Disaster Recovery Planı’nızın beklentilerinizi karşılaması adına alternatif senaryolar oluşturmalısınız. Öte yandan bu senaryolar çerçevesinde ilgili ve yetkililerin sorumluluklarını belirleyerek görev dağılımı yapmalısınız. Bu şekilde, olağanüstü durum sebebiyle doğabilecek olan kaos ortamıyla kolayca mücadele edebilir, değişen koşullara gerektiği gibi tepki verebilirsiniz. Ayrıca, olağanüstü durum kurtarma sürecinin sorunsuz ilerlemesini sağlamak için, işlerin hangi sırada yapılması gerektiğini ve her bir görevi kimin yapması gerektiğini belirten bir adım adım eylem planı hazırlanmalıdır.

5. DR Planınızı Düzenli Olarak Test Edin

Disaster Recovery Planı’nızın yeterliliğinden emin olduktan sonra düzenli olarak kontrol ederek, değişen şartlar paralelinde gerekli güncellemeleri sağlayın. Bu sayede, iş devamlılığı açısından önem taşıyan verilerinizin ve uygulamalarınızın beklenen süre içerisinde kurtarılıp kurtarılamayacağını test edebilir, gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Teknotel, kesintisiz çalışması gereken tüm iş süreçleri için kurumlara profesyonel bir Bulut hizmetleri sunarak doğru çözümler üretir. Dağıtım, tedarik ve satış operasyonlarını yürüten, müşterinin davranışlarını anlamayı hedefleyen araçlar Teknotel’in bulut platformu üzerinden çalışarak kurumlara kesintisiz bir deneyim sunar. Günlük hayatımızın içinde bize dokunan birçok firmaya global standartlarda, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getiren Teknotel’in Disaster Recovery ve Back-up servisleri,  iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Disaster Recovery Planı ile Dijital Felakete Kapılmayın! ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz