Disaster Recovery Nasıl Yapılır?

disaster teknotel

Disaster Recovery; felaket kurtarma planıdır. Şirketler için verilerin korunması, veri güvenliği ve iş sürekliliğinin sağlanabilmesi açısından oldukça önemlidir. Felaket kurtarma çözümü planı tam olarak bu noktada devreye girer. Şirket verilerinin her olaya veya duruma karşı korunması, devamlılık için gereklidir.

İyi bir felaket kurtarma planı hazırlamak için öncelikle risklerin oluşturulması gerekir. Günümüzde dikkate alınması gereken temel risklerden bazıları; elektrik kesintisi, yangın, deprem, İnternet servis sağlayıcısı problemleri ve donanımsal arızalardır. Bu tür riskler ile karşılaşıldığı zaman işlerin durma noktasına gelmemesi için, felaket kurtarma planı dahilinde merkezi verilerin ortak bir noktada yedeklenmesi ve yedeklenen verilerin felaket kurtarma merkezine kopyalanması gerekir.

İŞ Sürekliliği

Olası bir risk durumunda şirketin yürürlüğe koyacağı iş ve işlemler dizisini kapsayan iş sürekliliği planı, sürecin mümkün olan en az zarar ile atlatılmasını hedefler. İş sürekliliğini planlanması; önemli servislerin herhangi bir felaket durumunda zarar görmemesi veya durmaması için gerekli olan çalışmaları içerir.

Felaket kurtarma planlarının içeriğinde bulunan planlama, geliştirme ve test çalışmaları, felaket durumunda işin temel fonksiyonlarının yeterli ve etkili şekilde sürdürülmesine olanak sağlar. Detaylı bir felaket kurtarma planında iş sürekliliği sağlamak için gereken temel işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kritik uygulamaları belirlemek,
  • Veri ve sistem yedekleme prosedürlerini oluşturmak,
  • Veri ve sistem kurtarma prosedürlerini hazırlamak,
  • Uygulama ve test prosedürlerini hazırlamak,
  • Sistem ihtiyaçları ve IT altyapı için gerekli olan kurulum ve destek firmalarının belirlenerek gerekli anlaşmaların yapılmasını sağlamak.

Yapılan bu planın önemli bir güvenlik çözümleri seçeneklerinden olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz de “Felaket Kurtarma Planı Nasıl Hazırlanmalı” başlıklı yazı size bilgi verecektir.

Felaket Kurtarma Planı

Felaket kurtarma, iş sürekliliği veya yedeklemeden farklı bir hizmettir. Felaket kurtarma planı; risk barındıran bir olayın gerçekleşmesi durumunda, izlenmesi gereken belgelenmiş prosedürün yanı sıra, bazı hata türlerine yönelik yöntem veya hizmetleri de kapsayan detaylı bir eylem plandır.

Doğal afetlerin yanı sıra, verilerin kazara silinmesi, kötü amaçlı yazılımlar, virüs, fidye yazılımları ve güvenlik ihlalleri nedeniyle oluşan risklerle mücadele etmek için de felaket kurtarma planından faydalanılabilir. İstatistiklere göre; kritik konumdaki şirket verilerinin kaybı, kayıp yaşayan şirketlerin %86’sının 6 ay içerisinde tasfiye olmasına neden olabilir. Bu yüzden felaket kurtarma planı işletmeler için oldukça önemlidir.

 

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Disaster Recovery Nasıl Yapılır? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz