Bulut Bilişim için Sanallaştırma Ne Anlam İfade Ediyor?

Teknotel Bulut Bilişim için Sanallaştırma Ne Anlam İfade Ediyor?

Bulut bilişimde, cloud altyapısını oluşturmak üzere kullanılan bir dizi bileşen vardır. Sunucular, ağa bağlı depolama alanları ve ağ bileşenleri gibi gerçek donanım bileşenleri bulunur. Çok çekirdekli sistem ile birlikte ise, sanallaştırma bilgisayar mimarisindeki önemli gelişmelerden bir haline geldi. Veri yoğunluğunun artması ile beraber açık kaynak sistemlerden, mevcut bilgisayar ve donanımlardan daha yüksek performans elde etme ihtiyacı, sanallaştırma teknolojisini BT’nin vazgeçilmez bir parçası haline getirdi.

Sanallaştırma teknolojisinin pek çok kullanım şekli vardır. Bunlardan en yaygın olanı ise sunucu ve depolama sanallaştırmadır. Sunucu sanallaştırma (server virtualization), farklı işletim sistemlerinin aynı donanımı paylaşmasını ve uygulamalar çalışırken işletim sistemlerinin farklı donanımlar arasında taşınmasını sağlarken; depolama sanallaştırma (storage virtualization) aynı işlemi veriler için yapar. Bir başka deyişle depolama sanallaştırma, sunucularda çalışan uygulamalar ile verileri depolamak için kullandıkları depolama arasında soyutlama katmanı oluşturur.

Teknotel-Blog-Bulut-bilisim-icin-sanallastirma-Ne-Anlam-ifade-Ediyor-4-e1588750886605-300x213 Bulut Bilişim için Sanallaştırma Ne Anlam İfade Ediyor?

Bulut bilişimin özünü ise tek bir fiziksel makineyi düşük maliyetli bir şekilde birden fazla sanal makineye ayırmak için kullanılan sanallaştırma (virtualization) teknolojisi oluşturmaktadır. Bu bağlamda sanallaştırma, cloud teknolojileri için çok önemlidir çünkü temel donanım veya yazılımın karmaşıklığını gizleyen akıllı bir soyutlama katmanının oluşturulmasına izin veren bir teknolojidir.

Sanallaştırma, bulut bilişim iş modelinin temel teknolojisini oluşturur”

Cloud teknolojilerinin ölçeklendirme, güvenlik, akıcı veya esnek kaynak kullanımı gibi avantajları sanallaştırma teknolojisi ile elde edilir. Başka bir sunucu ihtiyacınız olduğunda, sanallaştırma sayesinde hızlı bir şekilde bir sanal sunucu oluşturulur ve kullanıma sunulur. Ya da daha büyük bir saklama alanına ihtiyaç duyduğunuzda, mevcut kullandığımız sanal sunucunun yapılandırmalarını genişleterek ihtiyaç duyduğunuz saklama alanını elde edebilirsiniz. Bir başka ifadeyle sanallaştırma, bulut bilişim iş modelinin temel teknolojisini oluşturur.

Hangi teknolojiyi tercih etmeli: Sanallaştırma mı Bulut mu?

  • Sanallaştırmada çalışma alanınız mevcut sunucu ve donanımlarınız ile sınırlı iken bulutta ihtiyacınıza göre sınırsız kaynaklar ile upgrade / downgrade yapma özgürlüğünüz olur,
  • Bulut kullanımı ile beraber fiziksel ekipman ve donanım ihtiyacınız azalır. İlk yatırım maliyetini ortadan kaldırır, tasarruf ve kazanç sağlar,
  • Sanallaştırma ile fiziksel donanımlarınızın bakım, arıza, elektrik ve iklimlendirme maliyetleriniz oluşurken Bulut Teknoloji ile sadece ihtiyaç duyduğunuz kaynağa göre kullandığın kadar öde mantı ile maliyet oluşturur.
  • Bulut teknolojileri, sistem kaynaklarının yüksek verimlilikte kullanılmasını sağlayarak gereksiz kaynak kullanımının önüne geçer,
  • Bulut teknolojilerinde yedekleme, Backup ve Disaster Recovery gibi veri güvenliği ve iş sürekliliği ile ilgili işlemler kolaylıkla gerçekleştirilir,
  • Her ikisi de bir noktadan birden fazla sunucu ve bileşenin yönetilmesine izin verdiğinden iş gücü kaybını engeller ve etkili zaman yönetiminde fayda sağlar.

Teknotel-Blog-Bulut-bilisim-icin-sanallastirma-Ne-Anlam-ifade-Ediyor-4-e1588750886605-300x213 Bulut Bilişim için Sanallaştırma Ne Anlam İfade Ediyor?

Bir şirket için kesinti veya arıza süresi performans, müşteri ve hatta büyük maddi kayıplara yol açabilir. Bu yüzden, VM’lerinizi sürekli aktif tutabileceğiniz yüksek kullanılabilirliğe, güvenilir ve öngörülebilir bir yol haritasına ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda verilerinizin güvenli bir şekilde saklanması, korunması ve işlenmesi konusunda yerine getirmek zorunda olduğunuz yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi konusunda da pek çok önlem almanız gerekir. Bu da çalıştığınız bulut sağlayıcınızın kullanılabilirlik ve kurtarma süresi hedeflerinize (RTO’lar) ulaşmanızı sağlayacak uzmanlık, güvenlik ve otomasyon çözümlerine sahip olması anlamına gelir.

TEKNOTEL Vmware Certified Professional Data Center Virtualization partnerliği ile kurumunuza en güvenilir Cloud çözümlerini sunuyor. Çoğu bulut hizmeti sağlayıcısı, geleneksel barındırma ile karşılaştırıldığında pek çok avantaj sunar. Ancak, Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir Veri Merkezi altyapısı olmazsa olmaz. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Bulut Bilişim için Sanallaştırma Ne Anlam İfade Ediyor? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz