İnternet artık hayatımızın vazgeçilmezi olmuş haldedir. Eski çevirmeli ağların ağır aksak yapısından günümüze internete bağlanma sistemleri de çok değişmiştir. Şimdilerde ADSL internet, online dünyaya hızlı ve kolay bağlanma yolunu sunması açısından pek çok kişi tarafından tercih edilen bir teknolojidir.
ADSL Nedir?
Asymmetric Digital Subscriber Line teknolojisinin baş harflerinden oluşan ADSL’in Türkçesi, Asimetrik Sayısal Abone Hattı’dır. Bakır tellerle kurulmuş olan telefon hatlarından yüksek hızla veri sağlayan, görüntü ve ses bağlantısını aynı anda gerçekleştirebilen iletişim teknolojisidir.
ADSL Nasıl Çalışır?
Merkezden, telefonlar için döşenmiş olan bakır tellere frekans gönderilir. Frekans sinyallerinin kullanıcılara ait olan modem cihazlarına ulaşması ile bağlantı sağlanır. Kesintisiz iletişim için belirli noktalara belirli aralıklarla santral panoları kurulur. Bu panolar sayesinde hem hızlı hem de kesintisiz iletim sağlanır.
ADSL Hangi Avantajları Sağlar?
Günümüz teknolojisinde modem bağlantısı için sabit telefon kullanmaya ihtiyaç yoktur. Mevcut olan hatlar üzerinden internet aboneliği gerçekleştirmek mümkündür. Analog dial-up bağlantı ile karşılaştırıldığında daha performanslı bir teknolojidir. Güvenlik konusunda merkez santralin aldığı üst düzey önlemlere ek olarak, kişisel bilgisayarlara yüklenen çeşitli antivirüs yazılımlar da kullanılabilir. İnternet erişiminde güvenlik riski oluşturan bağlantı sorunları yaşanmaz. Tek bir ADSL hattı üzerinde çoklu bilgisayar bağlantısı sağlanabilir. Abonelerin ödeyeceği ücret belli bir tarifeye sabitlendiği için faturalarda kötü sürprizlerle karşılaşma olasılığı yoktur.
ADSL Açılımında Asimetrik İfadesi Ne Anlama Gelir?
ADSL aboneleri yoğun olarak veri alma işlemi yapar. Download olarak tabir edilen bu işlem, hızlı akış gerektiren yüksek frekansla sağlanır. Upload olarak tabir edilen veri gönderme işlemi, daha düşük hızda frekansla sağlanır. Belirli bir amaca hizmet eden web siteleri veya kullanıcılar dışında büyük dataya sahip veriler ağa yüklenmez. Video ve fotoğraf gibi yüksek çözünürlük ve data gerektiren yükleme yapanlar, upload hızı yüksek olan özel tarifeler seçebilirler. Asimetrik olarak ifade edilen şey, gelen veri ile giden veri arasındaki frekans sinyalindeki kuvvet farkıdır.
IP Adreslerindeki Statik ve Dinamik İfadeleri Ne Anlama Gelir?
ADSL statik IP, tek bir aboneye tahsis edilen ve her bağlantıda aynı sayısal kimliği oluşturan sistemdir. Ekonomik kullanıma hizmet etmek amacıyla, özel olarak belirlenen IP blokları içinde kullanılmayan sayısal kimlikler, dinamik IP sistemi olarak devreye girer. Abonenin her bağlantısında farklı bir sayısal kimlik kaydedilir. Web ya da e-posta sunucuları gibi, başkaları tarafından IP bilgisi gereken ve görüntülenen kurumsal uygulamalara statik sistem tahsis edilir. Bireysel abonelerin dinamik IP kullanması önerilir.
ADSL bağlantı hizmetlerinin bölgeden bölgeye farklı nitelikler taşıdığı unutulmamalıdır. Fiber optik hatların bulunduğu bölgelerde ultra hızlı internet servisi sunulurken, fiber ağların döşenmediği bölgelerde standart hızlı internet desteği sağlanır. Metro Ethernet gibi fiber bağlantıdan daha kapsamlı hizmet sunan yeni teknolojilerden de yararlanmak mümkündür. ‘Fiber ve Metro Ethernet Arasındaki Farklar’ başlıklı yazımızdan bu konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Sonuç olarak, Global standartlarda, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi Cloud ve kurumsal internet servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken onların iş süreçlerini akıllı hale getirmeye yardımcı olur.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok