Bulut Serverda Dosya Paylaşımı: Ağ Dosya Sistemi

Bulut server ya da diğer adı ile cloud server, zamandan kazanmayı sağlayan önemli ve güçlü bir sistemdir. Hız ve performansın önemli olduğu bu sistemde verileri taşımak kadar her yerden ulaşmak kolaydır. Özellikle de profesyonel bulut serverlarda yedekleme yapılması hatta yedeklenen bilgilerin bile yeniden yedeklendiği bir sistemdir. Bu sebeple donanımsal arızalardan etkilenmez.

Esnek yapısı ile ihtiyaç anında her an verilere ulaşılabilir. Gerektiğinde de sistem kaynakları azaltılabilir ya da artırılabilir. Cloud sunucular ile ilgili daha fazla bilgi almak ve avantajlarını öğrenmek için “Bulut(Cloud) Sunucularında Veri Depolamanın Avantajları” başlıklı yazımız size detaylı bilgileri sağlayacaktır.

Ağ Dosya Sistemi (NFS), bir ağda birden çok yerde bulunan dosyaların, tek sabit bir diskte yer alıyormuş gibi yönetilmesi işlemidir. Bu sistemle, verilerin birden çok bilgisayarda paylaşılması gerçekleşir. Bu verilere ulaşmak için özel bir bilgisayardan ağda oturum açması gerekmez. Ağ Dosya Sistemi, herhangi bir makineden kişinin kendi dizinine ulaşmasına olanak verir.

NFS, ilk olarak Sun Microsystems tarafında 1980’lerde geliştirilmiştir. Şu anda ise Internet Engineering Task Force (IETF) tarafından yönetilmektedir. Son sürü güncellemesi Kasım2016’da NFSv4.2 olarak yapılmıştır.

NFS Mimari Yapısı Nasıldır

NFS, temelinde TCP/IP (DOD) modelinin aplication katmanında yer alan tek bir protokoldür. TCP/IP katmanı da OSI referans modelinin session, application ve presentation katmanlarını kapsar. Sistemin çalışması şu şekilde gerçekleşir;

  • Remote Procedure Call (RPC); RPC, genel bir session katman hizmetidir. Client-server, ağ çalışmasının işlevselliğini uygulamak için kullanılır. Belli bir ana bilgisayarda bulunan yerel prosedürü çağıran bir program nosyonu, ağda bulunan uzak bir cihazdaki prosedürü çağıracak şekilde genişletir.
  • External Data Representation (XDR); XDR, verilerin tutarlı bir şekilde tanımlanması için kullanılan bir dildir. Presentation katmanında yer alır. Bilgisayarlar arasında NFS kullanılarak, verilerin depolanmasında, gösterimlerinde çok farklı yöntemler kullanılarak değiştirilmesine izin verir.
  • NFS Procedures ve Operations: NFS’nin gerçek görevi, OSI modelininin yedinci katmnında kavramsal olarak çalışan işlemler ve prosedürler olarak gerçekleştirilir. Tüm bunlar ağ üzerindeki verilerde gerçekleştirilecek görevleri temsil için XDR, komutları internet ağında taşımak için de RPC kullanan belli görevleri belirtir.

NFS Protokolü Nasıldır

NFS, Ağ dosya sistemi 4 ayrı protokolün birleşmesi sonucunda meydana gelir.

Teknotel-Blog-bulut-serverda-dosya-paylasimi-2-300x210 Bulut Serverda Dosya Paylaşımı: Ağ Dosya Sistemi

Bulut Serverda Dosya Paylaşımına Mükemmel Çözüm: Ağ Dosya Sistemi

  • NFS; temel protokoldür. Dosyaları yaratmaktan aramaya, okumaya veya yazmaya izin verir. Ayrıca dosya istatistiğini ve güvenilirliği de yönetir.
  • Mountd; Ağ üzerinde yer alan bir dosyaya ya da başka bir kaynağa erişmek için öncelikle bu protokol kullanılarak onu bağlamayı içerir. Mount veya umount gibi talepleri alan sunucu ilgili dosya dizilerine ait olan bilgileri tutmak zorundadır.
  • NSM (Ağ Durum Ekranı); Bir bilgisayarın-makinenin durumunu belirlemek amacıyla ağ düğümlerini izleyerek kontrol etmek için kullanılır. Mesela; reboot eden makinayı haber verir.
  • NLM (Ağ Kilit Yöneticisi); Aynı anda farklı sunucu/istemciler tarafında yapılan veri değiştirme isteklerini engellemek amacıyla bu protokol kullanılır. Bu kilit dizgisi hangi dosyaların kullanıldığını bilir. NSM protokolü yardımıyla da bir istemcinin ne zaman yeniden başladığını belirler.

Ağ Dosya Sistemi Kullanmanın Avantajları

NFS, mevcut IP alt yapısını kullandığından kurulumu kolaydır. İhtiyaç duyulan ağ dosya paylaşımı için düşük maliyetli bir çözüm sunar. En önemli avantajı, bireysel kullanıcılı sistemlerde ek yazılım ya da disk alanı ihtiyacını azaltarak, merkezi yönetime olanak sağlar. NFS, kullanıcı dostudur. Uzak ana bilgisayardaki dosyalara kolaylıkla ulaşım sağlanır. Taşınabilir disk ihtiyacını azaltır. NFS’nin dezavantajı da bulunur. Özellikle yoğun ağ trafiği sırasında yavaşladığı görülür.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Bulut Serverda Dosya Paylaşımı: Ağ Dosya Sistemi ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz