Yoksa Endüstri 4.0 Sadece Bir Pazarlama Sloganı mı

Teknotel Yoksa Endüstri 4.0 Sadece Bir Pazarlama Sloganı mı

Dijital sektörde performans deyince aklınıza neler geliyor? Bahsettiğimiz performans kaynağını nereden alıyor? Dijital evrimi periyodik olarak masaya yatırmak gerekirse; üretim maliyetini düşürme, satın almaları uygun bedelle yapabilme, iş gücünden istenen sonucu elde etme, iş süreçlerini yetkinleştirme, kalite maliyetini azaltma gibi sonuçlar elbetteki kurumlarca önem verilen noktalardır.

Endüstri 4.0 Performans Ölçülerini Yeniden Yapılandırıyor

Dijital teknolojinin yarattığı internet ve bulut bilişimin (Cloud Computing) bağlantı olanaklarını artırdığı, her şeyin interneti bağlamında bütün ürünlerin akılla baştan aşağı donatılıp, bağlantıyla işlevsel hale getirildiği bir zaman kesitinde hızla ilerliyoruz. Endüstri 4.0 denildiğinde ne anlıyorsunuz? Adından sıkça söz ettiren bu kolektif terim, devrim olarak nitelendirilir. Bu devrimin getirileri neler? Bundan önceki devrimlerle bağlantısı nelerdir? Gelin hep birlikte tarihsel bir yolculuğa çıkalım…

Endüsti’nin Tarihsel Devrim Sıralaması

  • (1.0) İlk Sanayi Devrimi: Su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemlerini sosyal hayata dahil etmeye dayalıdır.
  • (2.0) İkinci Sanayi Devrimi: Elektrik gücünün yardımıyla iş bölümüne dayalı seri üretim bandının faaliyete geçmesi olarak adlandırılır.
  • (3.0) Üçüncü Sanayi Devrimi: Dijital devrim ya da İletişim devrimi olarak da nitelendirebiliriz. Üretim süreçlerinin otomasyonu, elektroniklerin kullanımı, BT teknolojilerinin kullanımıyla network toplumlarının oluşması.
  • Ve Endüstri 4.0: Otonom makineler ve sanal ortamlar. Yani siber-fiziksel sistemlere dayalı üretimin devreye girmesi olarak da yorumlanabilir.

Devrimleri tek tek sıraladık… Şimdi işimiz doğru bir şekilde yorumlamak. Havalı havalı endüstri 4.0 diyoruz. İsimden çok şimdi de bileşenlerine ayıralım bu havalı pazarlama sloganını.

Pazarlama Sloganından Çok Daha Fazlası; Endüstri 4.0

Bu devrimin anahtar kelimesi ”BAĞLANABİLİRLİK” (Connectivity only works Network).

Evet, tüm olay bağlanabilirlikten ibaret. Bu aşamayı anlamamız için internet, bulut bilişim (Cloud), analitik, akıllı ve bağlantılı ürünler, Ar-Ge, inovasyon ve tasarımı da kapının dışında bırakamayız. Tümevarımsal bir yapıda koşan bu bileşenler, Endüstri 4.0 puzzle’nın parçalarını oluşturur.

KISACASI ”ENTEGRASYON”.

Nesnelerin interneti (IoT) & Hizmetlerin interneti & Siber-fiziksel sistemlerin oluşturduğu kokteyl karışım, 4.0 devriminin kıvamını tamamlar. Bu devrimle birçok sektör, merkezi olmayan kararların verilmesini hedefler.  Dünyanın sanal bir kopyası da diyebiliriz. Pro-aktif entegrasyon ile yeniliği besleyerek, statükoyu ortadan kaldırmanın amaçlanması bayağı heyecan vericidir. Özellikle Alman ekonomisine yön veren transforming, yeni iş modellerine kapı aralar.

 People + Machine = SMART PRODUCTS/DEVICES –> Dil engelini ortadan kaldıran, unutma olgusunu yok eden, bireyselliği artıran fabrika-odaklı üretimi köklü bir biçimde değiştiren bu formül; kombinasyon ve koordinasyon ile katma değerin yakasına bir yıldız daha ekliyor.

Sloganları, ciddi fikirler yerine koymadan adımlar atmak, endüstri 4.0’ı sadece bir slogan olmaktan kurtaracak….

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Yoksa Endüstri 4.0 Sadece Bir Pazarlama Sloganı mı ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz