Uzak Masaüstü Bağlantısı, kullanıcılara farklı lokasyondaki bir sunucuya veya Windows PC’ye yerel ağ üzerinden ya da internet üzerinden bağlanabilme imkânı sunan bir Windows aracıdır. Kullanıcılar o cihazda yer alan araç ve yazılımlara tam olarak erişim sağlarken klavye ve mouse gibi önemli çevre birimlerini de kontrol edebilirler. Uzak Masaüstü Bağlantısını mümkün kılan ise gene Microsoft’un kendi ürünü olan Uzak Masaüstü Protokolü yani Remote Desktop Protocol (RDP)’dür.
RDP bağlantısı üzerinden bir sunucu veya PC’ye erişildiğinde hesap yetkileri doğrultusunda yönetimsel tüm faaliyetler gerçekleştirilebilir. Bu yüzden, RDP güvenliğinin tam olarak sağlanması oldukça önemlidir. İç ağdaki sunucuların göreceli olarak daha korunaklı olduğu yönünde inanç olmasına rağmen RDP erişiminin tamamen güvenli bir ortamda olabilmesi adına bazı ek tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Peki, Uzak Masaüstü Bağlantınızı Nasıl Daha Güvenli Bir Hale Getirebilirsiniz?
-
Güvenli ve karmaşık şifreler kullanın
Karmaşık ve güçlü şifreler belirlemek RDP’yi etkinleştirmeden önce mutlaka atılması gereken ilk ve en önemli adımlardan birisidir. Birden fazla hesapta aynı şifreyi kullanmayın ve mutlaka harf, rakam ve simge kombinasyonlarından oluşan şifreler belirlemeye özen gösterin. Ayrıca şifre giriş girişimlerini de sınırlamanız engelleme saldırısı ile ortaya çıkabilecek güvenlik problemlerinin önüne geçmenizi sağlayacaktır.
-
Güvenlik duvarları ile erişimi sınırlayın
RDP bağlantı noktalarına erişimi kısıtlamak için hem yazılım hem de donanım olarak güvenlik duvarları kullanın. Öte yandan, internet üzerinden bağlanacak terminallerinizin çıkışını sabit IP aracılığı ile yapmam ve belirlediğiniz RDP güvenlik duvarı istisna kuralına bu IP’yi tanımlamak güvenliğinizi büyük oranda artıracaktır.
-
Güncel yazılım kullanın
Otomatik Microsoft güncelleştirmelerini etkinleştirerek, istemci ve sunucu yazılımının en güncel sürümü ile çalıştığınızdan emin olun. RDP’yi diğer platformalr üzerinden kullanıyorsanız, bunların hala desteklenip desteklenmediğini mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde, eski sürümlerin yüksek şifrelemeyi desteklememesi durumu oluşabilir ve bu da güvenlik açıklarına sebep olabilir.
-
Network Level Authentication etkinleştirin
Ağ Düzeyinde Kimlik Doğrulaması (NLA) kullanımı basit ama etkili çözümlerden biridir. NLA, bir bağlantı gerçekleştirilmeden önce ek bir kimlik doğrulama düzeyi sağlar ve mutlaka kullanmak gerekir. Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 ve üstü sürümlerde NLA, varsayılan olarak yer almaktadır.
-
Mutlaka SSL VPN kullanın
Fortigate üzerinden SSL VPN kullanarak daha güvenli bir Uzak Masaüstü Bağlantısı sağlamanız mümkün. SSL VPN’de active directory veya token entegresi aracılığı ile güvenlik seviyenizi artırabilirsiniz.
-
Teknotel’in güvenlik çözümlerinden faydalanın
Başarılı bir RDP gerçekleştirmek için Telehouse Istanbul’un güvenlik servisleri ile Voxility, Fortinet Verisign DDoS Koruma Hizmeti’nden faydalanarak ağ ve uygulama katmanı saldırılarına karşı kapsamlı bir koruma sağlayabilirsiniz. Öte yandan T-Firewall, T-Analyzer ve T-WAF gibi ek güvenlik çözümleri ile RDP esnasında güvenlik açığından doğabilecek problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.
Telehouse‘un dünya çapındaki kalitesinin Türkiye’deki ayağı Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi’nde sunulan en önemli hizmetlerinden birisi olan bu güvenlik sistemleri, her türlü ölçekten kurumsal firmanın network altyapısında yaşayabileceği olası zararları minimize etmek üzere sunulmaktadır. Tüm hizmetlerinde olduğu gibi DDoS Güvenlik Servislerinde de global ölçekte kendini kanıtlamış ve kurumların ilk tercihi olan firmalar ile çalışmaya eden Teknotel Telekom, VOXILITY, FORTINET ve VERISIGN DDoS Güvenlik Servisleri ile DDoS ataklarının önüne geçerek iş sürekliliği sağlarken veri kayıplarının da önüne geçiyor.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok