Günümüzde Cloud (bulut) hizmetleri, firmaların en önemli BT altyapısı haline geldi diyebiliriz. Cloud öncesi verileri ve uygulamaları depolamak, bu depolama kaynaklarını uygun bir şekilde yönetmek çok fazla yatırıma ve zorlu yönetim süreçlerine sebep oluyordu. Bulut ile birlikte BT uygulamalarının ve verilerin depolanması, yönetilmesi ve güvenli bir şekilde saklanması için binlerce dolarlık harcamalar gerekmiyor. Ayrıca, esneklik, ölçeklenebilirlik, verimlilik ve maliyet tasarrufu gibi avantajları ile bilinen bulut teknolojileri, yüksek ilk yatırım maliyetlerinden kaçınmak isteyen işletmelerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Bir başka deyişle bulut ile iş süreçlerinize profesyonellik ve hız kazandırırken Cloud Bilişim olmak üzere pek çok harcamadan da kurtuluyorsunuz.
Bulut Bilişim Nedir?
Cloud computing yani bulut bilişim, servis sağlayıcı desteği ile bir ağ üzerinden sistem kaynaklarının kullanılması için tasarlanan, iş gücü ve maliyetleri düşürerek etkin süreç yönetimi sağlayan altyapılardır. Public (genel), Private (özel) ve Hybrid (karma) olmak üzere 3 farklı cloud çeşidi vardır. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;
-
Genel Bulut
Public Cloud, firmanın bilgi teknolojileri uygulama ve altyapılarının internet üzerinden depolanması ve kullanılması servislerini kapsayan bir hizmet modelidir. Özellikle kişisel kullanımlar için sıkça başvurulan bir yöntem olan Public Cloud, gerekli koşullar oluşturulduğunda firmalar için de başarılı bir çözüm seçeneğidir. Firma gereksinimleri doğrultusunda ölçeklenebilir olması, şirket içi uygulama donanım altyapısının satın alınması ve bakım ihtiyaçlarını ortadan kaldırarak ölçek ekonomisi oluşturacağından şirketlere tasarruf imkânı sunar. Şirket çalışanları zaman veya mekân fark etmeksizin internetin olduğu her yerden veri ve uygulamalara erişim sağlayabilir. Öte yandan, Public cloud’da alınan hizmet oranında ödeme yapılır bu yönü ile de küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
-
Özel Bulut
Private Cloud, genel bulut ile benzer özellikler taşımakla beraber önemli bir de farkı vardır. Özel bulutta tüm bilgi işlem kaynakları yalnızca özel bir ağdaki tek bir kuruluş tarafından kullanılır. Buradaki hizmetler ve altyapı daima özel bir ağda bulunur. Böylece, kurumların kritik operasyonlarında yüksek düzeyde güvenlik sunulmaktadır. Kaynakların yalnızca kurum içinde paylaşılmasından dolayı, özel bulut yüksek güvenlik ve profesyonel bir denetim sunar.
-
Hibrit / Karma Bulut
Hybrid Cloud, Public ve Private Cloud (Bulut) modellerinin bir karışımıdır. Bir kurum için ideal olan şirket içi altyapının bulunduğu özel bulutla genel bulutların bir araya getirilmesidir. Böylece kurum; web tabanlı e-posta gibi yüksek talepli ancak daha az kritik olan operasyonlarda genel bulut, finansal raporlama gibi yüksek düzeyde güvenlik gerektiren operasyonlar için özel bulut kullanarak iki bulut türünün de sağladığı avantajları elde eder.
İşletmeler Neden Bulut Bilişimi Tercih Etmeli?
Firmanızın iş ve yönetim süreçlerini Cloud’a taşımak için pek çok sebep var ancak sunduğu faydalardan bir kısmını belirtmek gerekirse;
Maliyet – Büyüklüğü fark etmeksizin, faaliyetlerini buluta geçiren işletmeler donanım, altyapı ve yazılım harcamalarını azaltarak önemli miktarda sermaye tasarrufu sağlayabilir. Herhangi bir ilk yatırım maliyetine ihtiyaç duyulmaması da firmanıza ayrı bir avantaj sağlayacaktır.
Ölçeklendirme – Bulut teknolojisi işletmelerin, iş gereksinimlerini veya değişikliklerini karşılamak için mevcut kaynaklarını kolayca büyütmesine veya küçültmesine izin verir. Bu, mevcut sistemlerinizde pahalı değişiklikler olmadan büyümeyi desteklemenizi sağlayacaktır.
Verimlilik – Bulut ile birlikte, geleneksel yöntemlerin aksine daha kolay iletişim imkânı sunarken çalışanlar arasında daha verimli bir işbirliğine izin verir – aynı anda aynı verilerin paylaşımı ve erişimi sayesinde, çalışanlarınıza daha proaktif çalışma olanağı sunar.
Süreklilik – Bulut teknolojisi, herhangi bir doğal afet veya insan hatasından kaynaklanabilecek veri kayıplarının önüne geçer. Bulut’ta depolanan tüm veriler, yedekleme ve geri yükleme işlemleri sayesinde işlerin aksamasını önlerken, verilerin ve işlemlerin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlayarak iş sürekliliğini sağlar.
Esneklik – Bulut çözümleri, verilerinize ve kaynaklarınıza dünyanın herhangi bir yerinden hızlı ve güvenli bir şekilde erişmenizi ve işlemenizi sağlayarak işletmelerinize ve çalışanlarına daha fazla esneklik sunar. Bu esneklik aynı zamanda verilerin nasıl kullanıldığını da kapsar.
Çoğu bulut hizmeti sağlayıcısı, geleneksel barındırma ile karşılaştırıldığında pek çok avantaj sunar. Ancak, Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir Veri Merkezi altyapısı olmazsa olmaz. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok