Yedekleme Neden Çok Önemlidir?

Günümüzde yapılan işlerin ve işlemlerin büyük çoğunluğu bir sisteme dayalı gerçekleştirilir. İnternete bağlı olarak kullanılan telefon, tablet ve bilgisayar gibi cihazlar birçok veri alışverişinde bulunur. Bu verilerin bir problem sonucunda kaybolması büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu yüzden verilerin birer kopyasının alınması problemlerin giderilmesine yardımcı olur.

Günlük hayatta bile telefonda bulunan ve mutlu bir anda çekilmiş herhangi bir fotoğrafın yanlışlıkla veya teknik bir hata yüzünden silinmesi çok can sıkıcı duruma yol açabilirken, şirketlerin işleyişleri için son derece önemli olan verileri kaybetmesi çok daha büyük kayıplara yol açabilir. Bu yüzden sunucu yedekleme herkes için önemlidir. Özellikle büyük şirketler için çok daha fazla önem taşır. Zaman ve para kaybı yaşamak yerine düzenli bir şekilde yedekleme yapmak hızlı müdahale edilmesini sağlar.

Yedekleme Türleri Nelerdir?

İnternet dilindeki ismi “Backup” olan yedekleme sayesinde verilerin bir kısmı veya tamamı kurtarılabilir. Bu yapılan yedekleme türüne bağlıdır. Bütün işleyişin İnternet üzerinden sağlandığı düşünülürse, herhangi bir veri kaybının büyük problemlere yol açabileceğini öngörmek zor değildir. Birkaç saatlik bir aksama bazı şirketlerin çok büyük para kaybı yaşamasına neden olabilir. Hem veri hem de para ve zaman kaybı yaşanmasını engellemek için yapılan yedekleme türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Full Backup-Tam Yedekleme
  • Incremental Backup-Artımlı Yedekleme
  • Differential Backup-Diferansiyel Yedekleme
  • Synthetic Backup-Sentetik Yedekleme
  • Mirror Backup-Ayna Yedeklemesi
  • Continuous Backup-Sürekli Yedekleme

Yedekleme Yapmak İçin Neler İhtiyaç Duyulur?

Yapılan yedeklemenin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için çeşitli dinamiklere ihtiyaç vardır. Kaynak, yedekleme donanımı, yedekleme yazılımı ve yedekleme ortamı bu işlemin yapılabilmesi için gereken dinamiklerdir. Bunların sağlanması durumunda yedekleme yapmak mümkündür.

Yedekleme yaparken kullanılan donanımlar arasında; RAID Sabit Disk, Sabit Disk, Disket, Yedek Sabit Disk, Zip Disk / LS Disk, USB Bellek, Harici Sabit Disk, CD-R / CD-RW, DVD-R / DVD-RW, Teyp Sürücü ve Ağa Bağlı Depolama bulunur. Çeşitli programlar ile birlikte kullanılan bu donanımlar veri kaybının yaşanma olasılığını en aza ya da sıfıra indirir.

Yedekleme konusunda modern teknikleri öğrenmek açısından da “Modern Veri Yedekleme Stratejisi: Cloud Backup” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Yedekleme Neden Çok Önemlidir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz