Verilerin belli bir alanda depolanmasını sağlayan veri tabanı (database) verilere kolay erişebilme, verileri işleme, verileri düzenli şekilde barındırma olanağı sağlar. Veritabanı verilerin elektronik ortamda anlık olarak kaydedilmesini ve arşivlenmesi için kullanılır.
Tüm veriler belli bir düzende organize edilerek kaydedilir. Kontrol ve yedekleme otomatik olarak gerçekleşir. Veri sorgulamayı ve veri işlemeyi verimli hale getiren veritabanı sistemi düzenli bir veri koleksiyonu sunar.
Veritabanı sayesinde tüm veriler erişilebilir, kontrol edilebilir, güncellenebilir, yönetilebilir, istenildiği gibi organize edilebilir. Veritabanı türü oldukça fazladır. Veritabanı seçimi verilerin anasıl kullanılacağı amacına göre yapılır. Veritabanı türleri şunlardır;
- İlişkisel veritabanı
- Nesne odaklı veritabanı
- Dağıtılmış veritabanı
- Açık kaynak veritabanı
- Grafik veritabanı
- NoSol veritabanı
- OLTP veritabanı
- Çoklu model veritabanı
- Belge veritabanı
- Bulut veritabanı
Firmaların özellikle yaptıkları işler ve web siteleri için gerekli olan veri tabanı konusunda belirtildiği gibi birçok alternatif vardır. Bunları satın alınabildiği gibi kiralama da yapılabilir. Sanal sunucuların kiralaması ile ilgili daha fazla bilgi isterseniz de “Sanal Sunucu Kiralama” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Veritabanı Yönetim Sistemi Nedir?
Veritabanının oluşturulması, kullanılması, geliştirilmesi, bakımının yapılması gibi işlemlerin gerçekleştirildiği yazılımlar veritabanı yönetim yazılımlarıdır. Veritabanı yönetim sistemleri kullanıcı sayısına göre, ağa göre, ilişkilere göre, veri modeline göre sınıflandırılır.
Ağ veritabanında veriler tablo şeklinde depolanır. İlişkisel veritabanında veriler veriler arası ilişkilere göre saklanır. Nesneye yönelik veritabanında nesne odaklı yazılım dili kullanılır. Veritabanı yönetim sistemi kurumsal verilerin yönetilmesinde özellikle önemlidir. Kurumun veri işlemlerinin niteliklerine göre veritabanı yönetim sistemi belirlenmelidir.
Veritabanı Kullanmanın Sağladığı Avantajlar
Veritabanı özellikle büyük şirketler, kamu kurumları, hizmet sektöründeki işletmeler için çok büyük avantajlar sağlar. Veritabanın sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Veri paylaşımı verimli ve hızlı olur
- Ortak verilerin tekrarlanması önlenmesi
- Verilerin merkezi denetiminin kolaylaşması
- Veri bütünlüğünün sağlanması
- Veri güvenliği ve gizliliğinin artması
- Yedeklemenin otomatik olarak yapılması
- Verilerin belli aralıklarla güncellenmesi
- Veri yönetiminin kolay ve anlaşılır olması
Veritabanı üniversitelerde öğrenci işleri bilgi sistemi olarak, hastanelerde hasta tedavi bilgi sistemi olarak, ticari şirketlerde satış-ödeme-teslimat bilgi sistemi olarak kullanılır. Veritabanı yönetim sisteminizi geliştirerek çok daha fazla insan çok daha iyi hizmet sunabilirsiniz. Veritabanı sistemleri hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok