Veri Merkezlerini Anlamak: BT Altyapısının Bileşenleri

Teknotel Teknotel Veri Merkezlerini Anlamak: BT Altyapısının Bileşenleri

BT (Bilişim Teknolojileri) altyapıları, son yıllardaki dijital dönüşümle beraber  gelişen sistemlerin etkisiyle oldukça önem kazanmıştır.  2018 yılının sonunda Türkiye’de Bilgi ve İletişim Teknolojileri harcamalarının toplamı 22,5 milyar doları bulacağı ön görülmekte. Dolayısıyla, pek çok işletmenin harcamalarını, hızla gelişen BT teknolojilerine göre yapmaya başlaması temel bir konu haline geldi.

Tüm Bilinmeyenleriyle BT Altyapısının Bileşenleri

Kurumsal BT altyapısı, personel veya müşteriler arasındaki bilgi paylaşımını mümkün olduğunca verimli hale getiren donanım, yazılım ve ağ gibi unsurları bir arada bulunduran bir teknolojidir.

Bu sistemleri tanımlamak için kullanılan terimler, herkes tarafından tam anlamıyla bilinmediği için kafa karıştırıcı gelmektedir. Bu yüzden, dijital dönüşüme ve değişime açık her kurumu oldukça etkileyeceğini düşündüğümüz BT altyapı sistemlerinin nasıl çalıştığına, ne anlama geldiğine ve nasıl değiştiğine dair yararlı bir kılavuz oluşturduk:

BT altyapısı ve Veri Merkezleri

en-uygun-cloud-modelini-secmek-3-300x182 Veri Merkezlerini Anlamak: BT Altyapısının Bileşenleri

Veri merkezleri esas olarak bir şirketin telekomünikasyon, sunucu ve depolama alanıdır.  Bilgisayar sistemlerini barındıran tesislerdir.  Veri bütünlüğü veya bağlantı kaybı herhangi bir şirketin performansı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacağından, güvenlik ve kesintisizlik sunan profesyonel bir veri merkezi bir şirketin BT altyapısının hayati öneme sahip yönüdür.

Güvenilirlik gibi hız ve kesintisizlik de bir veri merkezinin temel unsurlarındandır. Teknotel Telekom’um Telehouse İstanbul Veri Merkezinde kurumlara, sanallaştırma, sistem güvenliği ve felaket kurtarma çözümleri gibi hizmetler sağlayarak uçtan uca BT çözümleri sunuyoruz. Maksimum güvenlik ve tam kesintisizlik sağlamak için veri merkezimiz, çok yedekli güç beslemeleri ve gelişmiş soğutma sistemleriyle güçlendirilmiştir.

Sunucular – Servers

Sunucular, işletmenizin ve müşterilerinizin kullandığı programları (veya yazılımlarını) çalıştıran fiziksel donanımlardır. Sunucular kendi tesislerinizde veya veri merkezlerinde çalışabilir. Dijitalleşen ticaretin kalbinde yer alan sunucular, yapay zekanın da yardımıyla, sistemleri verilerin bağımsız olarak sorgulanabileceği bir yapı haline getirebilir. Ayrıca sunucular, Big Data denilen bilgiyi analiz ederek karmaşık hesaplar yapabilirler.

Ağ anahtarları – Network Switches

Ağ anahtarlarının ana işlevi, dahili BT altyapı öğelerinizi birbirine bağlamaktır. Buna IP telefonlar, kişisel ve mobil cihazlar, yazıcılar ve sunucular dahildir. İyi yönetilen ağ anahtarları, daha fazla bant genişliğinin gerekli olduğu yerde ağ kaynağını başka yöne çevirir.

Yönlendiriciler – Routers

Bir yönlendirici, iç ağınız ile dış dünya arasındaki, genellikle İnternet biçiminde olan, bir ağ geçididir. Ağ trafiğini yönetmenin ve bağlantıyı güvenli hale getirmenin önemli bir parçası olduklarından, Routers için en güncel donanım ve yazılım kullanılmalıdır.

Güvenlik Duvarı – Firewall

en-uygun-cloud-modelini-secmek-3-300x182 Veri Merkezlerini Anlamak: BT Altyapısının Bileşenleri

Güvenlik duvarı,  tüm ağ verilerini kontrol eder ve bunlara kimlerin erişip kimlerin erişemeyeceğini yönetir.  Bir güvenlik ihlali oldukça ciddidir. Büyük firmalarda bile kamuya açık veri kaybı olayları yaşanmıştır. Bu durum, kurumların yalnızca iş süreçlerini ya da kazançlarını etkilemez, güvenlik açığıyla karşı karşıya kalan bir kurum aynı zamanda itibar kaybı da yaşar.

Yazılım – Software

Yazılım, bir şirketin kendi sistemlerinde ya da sunucu ve bulut hizmetleri sunan profesyonel bir veri merkezinde bulunabilir. Son yıllarda, altyapı olarak servis (IaaS) modeli, tüm BT altyapısını kapsayarak daha popüler hale gelmiştir. Bunun nedeni, yazılımın bulut tabanlı çözümler sayesinde yalnızca kolay erişilebilir olması değil, aynı zamanda bulut iş ortağının herhangi bir yükseltme ve bakım sorununu ele alacak olmasıdır. Böylece, bulut tabanlı yazılımlar, kimsenin ayrı bir kategori olarak düşünmediği kadar yaygın hale geldi.

Tüm bu süreçlerde, veri depolama ve işleme uzaktan yönetilir, ancak nihai olarak (örneğin) KVVK’ya uygunluk için yasal sorumluluk sizde kalır.

 BT Çalışanları

en-uygun-cloud-modelini-secmek-3-300x182 Veri Merkezlerini Anlamak: BT Altyapısının Bileşenleriİnsanları BT altyapısının “bir parçası” olarak görmek biraz garip gelebilir, ancak BT çalışanları olmadan pek çok işlev mümkün olmaz. BT altyapısında tecrübeli ve profesyonel teknik destek personelinin bulunmasına dikkat edilmelidir. Zira bir BT altyapısı sisteminin kurulması, desteklenmesi ve güncellenmesi zor bir görevdir.

İşte tüm bu özellikler söz konusu olduğunda devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse İstanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak sunduğu hizmetlerle  kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Veri Merkezlerini Anlamak: BT Altyapısının Bileşenleri ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz