Veri Madenciliği (Data Mining) Nedir?

Son yıllarda firmalar için oldukça önemli bir kavram olarak karşımıza çıkan big data, özellikle pazarlama dünyasının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Big datayla birlikte ortaya çıkan diğer bir kavram ise veri madenciliğidir.

Big data içerisinde yer alan bütün veriler kendi başına anlamsız olur. Bu veriler arasından ihtiyaç duyulanların seçilmesi ve bunların işlenerek anlamlı ve değerli analizlerin gerçekleştirilmesi süreci olarak tanımlanan veri madenciliği, bir nevi verilerin değerli hale getirilmesidir. Böylece büyük miktardaki karmaşık ve anlamsız veriler içerisinde anlamlı ve etkili sonuçlar çıkarılır. Bu süreç genel olarak otomatik ya da yarı otomatik şekilde yönetilir.

Big datanın kolay yönetilmesi için sunucuların kalitesi ve dolayısı da hızı da önemlidir. Bu açıdan sunucu barındırma hizmetleri alırken veya sunucu seçerken datayı doğru hesaplamak gerekir.

Günümüzde big data ağırlıklı cloud sunucu seçenekleri ile yönetiliyor. Cloud sunucular yönetim ve güvenlik seçenekleri açısından firmalara yüksek teknolojili olanaklar sunuyor.

Veri Madenciliği ile Makine Öğrenmesi ve Yapay Zeka Arasındaki İlişki

Veri madenciliği yöntemiyle elde edilen sonuçların analiz edilmesine yardımcı olan teknoloji makine öğrenmesi olarak karşımıza çıkar. Bu sayede istatistik biliminden yararlanma imkânı olur. Makine öğrenmesi yapay zeka alanında gerçekleştirilen gelişmeler arasında yer alır. Bununla birlikte yapay zeka ile karışmaması gereken bir kavramdır. Bu teknoloji sayesinde veri madenciliği çok daha önemli ve etkili hale gelir.

Bilgisayarın öğrenmesi amacıyla gerçekleştirilen çalışmalar olarak kabul edilen makine öğrenmesinde belirli bir programa istenilen konularda tecrübe edindirilir ve programın çok daha yüksek performanslı olması sağlanır. Böylece veri madenciliğiyle elde edilen verilerin analizi yapılarak sistemin çok daha deneyimli ve başarılı çözümler üretmesi sağlanır.

Yapay zeka ise insanı anlama üzerine kurulu bir çalışmadır. Çok çeşitli alanlarda adından sıklıkla bahsettiren bu kavram, bir web sitesinin içeriğinin analizi için de aktif olarak kullanılır. Bu sayede web sitesi içerisinde çalışan sistemin çok daha başarılı olması amaçlanır. Yapay zeka kendi içerisinde makine öğrenmesi kavramını barındırır. Bir nevi makine öğrenmesi disiplini ile kendini geliştiren yapay zeka, veri madenciliği konusunda faydalı analizlerin yapılmasına imkan tanır.

Veri Madenciliği Nasıl Yapılır?

Veri madenciliği big data içerisinden gerekli görülen verilerin ayıklanması ve toplanması sürecidir. Bu süreç iki farklı şekilde gerçekleştirilir. Bunlar;

  • Açık bir şekilde veri toplamak,
  • Kapalı bir biçimde veri toplamak şeklinde sıralanabilir..

Açık bir şekilde toplanan veriler ziyaretçilerin isteği doğrultusundadır. Kapalı bir şekilde veri toplama işleminde ise ziyaretçilerin site içerisindeki davranışları takip edilir. Bu süreçte elde edilen verilerden ziyaretçilerin haberi olmaz. Her iki sistem de sıklıkla kullanılır ve sürekli olarak veri toplama işlemi gerçekleştirilir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Veri Madenciliği (Data Mining) Nedir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz