Cache Nedir? Cache Türleri

cache temizleme

Önbellek olarak bilinen cache; internete bağlanma özelliği bulunan bilgisayar, tablet, telefon gibi cihazlarda sıklıkla karşılaşılan bir kavramdır. Kullanıcılar açısından oldukça önemli olan bu kavram, web sitelerinin geç yüklenmesi konusunda dikkat çekici bir yere sahiptir.

İnternet kullanıcıları herhangi bir web sitesine giriş yaptığında veriler önbelleğe geçici olarak kaydedilir. Bu kayıt işleminin genel adı olan cache, kullanıcının aynı sitelere girişini kolaylaştırır ve giriş için uzun süre beklemek zorunda kalmasını engeller.

Cache sayesinde aynı sitelere giriş yapılırken sayfanın tekrar yüklenmesine gerek kalmaz ve direkt olarak erişim sağlanır. Bu sayede tarama hızı artarak pratik bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkar. Kullanıcı deneyimi internet için çok önemlidir. Bu konuda merak ettiğiniz farklı konular varsa “En İyi Kullanıcı Deneyimi için Sunucu Performansının Önemi” başlıklı yazımız size değişiklik bilgiler sağlayabilir.

Cache Ne İşe Yarar?

Kullanıcı dostu olarak bilinen cache, bir web sitesinin açılması sırasında yüklenen metnin, görsellerin, grafiklerin ya da videoların bilgisayarın hafızasına kaydedilmesini sağlar. Böylece ilk defa girilen bir sitenin yüklenmesi uzun zaman alırken aynı sayfaya tekrar giriş yapılırken zaman kaybı olmaz. Çünkü bellekte kayıtlı olan veriler tekrar yüklenmez.

Bu teknoloji sayesinde internet kullanıcılar web sitelerinde dilediği gibi gezer ve hızlı hareket edebilmenin keyfine varır. Kullanıcıların deneyimini iyileştiren ve kusursuz bir deneyim sunan cache, bilgisayarın hızına katkıda bulunur ve zamanın boşa gitmesine engel olur. Her seferinde zaman kaybı yaşamadan internette işlemlerini gerçekleştiren kullanıcılar, aktif yaşamın getirdiği hızlı hareket ihtiyacını cache ile kolaylıkla karşılar.

Cache Temizliği Nasıl Olur?

En çok merak edilen konulardan biri de cache yani önbellek temizliğidir. Hem web sitelerinde hem de uygulamalarda kullanılan bu uygulama, bireysel ve kurumsal internet kullanıcıları için ne kadar önemli ise önbelleğin doğru bir şekilde temizlenmesi de aynı oranda özen gerektirir.

Kullanılan web sitelerinde temizlik için öncelikle başlat butonuna tıklamanız gerekir. Ardından çalıştır menüsünü açarak burada karşınıza çıkan kutucuğa CMD yazmalısınız. Sonra sıralı bir şekilde komutları yazarak enter tuşuna basmalısınız. Web sitelerinin yanı sıra DNS ve RAM için de önbellek temizlenmelidir. Oldukça basit adımlardan oluşan temizlik süreci sayesinde bilgisayarınız çok daha efektif şekilde çalışır ve yüksek performans gösterir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Cache Nedir? Cache Türleri ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz