Sanallaştırma, İngilizce kullanımı ile “Virtualization”, fiziksel bir bilgisayardaki bellek, işlemci ve hafıza gibi kaynakların birbirinden farklı birden fazla sanal makineler (virtual machines) ile eş zamanlı kullanım imkânı sağlayan bir teknolojidir. Bu sayede, birden çok yazılım lisansına bağlı kalmadan da yüksek performans elde edilirken donanım maliyeti olmaması sebebiyle de yeni ürün ve servis geliştirme noktasında da pek çok avantaj sunar.
Sanallaştırma teknolojisi tek bir sunucu ve bilgisayardan birden fazla kaynak oluşturarak ölçeklendirme, iş yüklerinin kolayca dağıtılmasına ve yönetilmesine olanak sunarken daha az sunucu, elektrik tüketimi, altyapı bakım ihtiyacı gibi maliyet avantajları sağlar.
Kullanıldıkları amaçlara göre 4 ana sanallaştırma teknolojisi vardır. Bunlar sırasıyla;
1- Ağ Sanallaştırması
Çok sayıda kullanıcıya hizmet vermeye olanak sağlayan Ağ Sanallaştırması teknolojisi, uçtan uca hizmet sunulmasına olanak sağlamaktadır. Çoklu servis sağlayıcıları sayesinde oluşturulan sanal ağlar bütün ağ kaynakları kullanıcılar tarafından aktif olarak kullanılabileceğinden maksimum performans elde edilir.
2- Sunucu Sanallaştırması
En sık tercih edilen sanallaştırma çeşididir. Sunucu Sanallaştırma teknolojisi sayesinde fiziksel sunucular bir havuzda toplanarak kullanıcı ihtiyacına göre optimize edilerek kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Maliyet ve enerji tasarrufu noktasında oldukça avantajlı olduğu bilinen bu sanallaştırma modelinde sistem güvenliği de ön plandadır.
3- İşletim Sistemi Sanallaştırması
İşletim sistemi sanallaştırması, aynı bilgisayar üzerinden ana işletim sistemi dışında çok sayıda işletim sisteminin oluşturulmasına olanak tanır. Bir başka deyişle, ortak veri kaynaklarındaki işletim sistemini kullanıcılara paylaştırır. Bu sayede bakım, onarım ve güvenlik çözümleri konusunda kullanıcılar açısından yararlı önlemler alınmış olur.
4- Depolama Alanı Sanallaştırması
Depolama alanı Sanallaştırması, fiziki depolama alanlarının tek bir kaynakta toplanarak yazılımlar aracılığı ile kontrol edilmesine imkân tanımaktadır. Sunucu Sanallaştırmasından farklı olarak Sanal Depolama, yazılım kullanılarak oluşturulan bellekte çalışan depolama kontrolcüsüdür.
Sanallaştırma Teknolojisinin Avantajları
Sanallaştırma teknolojisinin firmalara sağlayacağı avantajlar ise şu şekilde özetlenebilir;
- Sunucu kapasitelerinin yüksek verimle kullanılabilmesi,
- Herhangi bir problem anında, sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde yeniden çalışır duruma getirilebilmesi
- İhtiyaç halinde hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturma imkânı tanıması ve ölçeklendirme,
- Problemsiz test ya da yazılım geliştirme süreçlerine imkân sağlaması,
TEKNOTEL Vmware Certified Professional 6 ‘Data Center Virtualization’ partnerliği ile kurumunuza en güvenilir Cloud çözümlerini sunuyor. Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir Veri Merkezi altyapısı olmazsa olmaz. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak yedekli Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişim sağlayabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok