Ara sunucu olarak dilimize çevrilen proxy, günümüzde yasaklı sitelere girmek amacıyla sıklıkla başvurulan bir teknolojidir. Bununla birlikte normalde çevrimiçi gizliliği sağlama ve internet deneyimini çok daha hızlı hale getirme amacıyla geliştirilen proxy, ülkemizde 2008 yılından bu yana kullanılır. Bu dönemler ise, Türkiye’de Youtube’a erişim engelinin konulduğu zamanlara denk gelir. Proxy teknolojisinin çalışma prensibi ise, oldukça basittir. Öncelikle bilgisayarınıza tanımlanmış olan IP adresinden çıkarak, proxy sunucuya bağlanılır. Bu sayede istediğiniz web sitesine bağlı olduğunuz üzerinden ziyaret edebilirsiniz.
Proxy ile Yasaklı Sitelere Erişim Nasıl Sağlanır?
Doğrudan internete bağlanmak yerine, proxy teknolojisini kullanarak internette gezinebilir ve istediğiniz web sitelerine kendi IP adresiniz üzerinden değil, bağlı olduğunuz proxy üzerinden giriş yapabilirsiniz. Böylece web sitelerinde görünen adres sizin bilgisayarınıza ait olan IP adresi değil, proxy sunucusunun IP adresi olur. Bu sayede IP adresinizden elde edilebilecek tüm veriler gizlenir ve sorunsuz bir şekilde istediğiniz web sitesine bilgilerinizi gizleterek girmeniz mümkün hale gelir.
Çevrimiçi Gizliliği Sağlama Yöntemine Göre Proxy Sunucu Çeşitleri
Günümüzde hem Türkiye’de hem de dünya genelinde aktif olarak kullanılan proxy teknolojisi, birbirinden farklı çeşitlerle sizlere sunulur. Çevrimiçi gizliliğinizi sağlama yöntemine göre sınıflandırılan proxy sunucu çeşitleri şu şekildedir:
- Saydam (Transparent) Proxy Sunucuları:
Saydam proxy sunucuları ücretsizdir ve en çok tercih edilen proxy çeşitlerinden biridir. Bununla birlikte IP gizleme konusunda kusursuz değildir ve istendiğinde verileriniz elde edilebilir durumdadır.
- Anonim Proxy Sunucuları:
IP adresinizi gizleme konusunda başarılı olan anonim proxy çeşidi, aynı zamanda yüksek hızıyla beğeni toplar. Bununla birlikte veri trafiğini gizleme konusunda istenmeye durumlarla karşılaşılabilir. Kullanım oranına göre ücretli, ücretsiz ve trafik kotalı alternatifler sunar.
- Elit Proxy Sunucuları:
Deneme süresi hariç ücretli bir sunucu olan elit proxy; hız ve gizlilik açısından mükemmel bir başarı gösterir.
Bağlantı Yöntemine Göre Proxy Sunucu Çeşitleri
Bağlantı yöntemine göre proxy sunucusu çeşitleri iki ayrı grupta incelenir. Bunlar;
- HTTP (Web) proxy sunucuları,
- SOCKS proxy sunucuları şeklindedir.
HTTP proxy sunucuları çoğu zaman daha hızlıdır ve genellikle IP adresi gizleme amacı ile kullanılır. SOCKS ise daha yavaştır ve yasaklı sitelerde çevrimiçi oyun oynamak için ideal değildir. Proxy kullanımı yasal olmayan bir davranışta bulunmadığınız sürece suç değildir ve dilediğiniz gibi kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Sunucu kiralama sunduğu avantajlar nedeni ile sıklıkla tercih edilir. Güvenlik başta olmak üzere istenilen özellikleri sunması da sıklıkla tercih edilmesine neden olur. Bu açıdan sunucular hakkında daha fazla bilgi almak için de tıklayabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok