Kurumsal Data Center Hizmeti Nedir? (Data Center Altyapısı)
Datacenter, büyük boyutlardaki verilerin toplanmasından işlenmesine, depolanmasından dağıtılmasına yönelik işlemlerin yapılabilmesi için toplu halde bir merkezde tutulduğu yerlerdir. Bu açıdan veri merkezi, yoğun bilgisayar ve ağ donanımlarına sahiptir. Web sitelerinin yayınlanması, saklanması, anlık ileti ve e-mail gönderilmesi, depolama hizmetleri, e-ticaret işlemleri, online oyun uygulamalarının ihtiyaç duyduğu tüm hizmetler datacenter sayesinde gerçekleşir. Her işletmenin, kurumun ve üretilen her verinin veri merkezine ihtiyacı bulunur.
Veri merkezlerinde depolanan veriler düzenli aralıklarla yedeklenir. Bu yedekleme işletmelerin iş güvenliği için önemlidir. Datacenterların paylaşımlı ve paylaşımsız olmak üzere iki türü bulunur. Paylaşımlı veri merkezlerinde birden fazla sunucuya yer verilirken, paylaşımsız veri merkezlerinde tek bir sunucu bulunur.
Paylaşımsız datacenter tek bir servis için özel olarak kurulur. Google, Facebook ve Apple gibi dev şirketler paylaşımsız datacenter kullanır. Paylaşımsız veri merkezlerine girişler izin protokolleriyle gerçekleşir. Paylaşımlı veri merkezlerinin bünyesinde bulunan sunucuların tüm sorumluluğu veri merkezine aittir. Kesintisiz ve sorunsuz çalışma garantisi veren paylaşımlı datacenterlar maliyet bakımından uygundur.
Data Center Altyapısı Standartları Nelerdir?
Gelişmiş bilgisayarlara ve yüksek İnternet hızına sahip olan datacenterların bünyelerinde barındırdıkları sunucular için 7/24 hizmet vermesi zorunludur. Veri merkezlerinin sunduğu bu hizmetlerin altyapısı Tier Sınıflandırma Sistemine göre denetlenir.
Uluslararası bir denetleme sistemi olan Tier standartları tüm dünyada geçerlidir. Tier standartlarının amacı datacenterları altyapı yatırımları, büyüme stratejileri ve teknoloji alanında hedeflerle uyumlu çalışma standartları belirlemektir.
Her Tier standardı kapsayıcıdır ayrıca diğer standartların gerekliliklerini de içerir. Tier standartlarının sunduğu çözümler arasında; sunucu ihtiyaçlarının karşılanması, yerel kanunlar, performans, çeşitli düzenlemeler ve kurallar yer alır. Bakım, güç, soğutma ve gelir gibi kriterlerde tier standartlarında mevcuttur.
Kaç Çeşit Tier Sertifikası Türü Vardır? (Data Center Altyapısı)
Datacenterların sahip olması gereken altyapı standartlarını belirleyen Tier sertifikalarının 4 türü bulunur.
- Tier 1: Bu sertifika temel kapasite bileşenlerini içerir. Sınırsız güç kaynağı, özel alan, sürekli çalışan soğutma ekipmanı ve BT fonksiyonlarını kesintilerden korumak için motor jeneratörü gerektirir.
- Tier 2: Bu sertifika, yedek kapasite bileşenlerini içerir. Tier 1 sertifikasında yer alan bileşenlere ek olarak UPS, pompa, modül sistemleri gerektirir.
- Tier 3: Bu sertifikada senkronizasyon ile bakım standartları bulunur. Tier 1 ve Tier 2 standartlarına ek olarak güç ve soğutma için yedek dağıtım yolunu gerektirir.
- Tier 4: Bu sertifikanın içeriğinde diğer sertifikaların gerekliliklerine ek olarak hata toleransına dair standartlar yer alır. Hata toleransı, dağıtım yolu kaynaklı kesintilerden veya bireysel ekipmanların arızalarından BT operasyonlarını korumak amacı ile talep edilir.
Bu konuda detaylı bilgi edinmek isterseniz de “Doğru Veri Merkezini Seçtiğinize Emin misiniz” başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok