İnternet sitelerinin yayınlanması için gereken sanal alana hosting denir. Hosting hizmeti, web sayfalarına ait bütün dosyaların 365 gün boyunca bilgisayarda saklanması ve erişime açık bir şekilde tutulmasıdır. Hosting hizmetini sağlayan bilgisayarlara web sunucusu veya server adı verilir.
Web sunucuları evde ve ofiste bulunan bilgisayarlardan donanımsal bakımdan daha fazla özelliğe sahip olan makinelerdir. Bu yüksek donanımlı makineler veri merkezlerinde barındırılır. Veri merkezleri korunaklı ve sürekli güç kaynağı sağlanan yerlerdir. Hosting hizmetinin sunucu işletim sistemine, sağlanma türüne ve kaynakların boyutuna göre türleri bulunur.
Sunucunun İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri Nelerdir?
İşletim sistemine göre 2 hosting türü bulunur. Bunlar;
- Windows Hosting: Windows işletim sisteminin dili, ASP kodlama dilinde yazılan siteler için uygundur. Access ve MSSQL veri tabanı en iyi Windows hostingde çalışır. Bunun yanı sıra NET Framework ile geliştirilen uygulamalar da Windows hosting üzerinde stabil çalışır.
- Linux Hosting: Linux işletim sistemine sahip olan sunucular için ideal olan bu hosting türü Perl, Cgi, PHP ve MySQL kullanılan web sitelerini barındırmak için uygundur. Bunların yanı sıra OpenCart ve WordPress gibi CMS sistemleri için de idealdir.
Paylaşım Türüne Göre Hosting Türleri Nelerdir?
Paylaşım türüne göre 4 hosting türü bulunur. Bunlar;
- Paylaşımlı Hosting: En ekonomik ve en çok kullanılan hosting türüdür. Aynı sunucu üzerinde yüzlerce siteye hizmet veren bu hosting türünde tüm kaynaklar ortak kullanılır. Fazla kaynağa ihtiyaç duymayan siteler için uygundur.
- Dedicated Server: Sadece bir kullanıcıya ait olan hosting türüdür. Fiziksel sunucu olarak da adlandırılan bu hostingde tüm kaynaklar kullanıcıya aittir.
- VDS: Fiziksel sunucunun sanallaştırılarak birden çok fiziksel sunucu olarak kullanılmasına imkan sağlayan hostingtir.
- VPS: VDS gibi sanallaştırılan özel hosting paketidir. Kaynakların ortak kullanıldığı bu hosting türü çok sayıda web sitesi barındırmak için idealdir.
Diğer Hosting Türleri
İşletim sistemi ve paylaşım türü dışında yaygın olarak kullanılan ve önemli ölçüde fark yaratan 4 hosting türü bulunur. Bunlar;
- Kurumsal Hosting,
- Cloud Hosting,
- E-Posta Hosting,
- WordPress Hosting.
Büyük avantaj sağlayan paylaşımlı hostingler hakkında daha detaylı bilgi için “Paylaşımlı Hostingin Avantajları ve Dezavantajları” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok