IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezlerini Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Teknotel IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezleri’ni Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

Nesnelerin İnterneti yani Internet of Things (IoT), pek çok alandaki etkisini hızla genişletmeye devam ediyor. Öyle ki, 7 milyar kişinin kullandığı 35 milyara yakın cihazın, 2020 yılına kadar internete bağlanacağı tahmin ediliyor. Bu da akıllı telefon, tablet ve kişisel bilgisayar gibi cihazlar aracılığıyla önemli miktarda verilerin saniyeler içerisinde aktarılacağı ve işleneceği anlamına geliyor. İşlem gören verilerin artması ise veri merkezlerini daha fazla odak noktası haline getiriyor.

Nesnelerin interneti (IoT), gün içerisinde sıklıkla karşılaştığımız kavramlardan biri haline gelirken birbiriyle iletişim kurabilen cihazların artması, bu durumu hem özel hem de iş hayatımızda kolayca gözlemleyebilir duruma gelmemizi sağladı. Bilgi akışının muazzam bir hıza ulaşması ve veri yoğunluğunun her geçen gün artması ise, iş süreçlerini ve BT altyapılarını da fazlasıyla değiştirmeye başladı.

Gartner’ın yaptığı araştırmaya göre, Nesnelerin İnterneti’nin veri merkezi pazarı, teknoloji sağlayıcıları, kullanılan teknolojiler, satış ve pazarlama modelleri üzerinde büyük bir dönüştürücü etkisi bulunmakta. Yüksek veri miktarlarından kaynaklanan bulut bilişim ihtiyacıyla birlikte veri merkezlerine olan ihtiyaç da artmış durumda. Öte yandan, 2020 senesine kadar, IoT ürün ve hizmet tedarikçilerinin 300 milyar doları aşan gelir elde edecekleri de Gartner’ın tahminleri arasında yer alıyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT) ile veri merkezi sektöründe gözlemlenmesi beklenen değişiklikler ise aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir.

44577438_m-1-300x300 IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezlerini Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezlerini Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

  • Gerçek Zamanlı İş Yönetim Süreçleri

Nesnelerin İnterneti, cihazları birbirine bağlar ve bunların merkezi yönetim sistemleri ile alışverişinde bulunmasını sağlar. Bu varlıklar daha sonra durum, konum, işlevsellik gibi konularda bilgi sağlamak için yeni ve mevcut örgütsel süreçlere entegre edilir. Gerçek zamanlı bilgi kullanımı ise firma performansını artırırken karar alma mekanizmasında yaşanabilecek olası hataları da en aza indirmektedir. Bunun sağlanması için ise veri merkezlerinde yer alan iklimlendirme sistemleri de dâhil her türlü altyapı araçlarının, IoT sistemleri aracılığı ile yönetilmesi gerekmektedir.

  • Proaktif Çözümlere Yönelik İhtiyacın Artması

IoT verilerinin büyüklüğü, hızı ve yapısıyla birleşen çok sayıda cihaz, gerçek zamanlı iş süreçleri söz konusu olduğu için özellikle güvenlik, veri depolama yönetimi, sunucular ve veri merkezi ağı alanlarında zorluklar yaratabilir. Bu bağlamda firmaların veri merkezleri ile ilgili önceliklerinin proaktif olarak karşılanması gerekecektir. Ayrıca, Nesnelerin İnterneti ile birlikte önem kazanan hızlı “erişebilirlik” ve “bağlanabilirlik”, veri merkezi kullanımlarında da önde gelen isteklerden biri haline gelecektir.

  • Kişiselleştirilmiş Çözümler

Veri alışverişinin artması ile birlikte birçok farklı cihaz bu sürecin parçası haline gelmeye başladı. IoT verilerinin büyüklüğü, hızı ve yapısıyla birleşen çok sayıda cihaz, gerçek zamanlı iş süreçleri söz konusu olduğu için özellikle güvenlik, veri depolama yönetimi, sunucular ve veri merkezi ağı alanlarında yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaya başladı. Bunun veri merkezleri için anlamı ise, giderek fazla bağlantılı iş yükü ve taleplerin değişken hale gelmesi, veri merkezi yönetim yaklaşımlarının değişmesi olarak yorumlanabilir. Bu yeni yapı ile birlikte, veri merkezleri daha fazla talep doğrultusunda hizmet vermek ve kişiselleştirilmiş çözümler üretmek durumunda kalacak.

44577438_m-1-300x300 IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezlerini Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezlerini Yakın Gelecekte Neler Bekliyor?

  • Veri Yükünün Hızla Artması

Nesnelerin interneti ile birlikte yoğun ve hızlı veri trafiği oluşmaya başladı. Bununla beraber, IoT uygulamalarından bazılarının karmaşık yapısı göz önünde bulundurulduğunda, bazı operasyonel ve yönetim fonksiyonlarının manuel kontrolü neredeyse imkânsız olurken yerine ML (Machine Learning) tabanlı otomatik teknolojilerin kullanılması gerekecektir.

Teknotel, kesintisiz çalışması gereken tüm işletmeler için profesyonel bir Bulut hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dağıtım, tedarik ve satış operasyonlarını yürüten, müşterinin davranışlarını anlamayı hedefleyen araçlar Teknotel’in bulut platformu üzerinden çalışarak hem müşterilere hem de firmalara kesintisiz bir deneyim sunar. Günlük hayatımızın içinde bize dokunan birçok firmaya global standartlarda, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getiren Teknotel’in Telehouse İstanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Bulut Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

IoT Genişliyor; Peki Veri Merkezlerini Yakın Gelecekte Neler Bekliyor? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz