İdeal Cloud Modelini Seçmek Çok Zor Değil

Teknotel Teknotel İdeal Cloud Modelini Seçmek Çok Zor Değil

Günümüzde bilgi teknolojilerine yönelik yatırımlar işletmelerin kaçınamayacağı türden harcamalar arasında yer alıyor. Rekabet üstünlüğü ve değişen piyasa koşullarına hızla uyum sağlamak isteyen firmalar yeni teknolojik gelişmeleri iş yapış ve yönetim süreçlerine mutlaka entegre etmelidir. Uzun bir süredir gündemi meşgul eden en güncel ve popüler teknolojik gelişme ise “cloud (bulut) bilişim”dir. Hatta öyle ki, Cloud’a geçmemek artık seçenekler arasında yer almazken firmaların asıl gündemi hangi cloud teknolojisini kullanmaları gerektiği şeklindedir.

Dünya’nın önde gelen denetim firmalarından KPMG’nin, teknoloji alanında yıllık olarak gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre cloud teknolojisinin, önümüzdeki üç yıl içerisinde firmaların en önemli gelir kaynaklarından biri olması beklenirken, katılımcıların büyük bir çoğunluğu cloud teknolojisinden faydalandığını veya geçiş sürecinde olduğunu ifade etti. Katılımcıların sadece %15’lik bir kesim henüz cloud kullanmadığını ancak kısa veya orta vadede geçiş yapmayı planladığını söyledi.

Firmaların, ihtiyaçları doğrultusunda tercih edebileceği, public (genel) cloud, private (özel) cloud ve hybrid coud gibi farklı bulut bilişim modelleri bulunmaktadır. Her biri kendi içerisinde farklı özellikler barındıran bu cloud sistemlerinin firmalara sunduğu pek çok avantaj bulunuyor. Ancak bu noktada en çok faydanın hangi cloud modeli ile sağlanacağı sorusu ortaya çıkıyor. Firmaların, bu kritik kararı vermeden önce BT altyapılarını analiz ederek mevcut ihtiyaçlarını ve gelecekte ortaya çıkacağı düşünülen gereksinimlerini belirlemesi gerekiyor. Öte yandan, firmanın büyüklüğü, ihtiyaç duyulan güvenlik ve kontrol seviyesi, faaliyet gösterilen sektör de cloud tercihinde önemli rol oynuyor.

Peki Kimler Hangi Cloud Modelini Tercih Etmeli?

en-uygun-cloud-modelini-secmek-3-300x182 İdeal Cloud Modelini Seçmek Çok Zor Değil

Public (Genel) Cloud

Public Cloud, firmanın bilgi teknolojileri uygulama ve altyapılarının internet üzerinden depolanması ve kullanılması servislerini kapsayan bir hizmet modelidir. Özellikle kişisel kullanımlar için sıkça başvurulan bir yöntem olan Public Cloud, gerekli koşullar oluşturulduğunda firmalar için de başarılı bir çözüm seçeneğidir. Firma gereksinimleri doğrultusunda ölçeklenebilir olması, şirket içi uygulama donanım altyapısının satın alınması ve bakım ihtiyaçlarını ortadan kaldırarak ölçek ekonomisi oluşturacağından şirketlere tasarruf imkânı sunar. Şirket çalışanları zaman veya mekân fark etmeksizin internetin olduğu her yerden veri ve uygulamalara erişim sağlayabilir. Öte yandan, public cloud’da alınan hizmet oranında ödeme yapılır bu yönü ile de küçük ve orta ölçekli firmaların ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Private (Özel) Cloud

Private (Özel) Cloud, adından da anlaşılacağı üzere yetkilileri özelleştirilmiş, belirli kullanıcılara sunulan bir bulut hizmetidir. Bir diğer deyişle, internet veya dâhili bir ağ aracılığı ile firma içerisinde yer alan belirli kişilerin kullanımına sunulmaktadır. Private Cloud da public (genel) cloud gibi ölçeklenebilirlik, esneklik ve kolay kullanım gibi imkânlar sunmaktadır ancak daha fazla denetim ve daha sıkı güvenlik seçeneklerine sahiptir. Bu özelliği ile büyük ölçekli firmaların sıkça başvurduğu bir cloud modelidir.

en-uygun-cloud-modelini-secmek-3-300x182 İdeal Cloud Modelini Seçmek Çok Zor Değil

Hybrid Cloud

Hybrid Cloud, public cloud ve private cloud servislerinin bir arada kullanılmasını sağlayan bir bulut bilişim hizmetidir. Firmaların hybrid cloud ile edineceği en önemli fayda, kullanımda sağladığı esnekliktir. Hem özel hem de genel bulut çözümlerinin bir arada kullanılması sayesinde firmalar iki cloud sistemi arasında geçiş yapabilir ihtiyaçları doğrultusunda etkili maliyet yönetimi gerçekleştirebilir. Daha çok büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edilmektedir ancak büyük hacimli veri ve bilgi depolama ihtiyacı olan tüm firmalar Hybrid Cloud’u kullanabilir.

Her zaman bahsettiğimiz gibi cloud teknolojilerini anlamak göründüğünden daha kolay. Bu 3 farklı model arasındaki benzerlikler ve farklılıklar doğru anlaşıldığı takdirde firmanız için en uygun olan modeline karar vermek de zor olmayacaktır.

İşte tam bu noktada devreye profesyonel Veri Merkezi hizmetleriyle Teknetol Telekom giriyor. Teknotel, kesintisiz ve güvenli bir şekilde çalışması gereken tüm kurumlar için profesyonel Cloud hizmetleri sunarak; ihtiyaçları doğrultusunda doğru çözümle üretir. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse Istanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Cloud Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

İdeal Cloud Modelini Seçmek Çok Zor Değil ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz