Data centerların kablolama işleminin profesyonel şekilde yapılması güvenlik açısından son derece önemlidir. Data centerkablolama için günümüzde en fazla kullanılan yöntem sabit kablolama yöntemidir.
Merkezi patch lokasyonlarında yer alan ekipman portlarının doğru şekilde sunucudan depolamaya bağlantılanması gerekir. CPL içerisinde yer alan kolay yönetimli patch kablolar pek çok veri merkezi tarafından tercih edilir.
Sabit kablolar ile CPL’ler arasında bir bağ kurulduktan sonra meydana gelebilecek olan değişikliklerin yönetilmesi konusunda da data centerlar büyük bir esneklik elde etmiş olur. Yeni ekipmanların sisteme eklenmesi gerektiği zaman CPL veya ZPL bağlantıları da yapılmalıdır.
Data Center Kablolama ve Sabit Kablolama Nedir
Ekipmanlar CPL veya ZPL’de yer alan kablolar ile tekrar yapılandırılarak çalışma süresi boyunca sistemlerin aktif sistemlere bağlanabilmesini sağlar. Değişiklik sonucunda yapılması gereken tek şey ise kabloların değişiklik öncesi konfigürasyonuna yeniden bağlanmasıdır.
Sabit kablolama uygulamaları daha az riskli olan kablolama yöntemidir. Genel sistem işletiminin iyileştirilebilmesini de sağlayan bu yöntem hızlı değişikliklerle sonuçlanabilecek sistem değişiklerinin güvenilir olabilmesini sağlar.
Birden fazla kablolama türü olması hangi kablolama türünün doğru olduğu konusunda karışıklığa yol açabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta data centerın yapısı ve kullanılan sistemlerin özellikleridir. Birden fazla kablolama tekniği de data centerlar içerisinde kullanılabilir.
IT ekipmanlarının doğrudan birbirine bağlanmaları, noktadan noktaya iletişim yöntemi ve aktif ekipmanın doğrudan bağlanabilmesini sağlayan ayrık kablolalar da kullanılabilmektedir. Eş seviyede ve hiyerarşik yapıda da olabilen sabit kablolar, kutular arasında çapraz bağlantı veya ara bağlantı kurulabilmesini de sağlar.
Noktadan Noktaya Kablolama Nedir
Noktadan noktaya kablolama işlemi, kablolama işlemleri içerisindeki en basit ve en ekonomik yöntemdir. Ancak pek çok farklı sebepten dolayı bu kablo türü yalnızca aynı ya da iki bitişik olan kabin içerisindeki bağlantılar için kullanılmaktadır.
Noktadan noktaya kablolama, data centerların gelişebilmesi ve ekipman türleri ile birlikte yerlerinin de değişmesi gibi detaylar göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır. Kullanım ömrünün uzun olması beklentisi noktadan noktaya kablolamada mevcut değildir. Bu bağlantı türü tekrar kullanılamaz.
Gerekli ara bağlantıların sürekli değişmesi ve her bir değişikliğin son derece zor olabilmesi riski mevcuttur. Fakat noktadan noktaya kablolama yönteminde planlama ve operasyonel kaynaklar artmaya başlar. Çevresel kontrol için uygun olan bu kablolama türünde altyapılara müdahale riski doğabilir. Bu sebeple, yer değişikliği ya da büyüme, gelişme gibi durumlar söz konusu ise bu kablolama türü uygun değildir.
Data center kablolama
Data Center Kablolama işlemi yapıldıktan sonra düzenli olarak kontrol edilmesi ve datan centerların gerekli güvenlik koşullarını yerine getirmesi de son derece önemlidir. Aksi takdirde kablolardan doğabilecek olan sorunlara bağlı olarak donanım ve yazılım kısmında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Her data centerın kendi sistemlerine uygun olan en doğru kablolama tekniklerini uygulaması gerekmektedir.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok