CDN Nedir ve Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

CDN, internet içeriklerinin hızlı bir şekilde dağıtılmasını ve teslim edilmesini sağlayan bir sunucu grubudur. Açılımı Content Delivery Network olan bu sunucu grubu coğrafi olarak dağıtılır. Bu içerik dağıtım ağı sayesinde resim, video, HTML sayfaları ve JavaScript dosyaları hızlı ve kolay şekilde aktarılır. Ana sunucunun yanı sıra sunmuş olduğu varlıklar sayesinde CDN, internette birçok işlemin gerçekleştirilmesini sağlar. 

CDN kullanımı, web sitelerinin sahip olduğu trafiğin iyi ve hızlı şekilde yönetilmesinde de etkilidir. Bu nedenle Netflix, Facebook ve Amazon gibi dev kuruluşların trafiği CDN ile sunulur. Büyük şirketler tarafından tercih edilen bu dağıtım altyapısı, en çok istek alan içeriklerin bir kopyasını önbellekte tutar. Bu sayede o içeriğe ziyaretçiler daha kısa sürede ulaşır. CDN bu çalışma sistemi ile bant genişliği tüketiminin azalmasına yardımcı olur. 

CDN’nin Sağladığı Faydalar Nelerdir?

Dinamik veya statik birçok bilgi çeşidini aktarabildiği için uygulamaların kolay, güvenli ve hızlı kullanılmasını sağlar. CDN hizmetinin internet dünyasına sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Web sitelerinin yükleme sürelerini iyileştirir. Bir sayfanın yüklenme süresi site ziyaretçileri için önemlidir. Yavaş yüklenen sayfalar ve içerikler, ziyaretçilerin sitede kalma süresini olumsuz yönde etkiler. CDN ile iyileştirilen yükleme süresi sayesinde sayfalar daha hızlı açılır ve ziyaretçiler bu durumdan memnun kaldığı için sitede daha fazla zaman geçirir. 
  • İyi bir şekilde yapılandırılmış olan CDN, siteleri DDoS saldırılarına karşı korumaya yardımcı olur. Bu sayede site daha güvenli olur. DDoS güvenlik servisleri açısından başarılı çözümler sunar.
  • En çok talep gören içerikleri önbellekte tuttuğu için veri barındırma kapsamının azalmasını sağlar. Bu sayede barındırma maliyetlerinin azalmasına ve tasarruf edilmesine yardımcı olur.
  • Güvenlik sertifikaları ile koruma birleşmelerini de desteklediği için güvenliği artırır. Site güvenliği ziyaretçilerin sayfaları ziyaret etme sıklığı ve bu sayfalarda kalma süresini doğrudan etkiler. Güvenli hizmet veren sitelerin trafiği daha yüksek olur.  
  • CDN hizmetinde donanım hatalarından kaynaklanan aksaklıklar ve trafik problemleri görülmediği için web sitelerinin performansı olumsuz etkilenmez. 
  • CDN hizmeti, bölge dışında yer alan sitelerin erişimini yönlendirir. Bu sayede İnternet kullanıcısı yakınındaki CDN sunucusuna kolay bir şekilde ulaşır.

DDoS saldırılarına yönelik güvenlik çözümleri

DDoS saldırılarına yönelik güvenlik çözümleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz de “DDoS Saldırısı Güvenlik Çözümleri Hizmeti Nedir” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

CDN Nedir ve Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz