Büyük Veri Yönetiminde Bulut Bilişimin Önemi

teknotel-buyuk-veri-yonetimi-bulut-bilisim

Nesnelerin interneti ve büyük verinin hayatın neredeyse her aşamasını etkisi altına aldığı dijital çağ içerisindeyiz. Sürekli genişleyen ağlarla birlikte çoğu işletmenin altyapısı ve veri trafiği sınırları aşarak dünyanın her tarafına yayılırken; işletmeler için büyük veri (big data) ve ilgili süreçler daha da önemli bir konu olmaya başladı. İşletmelere başta pazarlama ve satış faaliyetleri olmak üzere pek çok noktada avantaj sağlayan büyük veri yönetimi, uygulama ve teknik açıdan oldukça karmaşık bir yapıya sahip. Hal böyle olunca firmaların edindikleri veriyi depolamak ve işlemek için bulut bilişime olan ihtiyaçları da arttı.

Bulut teknolojileri, işletmelerin büyük miktardaki verileri yönetmeleri ve analiz etmeleri için mükemmel ortamı yaratmalarına yardımcı olur. Ayrıca, birçok işletmenin ihtiyaç duyduğu rekabet avantajı için gerekli olan verimlilik ve iş esnekliğini sağlar. Bir başka deyişle, büyüklüğü fark etmeksizin bütün işletmelerin, big data yönetimini, bulut uygulamaları üzerinden gerçekleştirmesi her zaman avantaj sağlayacaktır.

Geleneksel iş yönetim yapısına sahip firmalar bulut bilişime geçme noktasında tereddütler yaşıyor olsa da, bu süreci doğru hamleler ile yönetmek yardımcı olacaktır.

1. Sürece İlişkin Detayları Planlayın

Öncelikle firmanızın iş süreçlerini buluta taşımaya karar verdikten sonra ilk olarak bu süreci yönetecek kilit kişileri ve rollerini belirlemelisiniz. Süreçte yaşanacak zorlukların netleştirilmesinin yanı sıra, bulut uygulamalarının şirketinize sağlayacağı faydaları da çalışanlarınız ile paylaşmanız gerekmektedir. Buluta geçişle birlikte, faaliyet gösterdiğiniz alan doğrultusunda hangi ürünlerin neden iade edildiği, çalışan memnuniyetini nelerin etkilediği, müşteri sadakati için nasıl bir strateji geliştirilebileceği gibi konulara cevap bulmanız kolaylaşacaktır. Bu bağlamda, bulut uygulamalarını entegre etmeyi planladığınız departman, öncelikler ve iş süreçlerinizi belirlemeli ve ilgili ekiplerin hangi görevleri yerine getireceklerinin net bir şekilde tanımlamalısınız.

2.Önceliklerinizi Belirleyin

Büyük veriye ilişkin süreci üç kategoriye ayırabiliriz. Bunlar, depolama, işleme ve geliştirme şeklinde sıralanabilir. Her ne kadar pek çok firma en çok ihtiyaç duydukları ve değişimin temelini temsil edeceğine inandıkları kategoriye yatırım yapmak istese de etkili bir büyük veri yönetimi için bu üç sürecinde aynı oranda desteklenmesi gerekmektedir. Bulut çözümleri ile birlikte, ilgili dağıtım planı ve yapılandırma işlemleri basitleşecektir.

53618997_m-2-300x300 Büyük Veri Yönetiminde Bulut Bilişimin Önemi

3.Uygun Bulut Modeline Karar Verin

Ne yapılması gerektiğine karar vermeden önce, şirketiniz için hangi bulut türünün daha uygun olduğunu belirlemeniz gerekmektedir. Bunun için, mevcut veri uygulamalarınızın ve iş yükünüzün detaylı bir analizini yapmalısınız. Öte yandan, çeşitli bulut uygulamalarını ve hizmet modellerini değerlendirmeli, test etmeli ve daha sonra bunlardan ihtiyaçlarınıza en uygun çözümün hangisi olduğuna karar vermelisiniz.

Verilerinizi Neden Bulut’a Taşımalısınız?

Firmanıza ait iş süreçlerini ve verilerinizi buluta taşımak için pek çok sebep var ancak sunduğu faydalardan bir kısmını belirtmek gerekirse;

  • Düşük Maliyetler

Altyapısını buluta taşıyan işletmeler donanım, altyapı ve yazılım harcamalarını azaltarak önemli miktarlarda tasarruf sağlar. Herhangi bir ilk yatırım maliyetine ihtiyaç duyulmaması da firmanıza ayrı bir avantaj sağlayacaktır. Ayrıca, ölçeklendirme olanağı sunarak iş gereksinimlerini veya değişikliklerini karşılamak için mevcut kaynaklarını kolayca büyütmesine veya küçültmesine izin verir. Bu, mevcut sistemlerinizde pahalı değişiklikler olmadan büyümeyi desteklemenizi sağlayacaktır.

  • Esneklik

Teknolojinin gelişimi mobil bir dünya yarattı. Verilerin tek bir bilgisayara takıldığı günler çoktan geride kaldı. Bulut çözümleri sayesinde iş dosyalarınıza herhangi bir cihazdan, zaman veya mekân fark etmeksizin güvenli bir şekilde erişebilirsiniz.

  • Verimlilik

Bulut tabanlı uygulamalar, geleneksel yöntemlerin aksine belgeler üzerinde gerçek zamanlı olarak değişiklik yapmalarını sağlarken çalışanlara daha kolay iletişim imkânı sunar. Öte yandan, kolay erişim sayesinde işbirliğini artırarak çalışanlarınıza proaktif bir çalışma ortamı yaratırsınız.

  • Uyumluluk

Büyük veri söz konusu olduğunda son zamanlarda en çok gündeme gelen konu “uyumluluk” diyebiliriz. Özellikle Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile birlikte firmaların birincil gündem maddesi, verinin güvenliği ve uyum gereksinimleri oldu. Artan veri hacmi karşısında mevcut güvenlik sistemleri yeterli olmayacağından verilerin bulut ortamına taşınması ile birlikte KVKK’ya uygun fiziki ve siber güvenlik şartları sağlanmış olacak.

Teknotel, kesintisiz çalışması gereken tüm bu süreçler için kurumlara profesyonel bir Bulut hizmeti sunarak doğru çözümler üretir. Dağıtım, tedarik ve satış operasyonlarını yürüten, müşterinin davranışlarını anlamayı hedefleyen araçlar Teknotel’in bulut platformu üzerinden çalışarak kurumlara kesintisiz bir deneyim sunar. Günlük hayatımızın içinde bize dokunan birçok firmaya global standartlarda, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getiren Teknotel’in Tier 3+ standartlarındaki Telehouse Istanbul Veri Merkezi, güçlü referanslara dayanan Bulut Servisleri ile iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlarken iş süreçlerini akıllı hale getirir.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Büyük Veri Yönetiminde Bulut Bilişimin Önemi ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz