Bulut Bilişime Başlamak: Nedir? Ne Değildir?

Teknotel Bulut Bilişime Başlamak: Nedir? Ne Değildir?

Veri gereksinimleri ve maliyetleri arttıkça, giderek daha fazla kurum bulut tabanlı çözümleri değerlendirmeye başladı. Hal böyle olunca, Bulut Bilişim alışkanlığı hemen her yerde yaygınlaştı ve ana akım halini aldı. Peki ya bir anda bu kadar önemli hale gelmiş olan “Bulut Bilişim” in ne olduğu tam olarak biliniyor mu? Gelin öncelikle bulut bilişimin ne olmadığına bakalım…

Ön Yargıları Yıkmak: Bulut Bilişim Ne Değildir?

  1. Bulut bilişimle ilgili olmayan ilk şey, sabit sürücünüzdür. Verileri sabit sürücüde depolamanıza ve çalıştırmanıza  yerel depolama denir.
  2. Bulut, özel bir ağa bağlı depolama donanımına ya da sunucuya sahip olmakla ilgili değildir. Verileri bir ev veya ofis ağında depolamak, buluttan yararlanmak olarak sayılmaz.

Verileri sabit bir sürücüde tutmak veya kurumun kendi içerisinde özel bir  sunucuya sahip olmak her zaman güvenli değildir. Ayrıca veriler arttıkça sürücü veya sunucu maliyetleri de artar. Oysa güvenlik, esnek alt yapı,  ölçeklenebilirlik ve en önemlisi kesintisizlik söz konusu olduğunda oklar Bulut Bilişimi gösterir.

Öyleyse Nedir Bu Bulut Bilişim?

44578549_m-1-e1563460450100-242x300 Bulut Bilişime Başlamak: Nedir? Ne Değildir?

Bulut Bilişime Başlamak: Nedir? Ne Değildir?

En basit terimlerle Bulut bilişim; verilerin, uygulamaların veya hizmetlerin bir veri merkezinden internet bağlantısıyla sunulmasıdır. Bunun “ bulut bilişim” olarak kabul edilmesi için, verilerinize veya programlarınıza bulunduğunuz lokasyondan bağımsız olarak  İnternet üzerinden erişmeniz  gerekir.

Bulut Bilişim, son yıllarda depolama veya bilgi işlem gücü gibi ek kaynaklara ihtiyaç duyan kurumlar tarafından kullanılmaya başlandı.  Bulutun en önemli avantajlarından biri, kullanıcının ihtiyaçlarına bağlı olarak hızlı bir şekilde büyüyebilme veya küçülebilme yeteneğidir yani kurumunuzun ihtiyaçlarına göre ölçeklendirilebilmesidir.

Peki ya, Bulut Bilişim’in Üç Modeli …

Bulut Bilişimin farklı modelleri vardır bunlar: Public, Private ve Hybrid Cloud ( Bulut ) çözümleridir. Aşağıda, buluta geçerken doğru kararı vermenize yardımcı olacak karşılaştırmalı bir genel bakış sunuyoruz:

44578549_m-1-e1563460450100-242x300 Bulut Bilişime Başlamak: Nedir? Ne Değildir?

hybrid-cloud-teknotel-2

Public Cloud ( Genel Bulut ) – Kullanıcıların internet üzerinden sunuculara ve depolama gibi kaynaklara erişmelerini sağlayan en yaygın bulut türüdür. Genel Bulut; web tabanlı e-posta, çevrimiçi uygulamalar ve depolama gibi hizmetlere erişmek için ideal bir yöntemdir. Ancak bu tip Buluttaki ağ ve veri güvenliği düşünüldüğünde devreye Özel Bulut girer.

Private Cloud ( Özel Bulut ) – Public Cloud (Genel Bulut) ile benzerdir ancak önemli bir farkı vardır.  Özel bulutta tüm bilgi işlem kaynakları yalnızca özel bir ağdaki tek bir kuruluş tarafından kullanılır. Buradaki hizmetler ve altyapı daima özel bir ağda bulunur. Böylece bu Bulut, kurumların kritik operasyonlarında yüksek düzeyde güvenlik sunar. Kaynakların yalnızca kurum içinde paylaşılmasından dolayı, özel bulut yüksek güvenlik ve profesyonel bir denetim sunar.

Hybrid Cloud ( Hibrit / Karma Bulut )    Public  ve Private Cloud ( Bulut ) modellerinin bir karışımıdır. Bir kurum için ideal olan şirket içi altyapının bulunduğu özel bulutla genel bulutların bir araya getirilmesidir. Böylece kurum; web tabanlı e-posta gibi yüksek talepli ancak daha az kritik olan operasyonlarda genel bulut,  finansal raporlama gibi yüksek düzeyde güvenlik gerektiren operasyonlar için özel bulut kullanarak iki bulut türünün de sağladığı avantajları elde eder.

Çoğu bulut hizmeti sağlayıcısı, geleneksel barındırma ile  karşılaştırıldığında pek çok avantaj sunar.  Ancak, Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir Veri Merkezi altyapısı olmazsa olmaz.  Dünya standartlarında,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse İstanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Bulut Bilişime Başlamak: Nedir? Ne Değildir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz