Sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden fazla sunucuya bölünerek kaynakların en verimli şekilde kullanmasını sağlayan yapıdır. Sanal sunucu teknolojisini kısaca anlatacak olursak, bir sunucu üzerinden birbirinden bağımsız olarak birden fazla işletim sisteminin bulunması şeklinde tanımlayabiliriz.
Sanal sunucular, aynı zamanda İngilizce açılımı olan “Virtual Private Server” olarak da bilinir. Sanal sunucuların tamamı “dedicated” adı verilen adanmış bir fiziksel sunucu içerisinde yer alır ve sistem içerisinde yer alan her sanal sunucu (VPS) birbirinden bağımsız olarak çalışır. Her sanal sunucunun kendisi için ayrılan IP adresi, RAM’i, sabit diski, işletim sistemi ve aynı zamanda bunlara bağlı konfigürasyon dosyaları bulunur.
Kimler Sanal Sunucu Kullanmalı?
Genel olarak küçük ölçekli ve orta ölçekli firmalar tarafından web sitesi barındırma, radyo yayını sağlama, yedekleme, kontrol paneli ve diğer web yazılımlarını tutma amacı ile kullanılmaktadır. Orta derece trafiğe sahip ancak bütün bir sunucuya ihtiyaç duymayan web sitesi sahiplerine hitap eden sanal sunucular, kurumsallaşmış şirketler ve orta ölçekli web portalları için de uygun bir servis olacaktır. Ayrıca fiziksel sunucularında sorun yaşayanların da sanal sunucu kullanımını tercih ettikleri görülmektedir.
Sanal Sunucu Kullanım Alanları
Öncelikle, geleneksel bir sunucu ile yapabileceğiniz işlemlerin tümünü sanal sunucu aracılığı ile de gerçekleştirebileceğinizi bilmelisiniz. Sanal sunucular, genellikle, çok fazla alana ihtiyaç duyulmayan durumlarda tercih edilir. Örneğin, e-mail veya web sitesi barındırılması gibi süreçlerde rahatlıkla ve sorunsuz bir şekilde sanal sunucu kullanılabilir. Öte yandan kurulum, elektrik, yer ve bakım masrafları gibi ekstra maliyeti bulunmadığından geleneksel sunuculara kıyasla daha ekonomik olması sebebiyle de tercih sebebidir.
Sanal Sunucu Kurulumu
Kullanıcılarına birçok avantaj sunan sanal sunucunun kurulumu da aynı şekilde hızlı ve kolaydır. Kurulumu hazır imajların mevcut fiziksel sunucu üzerinde açılması ile gerçekleşen kurulum, süre ve kolaylık imkânı sunmaktadır. Hazır bir imajdan kurulacak Windows veya Linux işletim sistemli bir Sanal Sunucu, 30 dakika gibi kısa bir sürede hazır olacaktır. Sonrasında ise, fiziksel sunucu üzerinde bulunan bütün donanımlarınızı istediğiniz miktarda sanal sunucuya ayırabilir ve dilediğiniz kadar ekleme ve çıkarma işlemi yapabilirsiniz.
Ancak sanal sunucu ana sunucunun kaynakları ile sınırlı kalacağından bulut sunuculardaki gibi sınırsıza yakın kaynak kullanım avantajı sağlayamaz. Bulut Sunucu (Cloud Sunucu) kullanıcının sanal sunucusuna her yerden ve her zaman erişmesini sağlayan bir web barındırma türüdür. Diğer sunuculara kıyasla sınırsıza yakın daha yedekleme altyapısına ve depolama alanına sahiptir.
Bulut Sunucu ve Sanal Sunucu (VPS) Arasındaki Farklar
- Sanal sunucu tek bir sunucu içinde barındırılırken bulut sunucu mimarisi ile barındırılır.
- Sanal sunucu çözümünde ana sunucunun özellikleri ortak kullanılır. Bulut sunucuda ise CPU, Disk ve RAM gibi tüm özellikler %100 kullanılabilir.
- Güncelleme ve bakım çalışmaları esnasında bulut sunucu hizmetinde herhangi bir duraksama yaşanmaz ancak sanal sunucu hizmetinde tek sunucu barındırıldığından bu süre zarfında kapalı kalır.
- Donanım yedeği sanal sunucu çözümünde bulunmazken bulut sunucularda bulunur.
- Bulut sunucuların network yapıları ayrı olduğundan herhangi bir saldırıdan etkilenmez ancak sanal sunucu çözümünde saldırı bütün VPS müşterilerini etkileyecektir.
Çoğu bulut hizmeti sağlayıcısı, geleneksel barındırma ile karşılaştırıldığında pek çok avantaj sunar. Ancak, Bulut Bilişimden en iyi şekilde faydalanmanız için güçlü bir Veri Merkezi altyapısı olmazsa olmaz. Dünya standartlarında, kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel’in Telehouse İstanbul Veri Merkezi, global çözüm ortaklarıyla işbirliği yaparak Bulut Servisleri ile kurumlara iş sürekliliği ve kesintisizlik sağlar. Böylece, işiniz için önemli olan verilerinize her zaman ve her yerden kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz.
Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin
Henüz Yorum Yok