Alan Adı Whois Bilgisi Nedir, Nasıl Öğrenilir?

Teknotel_Alan Adi Whois Bilgisi Nedir, Nasil ogrenilir

Alan adı whois bilgisi nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıksa da, birçok kişi için halen merak edilen bir kavramdır. Aslında oldukça basit ve anlaşılır olan bu kavram, tescil edilen bir alan adının kime ait olduğunu gösteren verilerdir. Böylece alan adı whois bilgilerinin kontrol edilmesi ile bir domainin kime ait olduğu kolaylıkla öğrenilebilir. Bu veriler her daim eksiksiz ve doğru olmalıdır. Uluslararası alan adı kayıt merkezi ( ICANN ) bu konuda net kurallara sahiptir ve alan adı whois bilgilerinin güncel olması zorunludur.

Alan Adı Whois Bilgileri Kapsamında Hangi Veriler Vardır?

Alan adı whois bilgileri adı altında kısaca şu bilgiler yer alır:

  • Domainin tescil zamanı
  • Domainin sona ereceği zaman
  • Tescil işlemlerinin yapıldığı domain firması
  • Domain sahibinin adı ve iletişim bilgileri

Mevcut ICANN kurallarına göre, domain alan herkesin bilgilerinizi eksiksiz ve hatasız doldurması zorunludur. Bu nedenle bilgilerde herhangi bir değişiklik olduğu zaman güncelleme yapmalısınız. Domain firmaları hesabınız üzerinden verilerinizi yönetme imkanı sunar.

Alan Adı Whois Bilgisi Gizlenebilir mi?

Normal şartlarda alan adı whois sorgulama işlemi yapılarak ilgili verilere ulaşılması mümkündür. Tabi bunun için yetkilendirilmiş ip adresleri üzerinden belirli işlemlerin yapılması gerekir. Bununla birlikte whois bilgilerinin gizlenmesi de mümkündür. Domain whois protection olarak bilinen bu işlem sayesinde, alan adı whois bilgilerine ulaşılabilmesi için whois bilgisinin gizliliğini üstlenen proxy yani vekil adresinden izin alınması gerekir. Bilgilerinizin koruma altında olması ve üçüncü şahıslarla paylaşılmaması için whois protection servis sağlayıcısından destek alınmalı ve bilgiler gizli tutulmalıdır.

ICANN kurallarına bağlı olarak gizli alan adı whois sahiplerinin gerçek kimliklerine ulaşılması için, yine alan adı sahibinin bizzat kendisinden izin alınmalıdır. Zaten bu bilgilerin doğruluğu ve güncel olması gibi durumlar domain sahibinin sorumluluğundadır.

Peki, alan adı whois bilgileri nasıl gizlenir? Bu konuda öncelikle domaininizi tescil ettiğiniz gibi admin kontrol paneline giriş yapmalısınız. Burada Bilgilerimi whois bilgilerini gizle butonu vardır. Buradan whois bilgilerini kolaylıkla gizleyebilirsiniz. Sonuç olarak, Global standartlarda,  kaliteli ve profesyonel hizmet vermeyi gelenek haline getirmiş Teknotel Telekom, Cloud ve Data Center hizmetleri ile firmanızın iş sürekliliğini kesintisiz bir şekilde sağlarken; hosting ve domain servisleri ile de web sitenizin hızlı ve sürekli ulaşılabilir olmasına ve e-posta trafiğinizin sorunsuzca gerçekleşmesine yardımcı olur.

Hizmetlerimiz için:
Hemen İletişime Geçin

Alan Adı Whois Bilgisi Nedir, Nasıl Öğrenilir? ile Benzer Yazılar

Henüz Yorum Yok

Bir Yorum Yaz